slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εκτός Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οι Ενεργειακές Κοινότητες και οι δράσεις καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας




O βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με άλλους 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερώτηση για την απουσία των Ενεργειακών Κοινοτήτων, μίας νομοθετικής πρωτοβουλίας-τομής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του προγράμματος των έξυπνων μετρητών, καθώς και πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την ερώτηση, έως τριάντα ένα (31) δισ. ευρώ, δεκαοκτώ (18,191)  δισ. ευρώ επιδοτήσεων και  περίπου δεκατρία (12,728) δισ. ευρώ δανείων, προβλέπει για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η στρατηγική και ο σχεδιασμός του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μαζί με το νέο ΕΣΠΑ (20 δισ.) για την περίοδο 2021-2027, διαμορφώνουν και το επενδυτικό και αναπτυξιακό πλαίσιο και μοντέλο της χώρας για την επόμενη δεκαετία, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του Ταμείου (38%) οφείλει να κατευθυνθεί σε πράσινες επενδύσεις.

Από τα περιορισμένα στοιχεία που έχει δώσει και στη Βουλή και στους κοινωνικούς φορείς η κυβέρνηση, διαπιστώνεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ανεπαρκές ως προς κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τους νέους φιλόδοξους και απαιτητικούς στόχους της ΕΕ, καθώς οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα θα πρέπει να αναθεωρηθούν σύντομα. Πρόκειται, σημειώνουμε, για τη δεκαετία που είναι κρίσιμη για τη μετάβαση του ενεργειακού μας συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας, τη δεκαετία επίτευξης των στόχων. Πρόκειται επιπλέον για τη δεκαετία που θα χαράξει στην ουσία το δρόμο για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 και συνεπώς τον πλήρη μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Σε αντίθεση με την πρακτική και τις επιλογές της ελληνικής Κυβέρνησης, ο Κανονισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ότι τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ευρύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις εντός της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του φυσικού κεφαλαίου, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της στήριξης της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με την Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και κάνει ειδική μνεία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Κάνει επιπλέον αναφορά στην ανάγκη επενδύσεων στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας.

Από την άλλη, το σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ προβλέπει μηδενική (0) χρηματοδότηση για την ενεργειακή φτώχεια και φαίνεται η αντιμετώπισή της να αφήνεται στο αόρατο χέρι της αγοράς, καθώς είναι σαφές ότι το Εξοικονομώ κατ’ οίκον αποτελεί ένα μόνο από τα μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, και αυτό εφόσον σχεδιαστεί σωστά. Το γεγονός αυτό μάς προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), από όταν ανέλαβε, εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν το κόστος ηλεκτρισμού, με την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ-του μεγαλύτερου προμηθευτή- τον Σεπτέμβριο του 2019, για τα νοικοκυριά και, με την αναδρομική αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) από την 1η Ιανουαρίου 2019, για τη Μέση Τάση. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επιλέγει ακόμη, να μην παρεμβαίνει σε κινήσεις χειραγώγησης τιμών από «μεγάλους» παίκτες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που «φουσκώνουν» τα κέρδη λίγων προμηθευτών και καταλήγουν να επιβαρύνουν τους τελικούς καταναλωτές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση της ενεργειακής φτώχειας λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, ενδέχεται να οδηγήσει σε ένταση της αδυναμίας πρόσβασης νοικοκυριών και επαγγελματιών σε ηλεκτρισμό σε χαμηλές τιμές και να εντείνει υφιστάμενες κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες.

Ενώ η μετάβαση στην Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου, η κυβέρνηση δεν έχει διεξάγει δημόσια διαβούλευση ως προς το περιεχόμενό του με την κοινωνία των πολιτών, όπως επισημαίνουν ογδόντα τρεις (83) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με επιστολή τους, με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2021, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Σκυλακάκη. Στην επιστολή τους, υπογραμμίζουν την έλλειψη συμμετοχής και διαφάνειας κατά τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε αντίθεση με δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι δράσεις του Σχεδίου αφορούν όλους τους πολίτες της χώρας. Την επιστολή συνυπογράφει η πλειονότητα των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει διακριτό άξονα για την Πράσινη Μετάβαση για τον οικολογικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας που σημειώνει ότι η ΝΔ/η Δεξιά προκρίνει η μετάβαση να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω των αγορών και με μηχανισμούς που αναπαράγουν ή και εμβαθύνουν υφιστάμενες ανισότητες, με τον κίνδυνο η μετάβαση να οδήγησε σε νέες μορφές αποκλεισμού σε κοινωνικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι ισχυρισμοί αυτοί επιβεβαιώνονται πλήρως δυστυχώς και από την «περίληψη» του Σχεδίου Ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση. Στην αντίθετη κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχεδιάζει την  πράσινη μετάβαση, με όρους Ενεργειακής Δημοκρατίας, με διασφάλιση της κλιματικής δικαιοσύνης και τη συμμετοχή των πολλών, τον πλουραλισμό στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, προτείνοντας το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να καλύπτεται αποκλειστικά από ΕΚΟΙΝ ή/και άλλα συμμετοχικά σχήματα.

Η πρόταση της περιβαλλοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης WWF για το ξεδίπλωμα των ενεργειακών κοινοτήτων σε κάθε δήμο, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσίευσε στις 06.10.2021, θα μπορούσε να ενταχθεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μία πρόταση που μπορεί να στηρίξει την αυτοπαραγωγή, κάτι που οφείλει να κάνει η Ελλάδα με την εφαρμογή της ευρ. νομοθεσίας (Οδηγία 2018/2001, άρθρα 21 – αυτοκαταναλωτές και 22 – κοινότητες ΑΠΕ), την ενεργειακή δημοκρατία, καθώς και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην πράξη. Προτείνουμε δηλαδή τη συμπερίληψη χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων από όλους τους δήμους και τη θέσπιση ελάχιστης εγκατεστημένης ισχύος, ανάλογα με το πληθυσμιακό μέγεθος τους. Μία πρόταση που, σύμφωνα με τη Μελέτη, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 7.739 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2024.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση_ΤαμείοΑνάκαμψης_12_04_2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: