slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πώς κατασκευάζεται ένα fake news

Του Μανόλη Καψή

Η είδηση έκανε πάταγο στην αγαπημένη μου πρωινή εφημερίδα. "Η Αυγή” είχε τίτλο που δεν άφηνε περιθώρια για παρεξηγήσεις. Ήταν, για να το πω στην πολακική, κόλαφος για τους Αρίστους. "Αγιος Σάββας: Πειθαρχικός έλεγχος σε 3 γιατρούς που νόσησαν από κορονοϊό! Όλα τα έγγραφα”. Αν αυτό δεν αποδεικνύει το αποκρουστικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού, τότε τι; Ακόμα και τα έγγραφα που παρουσίαζε η Αυγή (όλα τα έγγραφα μάλιστα) ήταν περιττά. Οχι μόνο νόσησαν οι άνθρωποι, αλλά τους στέλνουν και στο πειθαρχικό. Αν είναι δυνατόν...


Το σχόλιο της εφημερίδας ήταν ανάλογο της σοβαρότητας της καταγγελίας: "Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι με την ανεκδιήγητη απόφαση της διοικήτριας.” Συμφωνούμε. Αίσχος. Τι άλλο;

Η είδηση έγινε φυσικά viral στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε εντυπώσεις.

Στα ρεπορτάζ της Αυγής, πρωταγωνιστούσε και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, που στη φωτογραφία στην εφημερίδα, εμφανίζεται με μια ντουντούκα πιο μεγάλη και από την είσοδο του Αγίου Σάββα.

"Ο Κώστας Καταραχιάς -τόνιζε η Αυγή- επισημαίνει ότι η ίδια η διοίκηση με τις επιλογές της κάνει διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο, αφού ούτε προσλήψεις έχουν γίνει, ούτε μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας έχουν ληφθεί, ενώ ούτε τα τεστ είναι υποχρεωτικά.”

Τώρα γιατί οι προσλήψεις θα μείωναν τη διασπορά του κορονοϊού, δεν γίνεται απολύτως σαφές στο ρεπορτάζ, αλλά ας το προσπεράσουμε. (Πάντως τεστ γίνονται στον Αγιο Σάββα όπως και σε όλα τα νοσοκομεία). Και συνέχιζε ο συνδικαλιστής:

"Ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με συμπτώματα συνεχίζει να εργάζεται, ενώ ακόμα και θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι υποχρεώνονται μετά από 3 εβδομάδες καραντίνας να επιστρέψουν στη δουλειά τους".

Με συμπτώματα και συνεχίζουν να εργάζονται; Τέτοια γαλέρα; Κάτι δεν πάει καλά. Αντίθετα μετά τις 3 εβδομάδες καραντίνα, λογικό δεν είναι να επιστρέφουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει; Τόσο δεν κρατάει η καραντίνα; Ή έχει άλλη άποψη ο συνδικαλιστής; Να το θέσουμε υπόψη του Χαράλαμπου Γώγου δηλαδή.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι όσο και να θέλεις να ενώσεις τη φωνή σου και να στηλιτεύσεις τα έκτροπα του νεοφιλελευθερισμού και τις ενέργειες της ανεκδιήγητης διοικήτριας, κάποιες απορίες δημιουργούσε η καταγγελία. Γιατί και πώς οδηγήθηκαν στο πειθαρχικό οι νοσούντες; Γιατί τους τιμωρούσε τους γιατρούς που νόσησαν η ανεκδιήγητη; Τέτοιος ρατσισμός;

Η προσεκτική ανάγνωση του ρεπορτάζ της Αυγής διευκρίνιζε αργότερα ότι δεν μιλούμε για πειθαρχικό αλλά για διενέργεια ΕΔΕ. Αλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο όμως. Το πειθαρχικό είναι πιθανώς η κατάληξη της ΕΔΕ, όμως άλλο πράγμα η έρευνα και άλλο η κατάληξή της. Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Πώς θα βγει ο τίτλος. Γιατί όμως έκανε έρευνα και ΕΔΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου;

Η αποκάλυψη έρχεται από μια εργαζόμενη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Αγιος Σάββας, με σπουδαίο ερευνητικό-επιστημονικό έργο και μεγάλη διάθεση για προσφορά. Απο εκείνες τις νοσηλεύτριες που θέλουμε να βγούμε και να χειροκροτήσουμε τα βράδια της καραντινας, από τα παράθυρα των σπιτιών μας. Οπως γράφει η Μαρία Δαλιδά Μπουραζιάνη στο facebook, "ο Άγιος Σάββας είναι το δεύτερο σπίτι μας! Και ναι, όπως όλα τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, έχουμε ελλείψεις και αστοχίες!


Διερωτώμαι λοιπόν, ποια ήταν η θέση του σωματείου όταν επιδεικτικά συγκεκριμένα άτομα δεν εφάρμοζαν τα απαιτούμενα μέτρα (αυτά που είχαμε και αυτά που υποχρέωνε ο ΕΟΔΥ) όπως μάσκες παντού και αποστάσεις! Προσωπικά δυο φορές έκανα σύσταση σε νοσοκόμο να μην εισέρχεται στον χώρο δίχως μάσκα και να μην με πλησιάζει και με σκυλόβρισε.

Ποια ήταν η θέση του σωματείου στην έξαρση της πανδημίας;

Αν το σωματείο έχει χαρακτήρα προστασίας του προσωπικού, τότε γιατί δεν συνδράμει στην ορθή τήρηση των μέτρων;'

Και συνέχιζε:

"Γιατί δεν έκανε γραπτές συστάσεις για την τήρηση των μέτρων και γιατί, όπως διαπιστώθηκε, όταν δεν τηρούνταν εξαρχής η απομόνωση σε καραντίνα κάποιων ιατρών και νοσηλευτών που είχαν έρθει σε επαφή με κρούσματα, δεν απαίτησε να επιβληθεί η καραντίνα και κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα;”

Να λοιπόν με μαρτυρία εκ των έσω, τι συνέβη στον Αγιο Σάββα και είχαμε μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Δεν φταίει ότι δεν έγιναν προσλήψεις... που λέει ο συμπαθής συνδικαλιστής με τη ντουντούκα, αλλά ότι κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας. Επρεπε ή όχι να γίνει ΕΔΕ, για τους αμελείς γιατρούς που εξέθεταν σε κίνδυνο τους συναδέλφους τους και τους ασθενείς; Αυτό δεν μας το εξηγεί η Αυγή.

Η αποκάλυψη της νοσηλεύτριας, φωτίζει και τις άλλες καταγγελίες που έκανε η εφημερίδα και οι οποίες επίσης δημιουργούσαν υποψίες και ερωτήματα.

"Να σημειωθεί, έγραφε οργισμένος ο συνάδελφος της Αυγής, ότι και η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ με έγγραφό της προς τους διοικητές των νοσοκομείων και με τίτλο "Αντιμετώπιση αυξητικής τάσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στο προσωπικό των δομών Υγείας", επικρίνει τους διοικητές και τους ζητά μέτρα κατά των εργαζομένων

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο: "Δεν έχετε λάβει κανένα διοικητικό μέτρο ως συνέπεια μη τήρησης των προστασίας μέτρων από τους εργαζομένους, οι οποίοι συστηματικά δεν τα τηρούν". Η έμφαση στο "συστηματικά δεν τα τηρούν” παρακαλώ. Είναι όμως μέτρα κατά των εργαζομένων αυτά, όπως γράφει ο συνάδελφος; Μάλλον μέτρα υπέρ των υπολοίπων εργαζομένων που τηρούν τα μέτρα θα τα ονομάζαμε και υπέρ των ασθενών του ογκολογικού νοσοκομείου ...Η όχι; Μήπως είναι συνδικαλιστικό δικαίωμα η μη τήρηση των μέτρων;

Ετσι όμως φτιάχνεται ένα fake news και έτσι κάνουν καριέρα τα ΜΜΕ της ριζοσπαστικής και έχει και ιστορίες να αφηγείται στη Βουλή ο Αλέξης Τσιπρας. Από το "στέλνουν στο Πειθαρχικό γιατρούς που νόσησαν”, που δεν έχει λογική φυσικά αλλά δημιουργεί εντυπώσεις, φθάνουμε στο "έγινε ΕΔΕ γιατί γιατροί και νοσηλευτές δεν τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλει η πανδημία και τηρούν όλοι, εκτός ορισμένων αμελών (επιεικώς, πολύ επιεικώς) γιατρών”.

Αλλά άντε να βγάλεις τίτλο με αυτό τον σιδηρόδρομο... Ασε που δεν έχει και αιχμή για τους αρίστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: