slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στον ΑΝΤ1: «Σοβαρές ελλείψεις εργατών γης στη Νάξο, έχουμε τεράστιο πρόβλημα!».




Μεγάλη είναι η έλλειψη εργατών γης στη Νάξο, πρόβλημα που ανέδειξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας ζωντανά από το νησί μας στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤ1.
Αρχικά, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε για τις ετοιμασίες του νησιού μας για να υποδεχθεί τους τουρίστες του Πάσχα. «Η Νάξος είναι έτοιμη για το Πάσχα αλλά και για το καλοκαίρι που θα έρθει», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «Ήδη οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους επισκέπτες που θα έλθουν».

Το θέμα της συζήτησης στο πάνελ της εκπομπής τη στιγμή της σύνδεσής της με τη Νάξο ήταν οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον κλάδο του τουρισμού, με τον Δ. Καπούνη να επισημαίνει: «Έχουμε κι εμείς τα ίδια προβλήματα. Δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες γης. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα. Προσπαθούμε, μέσω της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), να φέρουμε εργάτες (περισσότερο Ινδούς) να δουλέψουν στη γη. Αλλά, τα κόστη είναι πάρα πολύ μεγάλα, καθώς φθάνουν στα 1.200 ευρώ για διαμονή και φαγητό».

Ακολούθως, ο Δ. Καπούνης, ο οποίος βρισκόταν στον στάβλο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, αναφέρθηκε στην κίνηση της Ε.Α.Σ. να φέρει περίπου 100 ζώα (αγελάδες) από την Ολλανδία για να ενισχύσει τον Ναξιώτη κτηνοτρόφο και την παραγωγή γάλακτος. Μαζί του ήταν και ο παραγωγός, Γιώργος Μαργαρίτης, ο οποίος ήταν εκείνη την ώρα στον στάβλο για να παραλάβει τα ζώα που του αναλογούσαν.

«Ενισχύσαμε, με βελτιωμένα ζώα, τους παραγωγούς. Τα ζώα αυτά είναι της φυλής Χολστάιν, που υπάρχει σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα. Στη Νάξο δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη φυλή – στις Κυκλάδες υπάρχουν οι φυλές της Κέας και της Τήνου, εδώ στη Νάξο είναι περισσότερο η Χολστάιν. Τα ζώα θα εγκλιματιστούν και αναμένουμε την παραγωγή», είπε ο Δ. Καπούνης.

Από την πλευρά του, ο Γ. Μαργαρίτης επεσήμανε: «Τα ζώα αυτά έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερη παραγωγή. Αποφεύγουμε τις επιμειξίες, πρέπει να αλλάζει το ζωικό κεφάλαιο».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: