slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με κατά πλειοψηφία απόφαση ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα αιτηθεί "διαζύγιο" από το ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Παρά την έντονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τη δημοτική παράταξη του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού να βρεθεί η συνισταμένη μεταξύ της εισήγησης που ο ίδιος έκανε με σκοπό το "διαζύγιο" μεταξύ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. και των απόψεων που εξέφρασαν οι δημοτικές παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, τελικώς στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή 19/2, κάθε δημοτική παράταξη υπερψήφισε τη δική της πρόταση, ενώ η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Παρασκευή Μαργαρίτη ψήφισε "λευκό". Δηλαδή, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διεκδικήσει ο Δήμος δι’ αιτήματός του την κατάργηση/τροποποίηση της 1ης παρ. του άρθρου 226 ως και του άρθρου 226 Α του Ν. 4555/2018...
Από τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη






... όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, άλλως να αιτηθεί την εξαίρεση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με νομοθετική ρύθμιση από την ένταξή του στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου.

Ακούστε ΕΔΩ τι είπε ο Δήμαρχος

Η δημοτική παράταξη με επικεφαλής το Βασίλη Βρούτση, πρότεινε τη δική της πρόταση επί του θέματος. Μάλιστα, ο κ. Β. Βρούτσης χαρακτήρισε την πρόταση ως τη μόνη ρεαλιστική πρόταση, η οποία μπορεί να τύχει αποδοχής από τα συναρμόδια υπουργεία και είναι η εξής:

- Κατάργηση των παραγράφων 7 και 9 του άρθρου 226Α Ν. 4555/2018, που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΧΥΤΑ Νάξου ώστε αυτό να παραμείνει στο Δήμο και να μην παραχωρηθεί στο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

- Εξουσιοδότηση στο Δήμαρχο να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους δημάρχους του Νοτίου Αιγαίου ώστε το αίτημα αυτό να πάει συλλογικά από όλους τους Δήμους στην Κυβέρνηση.

- Μέχρι τότε να συζητηθεί επί της ουσίας στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση των απορριμμάτων και εν όψει της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ και παράλληλα να διεκδικηθεί μέσα από τα συλλογικά όργανα του ΦΟΔΣΑ ό,τι καλύτερο για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής το Λεονάρδο Χατζηανδρέου, ήταν ίδια με αυτήν της παράταξης Β. Βρούτση, αλλά επιπλέον έθεσε και το ζήτημα που αφορά το άρθρο 237 του Ν. 4555/2018 ώστε ο Δήμος να εφαρμόζει τη δική του τιμολογιακή πολιτική όσον αφορά τα τέλη καθαριότητας.

Είμαστε ήδη στο ΦοΔΣΑ και προτείνουμε να ζητήσουμε την τροποποίηση ώστε να μην
παραχωρήσουμε τη δημοτική περιουσία και να καθορίζουμε την τιμολογιακή πολιτική μας, είπε χαρακτηριστικά ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", Γιάννης Κορρές, πρότεινε:

• Κατάργηση όλων των νόμων που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων, με αποτέλεσμα να φορτώνονται πρόσθετα βάρη στις πλάτες των δημοτών στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας. Και ειδικότερα κατάργηση των άρθρων 93,84,85 του πρόσφατου νόμου 4685/7-5-2020.

Επιπλέον ο κ. Γ. Κορρές πρότεινε να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν:

- Δημόσιο φορέα, με εθνικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων, με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προτεραιότητες του σχεδιασμού να είναι:
- Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
- Επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
- Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
- Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης.
- Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
- Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.
- Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
- Καμία εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και της ανακύκλωσης.

Η συνεδρίαση έγινε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου και μόνο γι αυτό το θέμα διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες!

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, αλλά και η κριτική προς τη δημοτική διοίκηση σχετικά με την τόσο καθυστερημένη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο αφού ο σχετικό νόμος για τη δημιουργία ΦΟΔΣΑ στις Πριφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων είχε ψηφιστεί από τις αρχές Μαΐου του 2020.

Επίσης, καυτηριάστηκε το γεγονός ότι δεν υπήρχε καταγραμμένη η εισηγητική πρόταση από το Δήμαρχο ούτε ως προσχέδιο, γεγονός που οδήγησε σε αλλεπάλληλες και συνεχείς αναφορές επί του θέματος και διευκρινιστικές επί των διατάξεων του σχετικού νόμου που παρέθετε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Φώτης Μαυρομμάτης, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Διαβάστε επίσης:

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου διαψεύδει ότι ο Δήμος στη Νάξο δεν γνώριζε το καταστατικό του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

- Ακούστε στο παρακάτω ΗΧΗΤΙΚΟ το τελευταίο μέρος της συζήτησης και την ψηφοφορία

Newsroom Cyclades Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια: