slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος : Χαιρετισμός στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

Αγαπητοί φίλοι, εργαζόμενοι και εργαζόμενες της Σύρου και των Κυκλάδων. 
Καταρχήν να πω ότι καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, στα πλαίσια της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες για ειρήνη στην περιοχή.

Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή που απευθύνω χαιρετισμό στο Συνέδριο, στην πόλη της Ερμούπολης, μια πόλη με τεράστια βιομηχανική ιστορία, που έχει στην πλάτη της δεκαετίες αγώνων της εργατικής τάξης και των εργαζομένων στο ναυπηγείο, στις κλωστοϋφαντουργίες, στα μηχανουργεία , στις οικοδομές, στο νοσοκομείο, στα γραφεία….




Σήμερα βεβαίως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και μάλιστα σε ένα νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό πλαίσιο, έφεραν τα πάνω κάτω, στο παραγωγικό μοντέλο, στις παραγωγικές σχέσεις, στις εργασιακές σχέσεις, στην ίδια τη φύση της παραγωγής και της εργασίας.

Παρόλα αυτά η βασική αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, όχι μόνο είναι παρούσα αλλά βάζει τη σφραγίδα της στην πολιτική και την οικονομία.




Τα τελευταία δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να κατεδαφίσει κάθε ίχνος του εργατικού δικαίου. Με το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίζεται στη βουλή, διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, εκμηδενίζονται οι συλλογικές συμβάσεις, κατεδαφίζεται το εργατικό δίκαιο. Η θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών, της κατάργησης του 8άωρου, η θεσμοθέτηση των ατομικών συμβάσεων, η ουσιαστική καθήλωση μισθών και συντάξεων με την ακρίβεια να καλπάζει και να εξανεμίζει το εργατικό εισόδημα, η ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος και η αντικατάσταση του με το κεφαλαιοποιητικό, τόσο με την κατεδάφιση της επικουρικής ασφάλισης εγγυημένης από το δημόσιο, όσο και με την είσοδο των ιδιωτών στον ΕΦΚΑ και μάλιστα των golden boys με μισθούς από 4000 – 8000 ευρώ, όλα αυτά δημιουργούν καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που εμφανίζονται δήθεν ως εκσυγχρονισμός κι προσαρμογή στη σύγχρονη πραγματικότητα.




Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική και καλούμε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες με αξιοπρεπείς μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα κατοχυρώνουν τόσο την οικονομική τους αναβάθμιση και τις μόνιμες θέσεις εργασίας, όσο και συνθήκες ασφάλειας, υγιεινής και περιβαλλοντικής προστασίας, όπως επιτάσσουν οι κανόνες του διεθνούς εργατικού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.




Κλείνοντας, θέλω για μια ακόμα φορά να υπερθεματίσω για τους αγώνες των εργαζομένων στο Νεώριο, που μαζί με την κυβέρνηση μας το 2018, κατάφεραν να επανεκκινήσουν τη λειτουργία του ναυπηγείου, ενός ναυπηγείου που αποτελεί στρατηγικό αναπτυξιακό πυλώνα για τη Σύρο και συνολικά για την ναυπηγοεπισκευή στη χώρα μας. Και με την ευκαιρία να επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι η Σύρος μπορεί και πρέπει να διασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, που σε τελευταία ανάλυση βλάπτουν τους εργαζόμενους, τους πολίτες και συνολικά το νησί της Σύρου.




Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πορείας για το εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους της Σύρου και των Κυκλάδων. Καλή επιτυχία και καλούς αγώνες!



    26/2/2022                                       Νίκος Συρμαλένιος


Δεν υπάρχουν σχόλια: