slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης : «Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση για την εξάλειψη του κοινωνικού προβλήματος των αστέγων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό»

 


 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει αναφορά και ζητά λύσεις για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα των αστέγων, ένα κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια έντονες αυξητικές τάσεις καθώς χιλιάδες συνάνθρωποί μας παραμένουν άστεγοι την Ευρώπη χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ζώντας σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η στέγαση αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Παρόλα αυτά κάθε βράδυ στην Ευρώπη πάνω από 700.000 άτομα αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης. Ένας αριθμός που αυξήθηκε κατά 70% τα τελευταία δέκα χρόνια. Η έλλειψη στέγης δεν αποτελεί πλέον ένα κοινωνικό φαινόμενο που παρουσιάζει επικίνδυνες αυξητικές τάσεις αλλά τείνει να μετεξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς συνιστά μία από τις πιο ακραίες μορφές φτώχειας και στέρησης που οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην απάλειψή της μέσω της υιοθέτησης στοχευμένων και ολοκληρωμένων πολιτικών.

Οι άστεγοι που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, συχνά πέφτουν θύματα εγκλημάτων μίσους και βίας καθώς και κοινωνικού στιγματισμού ενώ αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σήμερα λόγω της πανδημίας του Covid-19 υψηλό κίνδυνο καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και σε εγκαταστάσεις υγιεινής.

 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  •           Τι λύσεις προτείνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 
  •           Ποια χρηματοδοτικά κοινοτικά εργαλεία μπορούν να συμβάλλουν στην εξάλειψη του κοινωνικού φαινομένου της έλλειψης στέγης που μαστίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας;»


Δεν υπάρχουν σχόλια: