Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – το European Green Deal, προβλέπεται η δημιουργία του Διασυνοριακού Μηχανισμού Προσαρμογής Άνθρακα ή αλλιώς CBAM.
Ο φόρος άνθρακα θα επιβάλλεται σε εισαγόμενα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών των λιπασμάτων από τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν τα υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ της ΕΕ.
Ο αρχικός σχεδιασμός είναι οι τρίτες χώρες να μην γίνονται πόλος έλξης για την μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών βιομηχανιών στο έδαφός τους λόγω χαμηλότερου κόστους που θα ανταγωνίζονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.
Ενώ μέχρι το 2023, και έχοντας προηγηθεί σχετική μελέτη αξιολόγησης επιπτώσεων (impact assessment), το εν λόγω μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως αυτή των λιπασμάτων.
Κάτι τέτοιο όμως θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των αγροτικών εφοδίων στους Έλληνες αγρότες, με αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργίας και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων και στην τσέπη του τελικού καταναλωτή.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι αγρότες, οι καταναλωτές, οι παραγωγοί και έμποροι λιπασμάτων στη χώρα μου, αναφορικά με τις επιπτώσεις του Διασυνοριακού Μηχανισμού Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM), στην οριζόντια αύξηση της φορολογίας των εισροών και ειδικά των λιπασμάτων.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο φόρος άνθρακα στα σύνορα έχει σχεδιαστεί για τη μείωση και τη ρύθμιση των εισαγωγών αγαθών με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα από χώρες χωρίς μηχανισμό τιμολόγησης εκπομπών.
Ως γνωστό το σχέδιο για τη δημιουργία του CBAM, θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο 2021.
Ερωτάται η Ε. Επιτροπή:
1. Πώς θα διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα θα παραμείνουν προσιτά όταν επιβάλλεται φόρος άνθρακα στα λιπάσματα;
2. Πώς θα εκτιμήσει τον αντίκτυπο αυξήσεων του κόστους των αγροτικών εφοδίων στους αγρότες, στην παραγωγή και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας;
3. Πώς σκοπεύει να ενισχύσει τον κλάδο των Ελληνικών λιπασμάτων που έχει στη διάθεσή του πολλά εργαλεία, προϊόντα νέας τεχνολογίας, σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και καινοτόμα εργαλεία για τη διαχείριση και την ενίσχυση της βέλτιστης αξιοποίησης των θρεπτικών στοιχείων;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου