slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σμυριδικό – Λιανός: Ιστορική ημέρα, επιστρέφουν τα ορυχεία στους ιδιοκτήτες τους (video)

Από Νικόδημο Λιανό
“Ιστορική ημέρα είναι η σημερινή. Κι αυτό γιατί με την ψήφιση του σχετικού άρθρου, οι σμυριδεργάτες, οι άνθρωποι του σμυριγλιού γίνονται και πάλι αφέντες της περιουσίας τους. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;”
Δημήτρης Λιανός. Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Μιλώντας χθες Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στην “Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3” και στην εκπομπή “Cyclades On Air” αναφέρθηκε με αναλυτικό τρόπο σχετικά με το σμυριδικό. Ενα “αγκάθι” χρόνων που βρίσκει όπως όλα δείχνουν το δρόμο τους με βάση την κίνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του άρθρου 48 να μεταβιβάσει αρμοδιότητες και δικαιώματα όσον αφορά το σμυρίγλι, στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.



Ο κος Λιανός ήταν απόλυτος. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αλλάζει οριστικά σελίδα η υπόθεση “σμύριδα”. Ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος θα έχει την πλήρη ευθύνη για ότι συμβαίνει και το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ανοίξει τα ορυχεία και να πραγματοποιηθεί εξόρυξη, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Σημείωσε ότι όλες τις έως τώρα υποχρεώσεις προς τρίτους θα της αναλάβει το Υπουργείο, ενώ μέσω του Υπουργείου θα πληρωθούν οι σμυριδεργάτες και τα ένσημα του 2019 που ακόμη είναι στον πάγο.

Από εκεί και πέρα, μίλησε για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη των ορυχείων, για τον κατάλογο και το γεγονός ότι τίποτα δεν θα “πειραχτεί” από τα δικαιώματα των εργαζομένων καθότι αυτοί είναι οι “αφέντες”, τα αφεντικά της περιουσίας τους. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο κος Λιανός χαρακτηρίζει την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου ως “ιστορικής σημασίας”.

Μάλιστα, σημείωσε ότι εδώ και τρία χρόνια συζητάει με τους αρμόδιους για το θέμα της σμύριδας, αναφέρθηκε στην έκθεση της Ernst and Young που λειτούργησε ως οδηγός από το 2021 για τις εξελίξεις. Και βέβαια έδωσε απάντηση και για το ζήτημα του μεταλλειολόγου, τα ορυχεία και τις μελέτες αλλά και τη διαβούλευση – ενημέρωση που έγινε προς τους σμυριδεργάτες.

Ακούστε τη συνέντευξη που έδωσε στη “Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3”

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: