slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημήτρης Καπούνης,: «Η Νάξος θα είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες του Πάσχα, περιμένουμε πολύ κόσμο!».

 Για την τουριστική κίνηση που αναμένουμε στη Νάξο το Πάσχα αλλά και την τιμή του εκλεκτού ναξιώτικου αρνιού και κατσικιού συζήτησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ναξου, Γιώργος Λατίνας και ο Ναξιώτης ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Μιχάλης Κρητικός, μιλώντας ζωντανά από το νησί μας σε δύο διαφορετικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Αρχικά, στον «αέρα» της εκπομπής «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ, ο Δ. Καπούνης τόνισε: «Τα αρνιά και τα κατσίκια του νησιού μας δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι το Πάσχα! Πάντως, για τους κτηνοτρόφους οι τιμές δεν είναι και τόσο καλές, δεν θα είναι και τόσο καλή χρονιά στη Νάξο. Η Ε.Α.Σ. αγόρασε σε μία πάρα πολύ καλή τιμή, γύρω στα 7 ευρώ, από τον παραγωγό, οι έμποροι όμως δεν έχουν αγοράσει και τόσο καλά. Εάν συνυπολογιστούν τα έξοδα σφαγείου και μεταφοράς, ο ΦΠΑ, κλπ, τόσο το αρνί όσο και το κατσίκι θα φθάσουν στην Αθήνα γύρω στα 9,40 ευρώ».

Κατόπιν, ο Μ. Κρητικός στάθηκε στην τουριστική κίνηση στη Νάξο το Πάσχα και το καλοκαίρι: «Θα έρθει πολύς κόσμος στη Νάξο το Πάσχα. Έχουν ανοίξει μερικά καταλύματα στη Χώρα, αλλά η υπόλοιπη Νάξος προετοιμάζεται για την καλοκαιρινή σεζόν, η οποία έχει διακυμάνσεις, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώ. Θα πάει προς τα πίσω λίγο η σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε λίγο πεσμένοι από πέρυσι. Έχουμε, ωστόσο, πολλές κρατήσεις τον Σεπτέμβριο». Καταλήγοντας, ανέφερε: «Σε e-mail που λαμβάνουμε μας αναφέρουν πως το πρώτο έξοδο που σκέπτονται οι επισκέπτες, ακόμα και εκείνοι από το εξωτερικό, είναι τα ναύλα. Όσον αφορά στα καταλύματα, η Νάξος διαθέτει επιλογές για τους επισκέπτες όλων των εισοδημάτων. Υπάρχουν και φθηνά και ακριβά καταλύματα. Θέλουμε τους Έλληνες στη Νάξο, γιατί τους αγαπούμε και τους φιλοξενούμε! Ο Έλληνας αγαπά τη Νάξο!».

Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή τους στην εκπομπή «Update» του ERT News, οι Δ. Καπούνης και Γ. Λατίνας διαβεβαίωσαν ότι η Νάξος θα είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες του Πάσχα.

«Το Πάσχα φέτος πέφτει 5 Μαΐου. Είναι μία πάρα πολύ καλή συγκυρία, είναι η αρχή της τουριστικής σεζόν. Όλα τα καταλύματα θα είναι ανοικτά, ενώ και η εστίαση θα είναι ανοικτή στο 100%. Θα είμαστε στο 100% έτοιμοι και όλοι οι επισκέπτες που θα μας προτιμήσουν το Πάσχα θα περάσουν πάρα πολύ καλά. Όσον αφορά στις τιμές, θα είναι εκ των πραγμάτων πολύ χαμηλές, μιας και θα βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο επισκέπτες θα μπορεί να βρει όλες τις τιμές, ανάλογα και με το κατάλυμα. Το θέμα είναι να επιλέξει ως τουριστικό προορισμό του τη Νάξο», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Γ. Λατίνας.

Πρόσθεσε, δε, πως η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου συνεργάζονται, με στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας: «Οι ξενοδόχοι έχουμε φτιάξει το "Ναξιώτικο Πρωινό", για το οποίο χρησιμοποιούμε τα προϊόντα της Ε.Α.Σ., όπως τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., το γάλα, το γιαούρτι, κλπ. Πράγματι, αυτό που δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Νάξου είναι η γαστρονομία της, με κορυφαίο προϊόν τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. που αναδείχθηκε δεύτερο καλύτερο τυρί στον κόσμο! Αυτό απογειώνει τη γαστρονομία του νησιού μας. Όλα τα εστιατόρια εδώ χρησιμοποιούν τα τοπικά προϊόντα».

Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε για την πορεία της ναξιώτικης κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια και τα πεντανόστιμα αρνιά και κατσίκια του νησιού μας, που ήδη μεταφέρονται στην Αθήνα εν όψει Πάσχα: «Από το 2021 η κτηνοτροφία της Νάξου έχει πέσει. Εμείς, η Ε.Α.Σ., ενισχύσαμε τη ζώνη γάλακτος με ζώα που φέραμε από το εξωτερικό. Πιστεύω, ότι θα κρατήσουμε τους κτηνοτρόφους στο επάγγελμα και θα έλθουν και νέοι. Είναι λίγο δύσκολο αλλά αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Σχετικά με τα αμνοερίφια, ήδη αυτήν την εβδομάδα πηγαίνουν στην Αθήνα, με τιμή προσιτή για τον καταναλωτή. Η Ε.Α.Σ. αγόρασε στα 7 ευρώ από τον παραγωγό οπότε, μαζί με τα έξοδα σφαγείου, τον ΦΠΑ, κλπ, το προϊόν θα φτάσει λίγο πάνω από 9 ευρώ στον καταναλωτή. Στις αλυσίδες θα πωλείται στα 10 ευρώ. Όμως, στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή είναι τσιμπημένη. Αυτό πρέπει να το δούμε».

Τέλος, Δ. Καπούνης και Γ. Λατίνας ρωτήθηκαν και για τη λειψυδρία που ταλανίζει τη Νάξο.

Ο Δ. Καπούνης, δίνοντας την οπτική του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, επεσήμανε πως «εάν υπήρχε το φράγμα του Τσικαλαριού, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα είχαμε πρόβλημα», κάνοντας έπειτα και μία πρόβλεψη δυσοίωνη: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανομβρία στο νησί και ο αγροτικός κόσμος θα υποστεί τις συνέπειες, που θα είναι να μην έχουμε πατάτα αύριο»…

Από την πλευρά του, ο Γ. Λατίνας δήλωσε: «Εν αντιθέσει με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ευτυχώς στον τουρισμό έχουμε προνοήσει. Υπάρχουν οι αφαλατώσεις και έτσι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ύδρευση για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους».

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Καλημέρα»:
https://www.youtube.com/watch?v=Fw41Rbu6ZN0

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Update»:
https://www.youtube.com/watch?v=8Fva4PZrFw8

Δεν υπάρχουν σχόλια: