slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερώτημα πλέον δεν είναι οι εκλογές, αλλά η επόμενη ημέρα

Γιάννης Σιδέρης


Καταντάει μονότονο, αλλά δεκαέξι ημέρες προ των εκλογών η συγκυρία επιβάλλει την υπενθύμιση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ως ακτινογραφία της συγκυρίας.

Χθες μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της Metron Analysis για το Mega, επικύρωσε τις προηγούμενες και δείχνει αύξουσα διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη μάλιστα παρουσιάζει τη ΝΔ να αγγίζει το όριο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Η ΝΔ λαμβάνει 27,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 23% και 8,9% του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα ανεβαίνει στο 35,4%, έναντι 27,7% του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ στο 10,7%.

Στο πρωθυπουργοκεντρικό μας σύστημα είναι σημαντικός και ο δείκτης της πρωθυπουργικής καταλληλότητας. Και την απολαμβάνει ο Μητσοτάκης με 37% έναντι του Τσίπρα με το πενιχρό 21%.

Αν και η παράθεση των αριθμών είναι κουραστική, αυτοί προδικάζουν το αποτέλεσμα. Εν τάχει να υπενθυμίσουμε τις τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις, διαφορετικών εταιριών. Στη Rass για το «iefimerida.gr» η διαφορά μεταξύ των δύο είναι 5,8%. Στην Prorata για το «AtticaTv» βρίσκεται στο 4%. Κατά την Interview για την Politic ανεβαίνει στο 6,3%, και στην GPO για τα «Παραπολιτικά» βρίσκεται στο 5,9%.

Από όλες τις δημοσκοπήσεις (και από κάποιους δημοσκόπους κατ΄ ιδίαν) συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πρωτιά έχει κριθεί. Επίσης, κατά τη Metron Analysis τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται να συγκεντρώσουν 157 βουλευτές, άρα να πληρούν την προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

Οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα. Αν θα σχηματισθεί κυβέρνηση ή θα οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές. Αυτό είναι το σοβαρό ζητούμενο και όχι ο αφρός της επικαιρότητας, όπως η θρασεία αστειότητα Τσίπρα να διαμηνύσει στον Ανδρουλάκη ότι… «δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα» - επειδή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον αποκάλεσε «τυμβωρύχο» του εμβληματικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Εξεστιν Αλεξίω ασχημονείν και δεν θα μπορούσε κανείς να τού καταλογίσει… έλλειψη θράσους. Ιδιοκτήτης δεν είναι κανείς κανενός, ούτε της μνήμης κανενός. Αλλά κληρονόμοι φυσικοί και πολιτικοί υπάρχουν. Ο Αντρέας ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης είναι ο νυν πρόεδρός του. Αν είναι καλός ή κακός πρόεδρος θα τον αποτιμήσουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ με βάση και την εκλογική επίδοση.

Ο Τσίπρας και το κόμμα του έβριζαν τον Αντρέα, συγκυβέρνησαν με τη ΝΔ για να τον στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο (ως γεγονός το αναφέρουμε χωρίς αξιολογική πρόθεση), και τώρα ανενδοίαστα οικειοποιείται ένα πρόσωπο και την πορεία ενός κόμματος, χωρίς ντροπή. (Καλά τούς κάνει. Όταν έπρεπε να τού επιτεθούν, στο ΠΑΣΟΚ το αντιμετώπιζαν με αιδημοσύνη ως «προοδευτική δύναμη»).

Μικροπολιτικής υφής είναι και η διαμάχη για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που χρησιμοποίησε ο Μητσοτάκης για να πάει σε κομματική ομιλία. Από θέση αρχής σαφώς δεν το αποδεχόμαστε.

Αλλά να καταγγέλλει η Τσαπανίδου και ο ίδιος ο Τσίπρας με εξυπνακίστικα βίντεο, αποτελεί πρόκληση. Ως Πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει το 2019 το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να μεταβεί σε κομματική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, ενώ δυο χρόνια πριν με το ίδιο αεροσκάφος βρέθηκε στο Παρίσι. Εκεί πέραν των μυστικών επαφών που είχε (και ποτέ δεν μάθαμε επισήμως με ποιους και γιατί), είχε μαζί του και τα παιδιά του για να τα πάει στην Disneyland – ναι, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος!

Προεκλογική περίοδος είναι, αυτά θα ειπωθούν, θα καταγγελθούν και θα περάσουν. Το σοβαρό είναι αν θα συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε στο Star ότι σε καμία περίπτωση δεν θα  δεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν ανήκουν στη ΝΔ. Όπως δεν θα δεχθεί και ψήφο ανοχής.

Εκ των πραγμάτων ο κλήρος πέφτει στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ΠΑΣΟΚ διάλεξε την πλέον «μη λειτουργική» λύση με το «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης». Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του χθες απέδωσε την επιθετικότητα σε προσωπικό επίπεδο, λέγοντας: «Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Μου επιτίθεται προσωπικά και όχι στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ολίγον προσωπικό και ολίγον εμμονικό».

Ενδέχεται να υπάρχει και αυτή διάσταση, λόγω εντοπιότητας. Δεν το γνωρίζουμε καθότι μας είναι «άγνωστο τοπίο» οι εθιμικές ενδο-κρητικές αντιθέσεις. (Κάποιοι λένε ότι η Κρήτη είναι «ταγμένη», ή θα είσαι μητσοτακικός ή αντιμητσοτακικός και μέση λύση δεν υπάρχει…).

Όμως δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει επικεντρωθεί στην αντίθεση με το πρόσωπο του Μητσοτάκη και όχι τη ΝΔ. Αυτή αντίθεση είναι πιο κατανοητή καθώς ο Μητσοτάκης υπερτερεί του Τσίπρα στις μετρήσεις από το 2016. Άρα αυτόν πρέπει να αποδομήσουν. Άλλωστε υπάρχει και δευτερεύων λόγος: Αφήνει εκτός επίθεσης το κόμμα της ΝΔ επειδή δεν θέλει να έρχεται σε αντίθεση με τις ψήφους των κάθε λογής… Αντώναρων της ΝΔ, τους οποίους φιλοδοξεί να έλξει.

Από την άλλη, του Ανδρουλάκη δεν είναι τόσο διάφανη η αιτία της στάσης του. Υπάρχει - υποθετικά - η περίπτωση να προτίθεται να προτείνει τον εαυτό του ως πρωθυπουργό, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί στην εκπομπή του Παπαδάκη στον Αντ1 τον Σεπτέμβρη του 2022. Αν τόσο μετράει το μέγεθός του ή τον ίσκιο του, οι εκλογές του Ιουλίου μάλλον είναι σίγουρες.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: