slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: «Τα 50 ευρώ επιδότηση για τους κατόχους οχημάτων στα νησιά είναι αστείο ποσό μπροστά στο όφελος που θα είχαν με πλήρη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα»

Ομιλία του βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ και άλλες διατάξεις

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού ωφέλησε τον Ιούλιο του 2019 14.800 πρόσωπα με μεγάλες περιουσίες, με κάποιες χιλιάδες ευρώ με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τώρα έρχεται να νομοθετήσει μια μείωση 360 εκατομμυρίων, την οποία όμως δεν

αναφέρει πώς κατανέμεται, ποιοι ωφελούνται, πόσο ωφελούνται οι χαμηλές αξίες, πόσο ωφελούνται οι υψηλότερες, ενώ με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου σε αξίες άνω των 250.000 ευρώ είναι σίγουρο ότι ευνοεί πάλι πλέον τις πλούσιες περιουσίες, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, ο ΕΝΦΙΑ σαφώς και είναι ένας φόρος άδικος, έγινε σε συνθήκες μνημονίων και πρέπει τώρα να υπάρξει ριζική αναμόρφωση προς την κατεύθυνση της υποκατάστασης του ΕΝΦΙΑ με το φόρο μεγάλου πλούτου, που θα συμπεριλαμβάνει και στοιχεία αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, αλλά και εισοδηματικά κριτήρια, περιουσιακά κριτήρια για κάθε πολίτη. Αυτός θα είναι ο μοναδικός δίκαιος φόρος που πρέπει να υπάρξει.

Σε σχέση με τη διατήρηση της ονομασίας για τους διήμερους αποσταγματοποιούς του τσίπουρου και της τσικουδιάς, τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τους δεκάδες χιλιάδες μικρούς παραγωγούς του παραδοσιακού προϊόντος «τσίπουρο και τσικουδιά», θα πρέπει να αποδεχθεί την τροπολογία που σας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει, βεβαίως, η αντίθεση μεταξύ των μικρών παραγωγών και των μεγάλων βιομηχανικών παραγωγών, μπορεί όμως να βρεθεί λύση, να διατηρηθεί αυτή η παραδοσιακή παραγωγή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και όχι να σταματήσει με αυτή τη διάταξη η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

 

Αναφερόμενος στην επιδότηση των 50 ευρώ στους κατοίκους-δικαιούχους οχημάτων στις νησιωτικές περιοχές, ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι θεωρείται αστεία αυτή η επιδότηση και βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση αυτή η επιδότηση με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ' αρχήν, η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί το εύρος των ωφελουμένων και το δίνει μόνο στους μόνιμους κατοίκους και πάλι όχι σε όλα τα νησιά, αλλά σε μόλις τριάντα εννέα μικρά νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες κατοίκους, ενώ δυόμισι χρόνια τώρα θα έπρεπε να είχε επεκταθεί αυτό το μέτρο στους κατοίκους όλων των νησιών, όλης της νησιωτικής Ελλάδας. Και βεβαίως, αν υπολογιστεί και η σημερινή καλπάζουσα ακρίβεια, το πενηντάρικο που θα δώσει η κυβέρνηση στους νησιώτες αυτούς είναι ένα αστείο ποσό.

 

 

 

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 

«Συζητάμε για άλλη μια φορά σήμερα, κατά την προσφιλή επιλογή της Κυβέρνησης, ένα πολυνομοσχέδιο με αρκετές αντιφατικές διατάξεις, λίγες οριακά θετικές και πολλές αρνητικές διατάξεις. Αυτή είναι μια προσφιλής τακτική, διότι θέλει η Νέα Δημοκρατία να μπερδέψει την Αντιπολίτευση στο τι να ψηφίζει κάθε φορά. Κι  έρχεται τώρα και ζητάει και ονομαστική ψηφοφορία στις 23:30' το βράδυ για να εκθέσει, υποτίθεται, την Αντιπολίτευση, που θα ψηφίσουμε εμείς «παρών» στα θέματα του ΕΝΦΙΑ. Θα εξηγήσω μετά.

Πριν πω αυτό, όμως, θα ήθελα να πω μια κουβέντα για τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός μας λένε οι Υπουργοί ό τι εκτελείται κατά γράμμα. Θα θυμίσω λοιπόν ότι σε αυτόν τον προϋπολογισμό η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κάνει πρόβλεψη για 1% πληθωρισμό. Και πού βρισκόμαστε σήμερα. Σήμερα έχουμε ξεπεράσει το 7% πληθωρισμό και βαδίζουμε συνεχώς την ανιούσα.

Επίσης, είχε προβλέψει μία δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 7 ή 8 δισεκατομμυρίων, αν δεν κάνω λάθος, μία απότομη προσγείωση διότι είχαμε πολύ μεγάλο έλλειμμα το 2021 εξαιτίας και των δαπανών για την πανδημία, προϋπολογίζοντας ότι η πανδημία θα τελειώσει τον Γενάρη του 2022, ενώ βεβαίως δεν είχε καν λάβει υπόψη της τον ρυθμό με τον οποίο τρέχει η ακρίβεια.

Άρα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ακόμα και αν ξοδεύετε στα πενιχρά αυτά μέτρα ενίσχυσης μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ή και μέσα από τους καταναλωτές όπως σας απέδειξαν και άλλοι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν δεν διογκώνεται το έλλειμμα από εκεί, θα είστε υποχρεωμένοι σε λίγο να διογκώσετε πάλι το έλλειμμα σε πολύ μεγάλο ύψος.

Να πω τώρα μερικά θέματα του νομοσχεδίου. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πολύ ωραία είμαστε είπε η κυρία Πρόεδρος της Επιτροπής στην ακρόαση των φορέων ότι σε τελευταία ανάλυση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να έχει αυτοτέλεια και πρέπει να λειτουργεί κατά τα πρότυπα των Ανεξάρτητων Αρχών και βεβαίως, σε αυτή τη λογική να αποφασίζει η ίδια για τις αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό κλπ.

Εάν αποδεχθούμε αυτή τη λογική, που είναι σωστή, τότε τι τον θέλετε όταν εξωτερικό σύμβουλο; Είναι ή δεν είναι ιδεοληψία της Νέας Δημοκρατίας το outsourcing, δηλαδή οι δημόσιες υπηρεσίες να εκχωρούν αρμοδιότητές τους, με πολύ υψηλότερο κόστος τελικά από αυτό που θα πλήρωναν αν η δουλειά γινόταν εντός; Έχετε μια ιδεοληψία να αναθέτετε στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στην καθαριότητα, στη φύλαξη και σε μια σειρά άλλες υπηρεσίες και ακόμα σοβαρότερες υπηρεσίες, σε εξωτερικούς εργολάβους, δαπανώντας λεφτά από το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία μπορούσαν να εξοικονομηθούν.

Πάω στο κομμάτι της προστασίας των ευάλωτων. Και σε αυτό το ζήτημα δεν έχουμε πειστεί ότι προστατεύονται οι ευάλωτοι. Πρώτον, διότι το υπόβαθρο αυτής της διάταξης είναι ο ν. 4738 /2020, δηλαδή ο πτωχευτικός νόμος, βάσει του οποίου οι οφειλέτες χάνουν τα σπίτια τους. Δεύτερον, η ρύθμιση αυτή έρχεται γιατί ακριβώς δεν έχετε συστήσει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, όπως είχε προβλέψει ο νόμος. Κι έρχεστε τώρα να περάσετε αυτή τη διάταξη η οποία πόσους αφορά; Αφορά τρεις χιλιάδες και μόνο ευάλωτα φυσικά πρόσωπα. Και πολύ καλά σας τα είπε η ΕΚΠΟΙΖΩ στη σύσκεψη με τους φορείς ότι δεν προστατεύει κανέναν αυτή η διάταξη.

Έρχομαι τώρα στον ΕΝΦΙΑ για την αποκατάσταση της αλήθειας. Πρώτον, η πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ έγινε στους πρώτους μήνες του 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με μείωση 30% στις χαμηλές αντικειμενικές αξίες και 10% μεσοσταθμικά. Εμείς ήμασταν αυτοί που φέραμε την πρώτη μείωση στον ΕΝΦΙΑ αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Διότι μέσα στα μνημόνια δεν υπήρχε δυνατότητα, με το πιστόλι στον κρόταφο και τους δανειστές πάνω από τα κεφάλια μας, να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων και στον ΕΝΦΙΑ. Βεβαίως, το πρόγραμμά μας ήταν -μην το ξεχνάμε- ότι θα υπήρχε περαιτέρω μείωση κατά 50% για τις χαμηλές αξίες και λιγότερο για τις υψηλότερες αξίες μέχρι 100.000.

Δεύτερο ζήτημα για τον ΕΝΦΙΑ. Νομοθετήσατε για μείωση 28 εκατομμυρίων για αξίες πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, που αφορούσε τελικά 14.800 πρόσωπα. Αυτούς ωφελήσατε με κάποιες χιλιάδες ευρώ στον καθένα με την μείωση που κάνατε τον Ιούλιο του 2019.

Τώρα τι κάνετε; Νομοθετείτε συνολικά μείωση 360 εκατομμυρίων, η οποία όμως δεν μας λέτε πώς κατανέμεται, ποιοι ωφελούνται, πόσο ωφελούνται οι χαμηλές αξίες, πόσο ωφελούνται οι υψηλότερες, ενώ με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου σε αξίες άνω των 250.000 ευρώ είναι σίγουρο ότι ευνοείτε πάλι πλέον τις πλούσιες περιουσίες.

Και για να χρυσώσετε το χάπι τι κάνετε; Κάνετε κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις σε αξίες άνω των 300.000 και άνω των 500.000, αλλά μόνο για κάθε ακίνητο συνολικής αξίας 400.000 ευρώ. Είναι σίγουρο ότι αν σταθμίσουμε το ποσό δεν γλιτώνουν οι αξίες πάνω από 250.000 ευρώ σε σχέση με τον φόρο τον οποίο τους επιβάλλετε, είναι σαφές ότι γλιτώνουν πολλά περισσότερα οι υψηλότερες αξίες.

 Εμείς λέμε ότι αυτός ο φόρος πράγματι είναι ένας φόρος άδικος, έγινε σε συνθήκες μνημονίων και πρέπει τώρα να υπάρξει ριζική αναμόρφωση προς την κατεύθυνση της υποκατάστασης του ΕΝΦΙΑ με το φόρο μεγάλου πλούτου, που θα συμπεριλαμβάνει και στοιχεία αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, αλλά και εισοδηματικά κριτήρια, περιουσιακά κριτήρια για κάθε πολίτη. Αυτός θα είναι ο μοναδικός δίκαιος φόρος που πρέπει να υπάρξει.

Σε σχέση τώρα με τη διατήρηση της ονομασίας για τους διήμερους αποσταγματοποιούς του τσίπουρου και της τσικουδιάς, είναι σαφές: Αν θέλετε να προστατεύσετε τους δεκάδες χιλιάδες μικρούς παραγωγούς του παραδοσιακού προϊόντος «τσίπουρο και τσικουδιά», θα πρέπει να αποδεχθείτε την τροπολογία που σας καταθέσαμε. Υπάρχει, βεβαίως, η αντίθεση μεταξύ των μικρών παραγωγών και των μεγάλων βιομηχανικής παραγωγής, μπορεί, όμως, να βρεθεί λύση, να διατηρηθεί αυτή η παραδοσιακή παραγωγή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και όχι να σταματήσει με αυτή τη διάταξη η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

 

Σε σχέση με τα μέτρα και την τροπολογία που ήρθε, εμείς είπαμε ότι θα την ψηφίσουμε, παρ' ότι αυτά τα μέτρα είναι πενιχρά, είναι τελείως ανεπαρκή σε σχέση με την καλπάζουσα ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που σήμερα έχει επιβαρυνθεί και με την πολεμική σύρραξη. Με αυτά τα μέτρα που έχετε φέρει –σας το είπαν οι ομιλητές μας, σας το είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι- προσπαθείτε να θεραπεύσετε τις επιπτώσεις, χωρίς να θεραπεύετε τις αιτίες αυτών των επιπτώσεων. Και οι αιτίες είναι η αισχροκέρδεια, τα καρτέλ των εταιρειών ενέργειας που βγάζουν υπερκέρδη και αυτά τα αφήνετε στο απυρόβλητο.

Επιτέλους, τουλάχιστον αποδεχθήκατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Για να δούμε το επόμενο διάστημα, όταν, βέβαια, θα έχουν περάσει πολλοί μήνες που θα έχει στενάξει ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά νοικοκυριά, τι θα κάνετε τότε, πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Αναφέρω μόνο ένα ζήτημα από τα μέτρα, ένα σημείο όπου μιλάτε για την επιδότηση των 50 ευρώ στους κατοίκους-δικαιούχους οχημάτων στις νησιωτικές περιοχές. Προφανώς, εγώ θα τη χαρακτηρίσω αστεία αυτή την επιδότηση και βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση αυτή η επιδότηση με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο είχαμε θεσμοθετήσει εμείς.

Κατ' αρχήν, καταργήσατε το εύρος των ωφελουμένων και το δώσατε μόνο στους μόνιμους κατοίκους και πάλι όχι σε όλα τα νησιά, στη μειοψηφία των νησιών, σε τριάντα εννέα μικρά νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες κατοίκους, σε αυτά το δώσατε μόνο και ενώ δυόμισι χρόνια τώρα θα είχε επεκταθεί αυτό το μέτρο στους κατοίκους όλων των νησιών, όλης της νησιωτικής Ελλάδας. Και βεβαίως, αν υπολογίζατε το όφελος που θα είχαν αυτοί οι κάτοικοι αυτά τα δυόμισι χρόνια με αυτό το οποίο υφίστανται σήμερα με την καλπάζουσα ακρίβεια, καταλαβαίνετε ότι το πενηντάρικο τώρα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Επομένως, αγαπητοί κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν θέλετε, δεν έχετε πολιτική βούληση, δεν μπορείτε. Προκηρύξτε εκλογές, για να μπορέσει η χώρα να ανασάνει και να έρθει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού!»

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/I-1IlYu7yv4


Δεν υπάρχουν σχόλια: