slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας για τα κοχλιακά εμφυτεύματα








ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Άνθρωποι παραμένουν κωφοί γιατί οι λίστες για τα κοχλιακά εμφυτεύματα που μπορούν να τους δώσουν ακοή είναι τεράστιες, πολύχρονες ενώ στον Ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά.

Με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα, με το κοχλιακό εμφύτευμα δε «νοείται» να υπάρχει πλέον κωφός άνθρωπος. Θεωρείται ένα από τα απόλυτα "θαύματα'' της ιατρικής.

Όμως, η μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα με την υποβάθμιση του Δημόσιου τομέα, με το κλείσιμο δημόσιων κέντρων όπως του Αγία Σοφία για κοχλιακά εμφυτεύματα, σε συνδυασμό με τη μείωση των χειρουργείων λόγω του κορονοϊού έχουν δημιουργήσει ατέλειωτες λίστες αναμονής, στα ελάχιστα κέντρα που έχουν απομείνει στο Δημόσιο. 

Οι άνθρωποι που γεννιούνται και που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής μπορεί να περιμένουν έως και δύο χρόνια για να μπορέσουν να βάλουν το πρώτο τους κοχλιακό εμφύτευμα στα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ στις ιδιωτικές κλινικές τα χρηματικά ποσά (από 10.000 έως 15.000€, εκτός από τα νοσήλια που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ), που απαιτούνται είναι υπέρογκα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του κόσμου να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. 

Οι λίστες σε συνδυασμό με το κόστος έχουν ως αποτέλεσμα μόνο ένα μικρό μέρος των κωφών να μπορούν να κάνουν επέμβαση και από αυτούς τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι να τοποθετούν ένα κοχλιακό εμφύτευμα αποκαθιστώντας ουσιαστικά την ακοή μόνο από το ένα αυτί. Ενώ η επιστήμη σήμερα επιτρέπει και επιβάλλει την αμφοτερόπλευρη επέμβαση για την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων. Επέμβαση που μεγιστοποιεί τα θετικά αποτελέσματα για τον πάσχοντα. 

Η ανάπτυξη δημόσιων κέντρων, πρώτα απ όλα στα παιδιατρικά νοσοκομεία, είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει να την αναλάβει όπως και τη γενικότερη αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας, πράγμα που αναδείχθηκε με δραματικό τρόπο στην πανδημία του κορονοϊού. Βεβαίως το κράτος οφείλει να αναλάβει όλο το κόστος για την αποκατάσταση της ακοής των κωφών παιδιών και ενηλίκων στον ιδιωτικό τομέα μέχρι οι ανάγκες να μπορούν να καλυφθούν από το Δημόσιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει έτσι ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κωφοί της χώρας μας και οι οικογένειες τους. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Να επαναλειτουργήσει άμεσα με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μονίμου, επιστημονικού και άλλου προσωπικού το Δημόσιο κέντρο για κοχλιακά εμφυτεύματα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, αλλά και να δοθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για να αναπτυχθούν τα υπάρχοντα και να δημιουργηθούν όσα επιπλέον δημόσια κέντρα χρειάζονται με βάση τις ανάγκες σε όλη τη χώρα που να εξασφαλίζουν δωρεάν την επέμβαση για όσους κωφούς τη χρειάζονται για την αμφοτερόπλευρη εμφύτευση κοχλιακών εμφυτευμάτων. 

  • Μέχρις ότου αναπτυχθούν τα ανάλογα δημόσια κέντρα για κοχλιακά εμφυτεύματα να καλύπτεται από πλευράς του κράτους όλο το κόστος για αμφοτερόπλευρη εμφύτευση κοχλιακών εμφυτευμάτων στο 100% από το κρατικό προϋπολογισμό στον Ιδιωτικό Τομέα.

Οι βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Κανέλλη Λιάνα

Λαμπρούλης Γιώργος



Δεν υπάρχουν σχόλια: