slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στο ERT News: «Τεράστιο το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Νάξο!».



Tο πολύ σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος ανέδειξε, γι' άλλη μία φορά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας μαζί με τον παραγωγό και Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλανάδου, Στέλιο Βαθρακοκοίλη, στην εκπομπή «Update» του ERT News.

Οι δύο άνδρες μίλησαν ζωντανά από το φράγμα του Τσικαλαριού, το οποίο «εδώ και 15 χρόνια προσπαθούμε να φτιάξουμε αλλά δεν έχει γίνει», όπως τόνισε ο Δ. Καπούνης. «Υπάρχει τεράστιο θέμα με την κλιματική κρίση. Το ίδιο ισχύει και με τη λειψυδρία στο νησί μας. Υπάρχει ξηρασία».

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Σ. Βαθρακοκοίλης, ο οποίος περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος αλλά και άλλοι παραγωγοί του νησιού μας και τα οποία συνδέονται τόσο με τη λειψυδρία όσο και με το αυξημένο κόστος της παραγωγής.

«Ο πρωτογενής τομέας εδώ στη Νάξο… τρελαίνεται, από αυτά που συμβαίνουν!», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Σ. Βαθρακοκοίλη, που πρόσθεσε: «Δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε τις καλλιέργειές μας. Για παράδειγμα, εγώ σκόπευα να καλλιεργήσω φέτος γύρω στα 60 στρέμματα πατάτας φαγητού, όμως λόγω των συνθηκών καλλιέργησα μόνο 20. Για την έκταση αυτή, ήδη τα έξοδά μου έχουν φθάσει, μέχρι τώρα, τις 16 χιλ. ευρώ και απ' ό,τι φαίνεται όλα θα πάνε χαμένα. Έκανα ήδη δύο ποτίσματα από το πηγάδι μου σε αυτά τα 20 στρέμματα και το πηγάδι ξεράθηκε… Εδώ στην πεδιάδα δεν έχουμε γεωτρήσεις παρά μόνο πηγάδια, τα οποία φθάνουν σε βάθος από 10-15 μέτρα. Δεν γνωρίζω τι θα κάνουμε, όσον αφορά στο νερό. Μπορούμε να βάλουμε ένα μοτέρ στη… θάλασσα και να ποτίζουμε με θαλασσινό νερό! Πρέπει η κυβέρνηση να το εξετάσει το ζήτημα, να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα de minimis γιατί δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε φέτος»…

Κατόπιν, η συζήτηση μετατοπίστηκε στην… επίσκεψη της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου στη Γερμανία και στο Βερολίνο. Είπε ο Δ. Καπούνης: «Η Γραβιέρα μας ήταν χορηγός στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου και… έκλεψε την παράσταση! Το πολυπληθές κοινό του Φεστιβάλ γεύθηκε το τυρί μας και ενημερώθηκε για αυτό, ενώ συζητήσαμε με 60 Γερμανούς δημοσιογράφους και άλλους τόσους Έλληνες και Γερμανούς εισαγωγείς».

Έπειτα, σχολιάζοντας το ότι η παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, ο Δ. Καπούνης εξήγησε πως «στη Νάξο υπάρχουν περίπου 17 τυροκομεία, μικρά και μεγάλα, που ασχολούνται με την Παρασκευή Γραβιέρας Νάξου, Αρσενικού και άλλων τυριών. Πήραμε την παλαιά τεχνογνωσία και τη φέραμε στο σήμερα, εκσυγχρονίζοντάς τη. Οι φυλές αγελάδων που υπήρχαν στις Κυκλάδες ήταν εκείνες της Κέας και της Τήνου και ήταν περισσότερο κρεατοπαραγωγής παρά γαλακτοπαραγωγής. Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, φέραμε στη Νάξο αγελάδες της φυλής Χολστάιν, που υπάρχει και στην Ελλάδα, για να παράγουμε τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., ενώ αυτό κάναμε και πριν από λίγες ημέρες. Οι προδιαγραφές του προϊόντος Π.Ο.Π. αναφέρουν πως τα ζώα εγκλιματίζονται στο νησί, τρέφονται με τη χλωρίδα του και παράγουμε τη Γραβιέρα Νάξου».

Κλείνοντας τη σύνδεση, ο Δ. Καπούνης αναφέρθηκε εκ νέου στο γεγονός ότι η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. κατετάγη στη 2η θέση της λίστας του γαστρονομικού site Taste Atlas με τα καλύτερα σκληριά τυριά του κόσμου: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί οι κτηνοτρόφοι της Ε.Α.Σ. και της Νάξου, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., η Νάξος και η Ελλάδα κατέκτησαν αυτή τη διάκριση!».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: