slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΡΕΝΕ, η Άνγκελα και ο Αλέξης

Σάκης Μουμτζής

Όσοι παρακολουθούν τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες θα έχουν παρατηρήσει πως τις τελευταίες ημέρες ανεβαίνουν θεαματικά, απορροφώντας τα γεγονότα στις ΗΠΑ. Τι συμβαίνει;

Για τους επαΐοντες, οι αγορές προεξοφλούν το εγχείρημα του Σκορίνη και του Κοτσακά να συγκροτήσουν την ΡΕΝΕ ( Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα) και να συμπαραταχθούν με τους 53. Αυτό το γεγονός, μαζί με την δήλωση των κυριών Σβίγγου, Καλαμαρά και Κνήτου, που ονειρεύονται μιαν άλλην Αριστερά, έπαιξε δεύτερη είδηση σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Και ο αδερφός τής κυρίας Ζανέτ τι κάνει; Πώς αντιδρά;

Οι κακές γλώσσες τού διαδικτύου ισχυρίζονται πως παρακάλεσε την Μέρκελ να ζητήσει από τον Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Ως γνωστόν υπάρχει μια τρυφερή σχέση μεταξύ της Άνγκελας και του Αλέξη που χρονολογείται από την 17ωρη σκληρή διαπραγμάτευση τού καλοκαιριού του 2015. Τότε η Ανατολικογερμανίδα διαπίστωσε πως έχει μπροστά της ένα λαμπρό νέο που, με κατάλληλη εκπαίδευση, θα γινόταν ένας πολύ καλός ντελιβεράς. Και έπεσε μέσα.

Δεν γνωρίζω αν τελικά η Άνγκελα τηλεφώνησε στον Κυριάκο, πάντως και αυτός αγαπά τον Αλέξη και τον φροντίζει γιατί, πού θα βρει πιο βολικό αντίπαλο; Ποιος ηγέτης θα ανεχθεί να τον αμφισβητεί ο Ρήγας και οι απόβλητοι του ΠΑΣΟΚ; Ο μύθος λέει πως μια φορά, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ζορίστηκε από την ομάδα των 4 στο Πεντελικό, τους απείλησε πως θα κάνει νέο κόμμα και όλοι «βάρεσαν προσοχή». Το γράφω αυτό γιατί κάποιοι τόλμησαν και συνέκριναν τον αδερφό της Ζανέτ με τον μεγάλο Ανδρέα.

Βέβαια η ΡΕΝΕ δεν αμφισβητεί ευθέως τον Τσίπρα, αλλά πλαγίως. Στοχοποιούν τα δύο εξαπτέρυγα του, τον Παππά και τον Πολάκη, γιατί γνωρίζουν καλύτερα απ΄ όλους μας πως ο Αλέξης βρίσκει την πολιτική ολοκλήρωση του μέσα από την συμπεριφορά του Πολάκη και τις μηχανορραφίες του Παππά. Αποτελούν την ομοούσια Αγία Τριάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι οφθαλμοφανές πως αρχίζουν πλέον να αναδεικνύονται στον ΣΥΡΙΖΑ όλες οι χρόνιες εσωκομματικές παθογένειες της Αριστεράς. Ομαδοποιήσεις, διαρκής ιδεολογικοποίηση των εσωκομματικών διαφορών, πολυδιασπάσεις και πολυδιαφοροποιήσεις. Το επόμενο βήμα θα είναι η διάσπαση της ΡΕΝΕ, που ένα μέρος της θα ενωθεί με τους προεδρικούς, που έπαψαν να είναι προεδρικοί, και πάει λέγοντας.

Φαίνεται πως δικαιώνονται αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει, αν οι εκλογές διεξαχθούν μετά το 2021. Όσο αυτό θα γίνεται ορατό, τόσο θα πυκνώνουν οι κεντρόφυγες δυνάμεις στο εσωτερικό του. Το παιχνίδι της αντιπολίτευσης μέσα στην κανονικότητα, ο Τσίπρας και η παρέα του δεν το γνωρίζουν. Ο πόλεμος θέσεων απαιτεί ικανότητες που δεν τις διαθέτουν. Την εξ εφόδου κατάληψη της εξουσίας μια φορά την πέτυχαν. Αυτή η συνταγή δεν κάνει για όλες τις περιπτώσεις.

Η ΡΕΝΕ και οι 53 και ό,τι άλλο προκύψει στο προσεχές μέλλον, δεν αντιλαμβάνονται πως με ομαδοποιήσεις και ποικίλες πολιτικές πλατφόρμες δεν λειτουργούν τα κόμματα εξουσίας. Ο πολίτης απαιτεί ξεκάθαρο λόγο, από μιαν ηγεσία που δεν αμφισβητείται.

Διανοείσθε τον Ανδρέα να συζητά και να διαπραγματεύεται με τον Σκορίνη, τον Ρήγα και την Σβίγγου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: