slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στο TheTOC: Δεν αποκαλύπτουμε ποιοι συνέταξαν την έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, για λόγους ασφαλείας



Περίεργη είναι η απάντηση που έδωσαν οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στο TheTOC, για τα πρόσωπα που συνέταξαν την έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.
Τουλάχιστον περίεργη είναι η απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στο TheTOC για τα πρόσωπα, που με τις απαντήσεις του στο ερωτηματολόγιο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, συνέταξαν την έκθεση της οργάνωσης για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.




Και είναι περίεργη, αφ ενός γιατί ανάμεσα στην πρώτη απάντηση και στην δεύτερη προκύπτουν διαφορές, αφ ετέρου δε- κυρίως αυτό- διότι η οργάνωση αποκαλύπτει ότι τα πρόσωπα που συνέταξαν την έκθεση, έχουν λάβει προηγουμένως τη διαβεβαίωση ότι η ταυτότητά τους θα παραμείνει κρυφή.


Το περίεργο του πράγματος δεν είναι μόνο ότι οι δημοσιογράφοι έχουν σαν σημαία τους την διαφάνεια και τη δημοσιότητα, συνεπώς οι "ανώνυμοι βαθμολογητές” ξενίζουν, αν δεν δημιουργούν άλλου είδους υποψίες, αλλά είναι και η αιτιολόγηση που προκαλεί απορίες. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε στο TheTOC ο εκπρόσωπος τύπου των Reporters Sans Frontieres, ο λόγος που η ταυτότητα των ειδικών περί τον Τύπο παραμένει κρυφός, είναι "λόγοι ασφαλείας”. Τι είδους αλήθεια πρόβλημα ασφάλειας προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων; Πώς αλλιώς θα πείσει η οργάνωση ότι η επιλογή των προσώπων ήταν απροκατάληπτη; Ποιος αλήθεια επέλεξε τα πρόσωπα; Απαντήσεις δεν δόθηκαν και η οργάνωση επιμένει στο απόρρητο.


Η έκθεση και οι αντιδράσεις


Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, κατέτασσε τη χώρα στην 108η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου, 38 θέσεις πιο κάτω από πέρσι, και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν αδιανόητο η Ελλάδα να βρίσκεται πιο κάτω στην Ελευθερία του Τύπου, ακόμα και από τη Μπουρκίνα Φάσο ή το Τσαντ - στο οποίο κυβερνά ο στρατός - αλλά και από τα Κατεχόμενα της Κύπρου!!!

Η έκθεση αποτέλεσε και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να δηλώνει:

"Αφού πρώτα η κυβέρνηση εξαφάνισε από το ΑΠΕ την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα – και με αυτόν τον τρόπο την επιβεβαίωσε- έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας νομίζοντας πως η διεθνής οργάνωση βρίσκεται στη λίστα Πέτσα. Είναι γνωστό πως η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα πάσχει επί Μητσοτάκη, αλλά πλέον η κατάσταση έχει γίνει γνωστή και εκτός ελληνικών συνόρων.

Η Ελλάδα του Μητσοτάκη έχει γίνει πρότυπο για την Ουγγαρία του Όρμπαν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να διαμαρτύρεται για την έκθεση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης ΜΚΟ η οποία αποτελεί επίσημη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλό θα ήταν να αρχίσει να ανησυχεί ότι την κυβέρνηση που εκπροσωπεί θα την θυμούνται οι πολίτες με τα πιο μελανά χρώματα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι η ντροπή της Ευρώπης κι αυτό πλέον το ξέρουν όλοι", προσέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα αλλά με μπόλικο ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε μια σειρά από ερωτήσεις για την ποιότητα και τη μεθοδολογία της έρευνας:

"Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" υπό τον τίτλο "Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022” ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ – στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός – αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" αποκαλεί "Βόρεια Κύπρο”, παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.

Με επιστολή που στείλαμε στη Μ.Κ.Ο. "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα", θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:

α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των "ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου" που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.

γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.

δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.

Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Επίθεση στον Αρη Πορτοσάλτε: Τι έγραψαν Πάσχος Μανδραβέλης, Ηλίας Κανέλλης και Τάκης Θεοδωρόπουλος

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα του TheTOC

Το TheTOC ζήτησε επισήμως από τους Reporters sans Frontieres, τη λίστα με τα ονόματα των ειδικών, στις αναφορές των οποίων βασίστηκε η έκθεση. Η πρώτη απάντηση δημιούργησε πολλές απορίες και ερωτήματα. Όπως απάντησε στο επίσημο αίτημά μας ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης, οι RSF "έχουν ανταποκριτές σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, και στην Ελλάδα. Για λόγους ασφαλείας, δεν αποκαλύπτουμε αυτόματα τις ταυτότητές τους, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας".

Για λόγους ασφαλείας; Ποιοι είναι οι λόγοι ασφαλείας που δεν επιτρέπουν στην οργάνωση να αποκαλύπτει το αυτονόητο; Τα πρόσωπα δηλαδή που βαθμολόγησαν την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και στη γνώμη των οποίων βασίστηκε η έκθεση. Υπάρχει κανένας κίνδυνος που δεν ξέρουμε όλοι οι υπόλοιποι; Και αν δεν δίνονται "αυτόματα" τα ονόματα στη δημοσιότητα, μήπως δίδονται όταν υπάρχει αμφισβήτηση; Γιατί δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας;

Η δεύτερη απάντηση στο επίμονο αίτημα για δημοσιοποίηση των στοιχείων, προκάλεσε ακόμα περισσότερες απορίες. Η αναφορά στην μη αυτόματη δημοσιοποίηση των ονομάτων εξαφανίστηκε. Αντίθετα, όπως έγραψε ο εκπρόσωπος τύπου, όταν ζητάει η ΜΚΟ από τους βαθμολογητές να συμμετάσχουν στην έρευνα και να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια, "δεσμεύεται ότι θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους." Κουκουλοφόροι βαθμολογητές; Άλλο πάλι κι αυτό…

Εξηγώντας την επιλογή της οργάνωσης, ο εκπρόσωπος τύπου έγραψε ακόμα ότι τυχόν δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους (sic) ή να απαντήσουν με τρόπο μεροληπτικό ή να μην απαντήσουν καθόλου. Δηλαδή η δουλειά γίνεται σωστά μόνο στο σκοτάδι και υπό καθεστώς ανωνυμίας;

Ο εκπρόσωπος των RSF πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα υφίστανται κάθε λογής πιέσεις, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί. Διαβεβαίωσε όμως, ότι όσοι μετείχαν στην έρευνα δεν έχουν σχέση με οποιοδήποτε κόμμα.

Αν θέλουμε το πιστεύουμε, όπως αν θέλουμε πιστεύουμε και ότι το πάνελ των ειδικών, όπως μας ενημέρωσε, αποτελείται από άτομα αξιόπιστα και αναγνωρισμένα. Ποιός αλήθεια εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ελλάδα τους επέλεξε; Και αυτό είναι επτασφράγιστο μυστικό; Γιατί άραγε;

Λόγοι αξιοπιστίας της έρευνας και της έκθεσης των RSF, επιβάλουν να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα πρόσωπα που συνέταξαν την έκθεση. Οχι απαραίτητα οι απαντήσεις που έδωσαν, αλλά σίγουρα η λίστα με τα πρόσωπα. Είναι όντως αξιόπιστα και μη προκατειλημμένα; Οντως δεν έχουν σχέση με κόμματα; Θα επιμείνουμε γιατί συν τοις άλλοις, η σιωπή της οργάνωσης προκαλεί κάθε είδους υποψίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: