Ο χρόνος των εκλογών προβλέπεται από το Σύνταγμα
Διονύσης Ιθακήσιος
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών και αφήνει να σέρνονται διάφορα σενάρια.
Κανείς όμως δεν κάνει αναφορά στη Συνταγματική πρόβλεψη, ότι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν νωρίτερα το ζητήσει η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, για σοβαρό Εθνικό λόγο και αυτό μόνο για μια φορά. Επομένως δεν είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές όποτε θέλει, μπορεί να τις ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μόνο λόγο που είπαμε, Εθνικό θέμα, οπότε αυτομάτως διαλύεται η Βουλή και βγαίνει Προεδρικό διάταγμα, διάλυσης της Βουλής, προκήρυξης εκλογών μέσα σε ένα μήνα το πολύ και σύγκλιση νέας Βουλής.Επομένως ακόμη και αν μας λείπουν λίγοι μήνες για την ολοκλήρωση της τετραετίας, μπορεί στο μυαλό μας οι εκλογές να μην είναι πρόωρες, όμως με το γράμμα του Συντάγματος είναι και πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα. Οπότε και ο Πρωθυπουργός είναι προσεκτικός σε αυτά. Όταν πει εκλογές, αυτόματα κινούνται οι Συνταγματικές επιταγές και προθεσμίες. Τώρα όλοι εμείς αλλά και τα κόμματα, με ευκολία λέμε τώρα εκλογές, χωρίς όμως να υπολογίζουμε ότι τα πάντα κινούνται ,και έτσι πρέπει, με κανόνες. Το προσκλητήριο δε του κ. Τσίπρα για αποχή από την κοινοβουλευτική διαδικασία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ,πέραν του ανώφελου, κατά την άποψη μου, έχει και εξωθεσμικό και εξωκοινοβουλευτικό χαρακτήρα. Προσβάλλει τους θεσμούς. Ενδεχομένως να θέλει να δώσει έμφαση, σε αυτό που διατυμπανίζει, για κυβέρνηση αντιδημοκρατική, αυταρχική, έξω από το Δημοκρατικό πλαίσιο. Η αλήθεια είναι, ότι όλο αυτό είναι απλά υπερβολικό, μπορεί να υπάρχουν σκιές, αλλά το ξαναλέμε, το ότι η κυβέρνηση δεν είναι δημοκρατική και δεν έχει νομιμοποίηση, είναι πέραν του υπερβολικού και επικίνδυνο. Άλλωστε πριν λίγες ημέρες έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής μετά από πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα να λέμε ότι δεν έχει νομιμοποίηση, από πού αυτό συμπεραίνεται; Το κοινοβουλευτικό σύστημα αυτά προβλέπει και οι κυβερνήσεις νομιμοποιούνται στη Βουλή με την ψήφο των Βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αυτά ακολούθησε και πολύ σωστά. Ακόμη και όταν διέλυσε κόμματα ή πήρε βουλευτές άλλων κομμάτων για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και νομιμοποίηση. Τώρα λοιπόν που τα είδε όλα αυτά και αμφισβητεί την απόφαση της Βουλής ; Μήπως αυτοί είναι, “οι αρμοί της εξουσίας”, που πρέπει να ελεγχθούν την επόμενη φορά; Αυτά όμως, να με συμπαθάνε, είναι αντιδημοκρατικά και επικίνδυνα. Καλό λοιπόν είναι να παραμείνουν άπαντες συνεπείς στο Δημοκρατικό κοινοβουλευτικό παιχνίδι, με λίγη υπομονή ημερών πλέον το πολύ λίγων εβδομάδων. Οι εκλογές έρχονται, ο λαός θα εκφραστεί και ο καθένας θα πάρει αυτό που του αναλογεί. Εκτός και αν κάποιοι, έχουν βάλει από τώρα στο μυαλό τους, να αμφισβητήσουν και το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό και αν είναι επικίνδυνο.
photo: liberal
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου