slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μήνυμα της Φιλολόγου και Πρόεδρου της ΔΗΜ.ΤΟ. Ν.Δ. Πάρου Αντιπάρου Ιφιγένειας Χατζηγεωργίου για την Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

 Ο πολιτισμός μας, είναι πολιτισμός ενοχής κι αναπαράγει τη βία, αλλά κυρίως το συναίσθημα της οργής και του θυμού. Τη Βία την αντικρίζεις στα μάτια. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις γι αυτήν· νιώθεις ενοχές όταν την έχεις γευτεί. Έχει πολλές όψεις η βία· μπορεί να κρύβεται στη σιωπή, στα λόγια, στις χειρονομίες. Η «βία κατά των γυναικών» είναι πολυπρόσωπη· μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική, με απειλές, εξαναγκασμούς, εξευτελισμούς είτε στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Αποτελεί την πιο κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχει διαχωρισμός πολιτισμού, κοινωνικού, μορφωτικού ή οικονομικού επιπέδου. Αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών, όχι μόνο στην Αφρική αλλά και στην πολιτισμένη Δύση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες δεν τολμούν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουν. 

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η κακοποιητική συμπεριφορά είναι επιλογή. 

Στις μέρες μας, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Αν γνωρίζετε ανάλογα περιστατικά γυναικών που βιώνουν κακοποίηση, πείτε τους ότι βρίσκεστε στο πλευρό τους και νοιάζεστε για εκείνες, χωρίς να αναλώνεστε σε συμβουλές και κριτική. Ακούστε τις με προσοχή κι ενδιαφέρον, χωρίς να κρίνετε και ερευνήστε τις τοπικές υπηρεσίες βοήθειας. Η σιωπή πολλές φορές σημαίνει αποδοχή και συνενοχή, όχι μόνο από τα θύματα, αλλά κι από όλους όσους γνωρίζουν αλλά παραμένουν θεατές ή απλοί παρατηρητές. Λέμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ…


Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου

Πρόεδρος ΔΗΜ.ΤΟ. Ν.Δ. Πάρου Αντιπάρου


H φωτογραφία από την εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΔΗΜ.Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Πάρου Αντιπάρου, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ., τον Νοέμβριο 2018, με την παρουσία της τότε Γραμματέως Μαρίας Συρεγγέλα και με θέμα: «Βία κατά των γυναικών, ένα πρόβλημα με πολλές όψεις…»


Δεν υπάρχουν σχόλια: