slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 


Πρώτο κουδούνι σήμερα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση, για το γεγονός ότι μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των σχολείων απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας. 

Οι κυβερνητικές ευθύνες, δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς γονείς εκπαιδευτικούς μαθητές, ούτε ρίχνοντας τις δικές της ευθύνες στους Δήμους. 

Ευθύνη βέβαια έχει και η Δημοτική αρχή που δέχεται τις αποφάσεις της κυβέρνησης αδιαμαρτύρητα  χωρίς να διεκδικεί τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. 

Τεράστια  είναι τα προβλήματα στην καθαριότητα αφού το υπουργείο μείωσε τον αριθμό των καθαριστριών-καθαριστών σε 45 (3ωρης απασχόλησης), ενώ πέρυσι είχε εγκρίνει και πλήρους απασχόλησης. Η αύξηση των σχολικών δομών, με την προσθήκη των εσπερινών τμημάτων και ειδικών σχολείων, από 70 που ήταν πέρυσι, οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των σχολείων στο δήμο μας που δεν βοηθάει στο καταμερισμό των καθαριστριών, έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή καθαριότητα σύμφωνα με  τις οδηγίες των ειδικών  και σε πολλά σχολεία η καθαριότητα έχει μειωθεί στις μισές ώρες σε σχέση με πέρυσι που και πάλι δεν αρκούσαν σε κατάσταση πανδημίας.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" καταγγέλλουμε τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας άνοιξαν και θέλουν να λειτουργήσουν τα σχολεία παίζοντας "στα ζάρια" την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλη την τοπική κοινωνία μέσα από τους συλλόγους, τα σωματεία, τους φορείς να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών τους, να οργανωθούν και να παλέψουν για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.

  • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.

  • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, να σηκώσουν οι δήμοι το οικονομικό -και όχι μόνο- βάρος. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία τους, για υποχρεώσεις του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης συνολικά.

  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.

  • Μονιμοποίηση των καθαριστών – καθαριστριών, με πλήρες ωράριο και πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας τους.

  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.

  • Να ληφθούν άμεσα, συγκεκριμένα εκπαιδευτικά - παιδαγωγικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση».




                                                                    Νάξος 13/9/2021




Δεν υπάρχουν σχόλια: