slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εγκύων - Ενημέρωση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορεί να κλείνει ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 55-59 και ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορεί να κλείνει ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 50-54. 

Για την αναστολή της εφαρμογής του εμβολίου της Johnson & Johnson που θα άρχιζε σήμερα στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και για το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19.

Όπως είπε, ο λόγος που ανεστάλη η εφαρμογή του εμβολίου είναι η καταγραφή 6 περιπτώσεων θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων, σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών επί συνόλου 6.800.000 εμβολίων. Η αναστολή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, FDA και CDC, γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων, αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν και οι υγειονομικοί και το κοινό, ούτως ώστε να είναι έγκαιρη η αναγνώριση και άμεση η αντιμετώπιση.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Είναι διαφορετικός ως προς το είδος και τον υποδοχέα που προσκολλάται από εκείνον της AstraZeneca.

Το εμβόλιο, αυτό ήταν και πολυαναμενόμενο, έχει πολλά πλεονεκτήματα, είπε. Πρώτον, γενικά τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα πολύ ευαίσθητα εμβόλια mRNA. Μπορούν να διατηρηθούν σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης και είναι πρακτικότερα εύκολo να μεταφερθούν. Αλλά το κύριο πλεονέκτημα, είναι το μονοδοσικό, ότι το εμβόλιο αυτό γίνεται με μία δόση. Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 85%, ενώ μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και από το θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και στη Νότια Αφρική που υπάρχει το μεταλλαγμένο στέλεχος που μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι παρόμοια και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές μορφές θρόμβωσης είναι σημαντική, γιατί θα διαλευκάνει το επιστημονικό αίνιγμα που έχει δημιουργηθεί με αυτές τις σπάνιες εκδηλώσεις ως προς την παθογένεια. Και η διαλεύκανση αυτού του αινίγματος, οπωσδήποτε θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επιτήρηση της ασφάλειας των εμβολίων.

Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει αυτή η αναστολή, η οποία δεν είναι σπάνια για την παρακολούθηση των εμβολίων, ούτε των κλινικών μελετών, και στην Ευρώπη και στην Αμερική, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά που είναι ότι υπάρχει οργανωμένο σύστημα αυστηρής επιτήρησης, που δίνει τη δυνατότητα της έγκαιρης εντόπισης πολύ σπάνιων επιπλοκών, ανεπιθύμητων ενεργειών, από τις οποίες μπορεί κανείς και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, υποστήριξε και πρόσθεσε "ας ελπίσουμε, λοιπόν, και ας κάνουμε υπομονή λίγες ώρες ή μέρες για τη γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας".


Στη συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού των εγκύων αλλά και των γυναικών που θηλάζουν. Ειδικότερα επεσήμανε τα εξής: "Η αρχική θέση παγκόσμια για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες στις κλινικές μελέτες, ήταν απαγορευτική. Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλια Covid κατά την κύηση. Το γεγονός ότι και η λοίμωξη, όπως ξέρουμε από τον ιό της γρίπης, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία ή άλλη λοίμωξη, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητας, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις εάν το άτομο, η έγκυος, έχει αυξημένο κίνδυνο. Τα πρόσφατα στοιχεία τα οποία προ δύο ημερών αναγγέλθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στηρίζονται σε ένα μητρώο καταγραφής των κυήσεων που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις, πολύ σημαντικός αριθμός, και που αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς που έγιναν στις εγκύους. Αυτό αν θέλετε άναψε και το πράσινο φως και υιοθέτησε την αντίστοιχη οδηγία και η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών με την βέβαια πάντα σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου ή του θεράποντος ιατρού, που είναι πιο κοντά και γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό της εγκύου. Επομένως, τα εμβόλια Covid που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να γίνονται πλέον και στις εγκύους και να τις προφυλάσσουν από τον αυξημένο κίνδυνο της λοίμωξης κατά την κύηση. Συμπληρωματικά να πούμε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται για αυτούς τους λόγους τεστ κύησης πριν τον εμβολιασμό. Ότι το εμβόλιο, κάτι που επίσης ακούγεται, δεν επηρεάζει την γονιμότητα και δεν χρειάζεται, επίσης, αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγω του εμβολιασμού. Τέλος, ο θηλασμός, το σημαντικό αυτό δώρο από τη μητέρα στο μωρό, είναι ασφαλής, δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε, απομονώθηκε ιός στο μητρικό γάλα, αλλά και από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι τόσο από την νόσηση όσο από τον εμβολιασμό υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα, τα οποία προσφέρουν σημαντική προστασία στο βρέφος".

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του υπενθύμισε ότι την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορεί να κλείνει ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 55-59 και ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορεί να κλείνει ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 50-54. "Τις επόμενες μέρες, μετά το άνοιγμα, αφού έχουμε μια αποτύπωση πώς έχουν κλειστεί τα ραντεβού από αυτές τις ηλικιακές ομάδες, θα αποφασιστεί το άνοιγμα της επόμενης ομάδας" επεσήμανε.

Σε σχέση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, που το πιο πιθανό θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου.

Όσο αφορά το γεγονός ότι νέα άτομα και απολύτως υγιή, εγγεγραμμένα στην άυλη συνταγογράφηση, έχουν λάβει ενημέρωση για να εμβολιαστούν στην κατηγορία ασθενών με νοσήματα αυξημένου κινδύνου, εξήγησε τα εξής "όσες περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί, σε όλες τις περιπτώσεις έχει βρεθεί συνταγογράφηση σε αυτό τον συγκεκριμένο ΑΜΚΑ. Άρα δεν μιλάμε για άτομα τα οποία είναι απολύτως υγιή. Μάλιστα, στις πλείστες περιπτώσεις είτε υπήρχε συνταγογράφηση και οι πολίτες ενώ είχαν το νόσημα δεν γνώριζαν ότι ανήκουν στην ομάδα αυτή έτσι ώστε να έχουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν, είτε υπήρχε συνταγογράφηση σε παλαιότερο χρόνο, το οποίο όμως σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί είναι τεχνικό το σύστημα, το σύστημα επιλέγει με βάση τους κωδικούς οι οποίοι υπάρχουν. Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δει στη συνταγογράφηση τι κωδικός υπάρχει στη συνταγογράφηση. Δεν μιλάμε ποτέ όμως για άτομα τα οποία είναι απολύτως υγιή. Εκτός αν έχει γίνει κάποια παράνομη συνταγογράφηση του συγκεκριμένου ΑΜΚΑ".

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

 

Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .

Δεν υπάρχουν σχόλια: