slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η 14 Μαρτίου 2021 ,ήταν ιδιαίτερα σημαντική για όλους μας και το μέλλον της οικονομίας μας,

Του  Γιώργου Βακόνδιου 

Η χθεσινή μέρα,14-3-2020,ηταν ιδιαίτερα σημαντική για όλους μας και το μέλλον της οικονομίας μας, αλλά κάποιοι θα θυμούνται από αυτή την μέρα  την τραγική και λαϊκίστικη επίθεση του Τσίπρα  προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Ά. Γεωργιάδη, με αφορμή μια βάπτιση! 

Βεβαίως ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε με τον πλέον εύστοχο τροπο και η παράσταση έληξε με τον Τσίπρα να δραπετεύει από την αίθουσα της Βουλής. 

Αυτές είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία της ημέρας ήταν άλλου.

Χθες η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με ένα τριαντακονταετες (!) Ομόλογο. 

Η ιστορία έγραψε ότι υπήρξε προσφορά δεκαπλάσια των κεφαλαίων προς άντληση! 

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9% και ως σύγκριση είναι το 4,6% του 2008,που εκδόθηκε για τελευταία φορά τέτοιας διάρκειας ομόλογο από την Ελλάδα. 

Το 2008 όμως ήταν πριν από την οικονομική κρίση και λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Δηλαδή σε άλλες ευνοϊκότερες εποχές.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε ότι το πρωτογενές έλλειμμα του Φεβρουαρίου ήταν 1,5 δις ευρώ,έναντι του προσυπολογισμένου 2,5 δις!

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η μείωση της ανεργίας για τον Δεκέμβριο του 2020 έναντι του ίδιου μήνα του 2019,εν μέσω πανδημίας. 

Επίσης έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα και η Ισπανία, έχουν καταθέσει τα πληρέστερα προγράμματα στην νομισματική ένωση για το ταμείο ανάκαμψης!

Και την ίδια μέρα γίνεται γνωστό, ότι μετά την σθεναρή στάση της Ελληνικής  Κυβέρνησης μπαίνει σε θετική  τροχιά η Ελληνοτουρκική διαφορά, χωρίς καμία υποχώρηση της Ελλάδας. 

Δένδιας και ενδεχομένως Μητσοτάκης ετοιμάζονται να συναντήσουν τους ομολόγους τους.

Όλα αυτά σε μια μέρα και σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον. 

Ας θυμηθούμε:

1.Την πανδημία COVID 19,από την οποία η Ελλάδα όχι μόνο βγαίνει με μικρότερες απώλειες σε σχέση με άλλα ισχυρότερα κράτη αλλά

■ισχυροποίησε το σύστημα υγείας

■στήριξε με πρωτοφανή μέτρα την επιχειρηματικότητα και την εργασία

■ανέπτυξε σε μεγάλο βαθμό την ψηφιοποίηση του κράτους

■ουσιαστικά επέβαλε στην Ευρώπη το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

2.Στα εθνικά θέματα αντιμετώπισε την τουρκική προκλητικότητα, ελαχιστοποίησε τις μεταναστευτικές ροές, ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με το σύνολο των μεσογειακών χωρών, αναβάθμισε τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, πέτυχε συμφωνίες χάραξης ΑΟΖ κλπ.

3. Είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα από φυσικές καταστροφές ,που πάντα απαιτούν σημαντικές απρόβλεπτες δαπάνες.

4.Στο περιβάλλον μόνο η διαδικασία απολιγνιτοποιησης και επένδυση προς τις ΑΠΕ, είναι ενδεικτική. 

Αξίζει ενδεχομένως να συγκρίνει κανεις την σημερινή θέση της ΔΕΗ με αυτήν προ των εκλογών του 2019.


Προφανώς δεν έγιναν όλα σωστά και είναι αναμενόμενο να γίνονται και λάθη.

Όμως όταν όλων μας η ζωή κινδυνεύει είναι τουλάχιστον λυπηρό η συμβολή της αντιπολίτευσης να περιορίζεται στην αδειοδότηση μιας βάπτισης, η στην αστεία προσπάθεια κληρονόμου σημαντικού ονόματος να διατηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αυτού που ονομάζεται αξιωματική αντιπολίτευση.

Και πολύ περισσότερο είναι αχρείαστη  και επικίνδυνη η προτροπή σε συμμετοχή των πολιτών σε πορείες και διαδηλώσεις με κάλπικα αιτήματα και χωρίς μέτρα προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: