slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μητσοτάκης: Μειώνεται το ενοίκιο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για κλειστές επιχειρήσεις κατά 80%

 Του Δημήτρη Γκάτσιου

 Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στην... άκρη 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, για να στηρίξει την κοινωνία, τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, "κούρεμα" ενοικίου κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Ειδικότερα, το ενοίκιο επαγγελματικής εγκατάστασης που θα καταβάλουν για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα είναι μειωμένο κατά 80% αντί για 40% που ισχύει για τον Δεκέμβριο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ειδικά γι' αυτούς τους μήνες θα αποζημιωθούν από το κράτος με 60% επί του μηνιαίου μισθώματος αντί για 50% επί της απώλειας που ισχύει για τον Δεκέμβριο.

"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε το λιανεμπόριο να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί. Και δεν θα απολογηθούμε για αυτό... Επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, εστιάτορες και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, σήμερα ανακοινώνω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης. Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς, που θα μείνουν κλειστές τις εορτές, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%... Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή "5", που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.

Επίσης, με το βλέμμα στραμμένο στην περαιτέρω θωράκιση της εθνικής άμυνας της χώρας, ο πρωθυπουργός, που επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη μη ψήφιση των αμυντικών δαπανών, ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία για 18 αεροσκάφη τύπου Rafale που θα αποκτήσουμε εντός του 2021 από τη Γαλλία.
Θα συνεχίσουμε τη στήριξη όσων πλήττονται

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στους τρεις πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα εξακολουθήσουν να μας συνοδεύουν οι παρεμβάσεις του κράτους για την απορρόφηση των κραδασμών της οικονομίας. "Το εισόδημα θα τονωθεί με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 και όλα αυτά κοστολογούνται στα 1,6 δισεκατομμύρια. Το νέο πρόγραμμα προσλήψεων 100.000 ανέργων, για τους οποίους επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες, θα απορροφήσει 322 εκατομμύρια και για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας έχουν εγγραφεί κονδύλια 380 εκατομμυρίων ευρώ. Από κοντά έρχεται το πρόγραμμα "Συν-εργασία". Ένα πρόγραμμα εξαιρετικά πετυχημένο που έσωσε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, για να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις μας. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πράξαμε νωρίτερα το σωστό", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

- Η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του προϋπολογισμού του 2021. Από τη μία πλευρά περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της πανδημίας, ενώ από την άλλη συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη... Ο εθνικός στόχος είναι η σταδιακή μείωση των ανισοτήτων και η διαρκής αύξηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος όλων...

- Η μείωση των ανισοτήτων είναι κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της παράταξης... Στο πρώτο τρίμηνο επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης, τα οποία η κυβέρνηση έλαβε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020, ενώ σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου προωθούνται εκείνες οι μεγάλες τομές που θα επαναφέρουν τη χώρα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια...

- Είναι ένας προϋπολογισμός σαφής και ειλικρινής. Οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ...Σε συνέχεια, επεκτείνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις, η απασχόληση.

- Η εκτέλεση του προϋπολογισμού συναρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και ο αναπτυξιακός του προσδιορισμός εξαρτάται από την έξοδο από αυτήν...Την έξοδο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες...Χωρίς τις πρωτοβουλίες του 2020, το 2021 θα είχε ξεκινήσει με μεγαλύτερη ύφεση με λιγότερες θέσεις εργασίας και με περισσότερα λουκέτα...Τρεις ήταν οι προτεραιότητές μας. Η θωράκιση του συστήματος υγείας, η φροντίδα εργαζομένων και ανέργων και η διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων...Τα νοσοκομεία έχουν υποδεχθεί περισσότερους από 7.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές. Παραλάβαμε 557 κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας και σήμερα είναι 1.322 και συνεχώς αυξάνοντα...Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας και οδηγήθηκαν σε μερική απασχόληση. Ουσιαστικά, έγινε ο καθολικός εργοδότης της χώρας και του ιδιωτικού τομέα...Παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για την προστασία της απασχόλησης...Και το Δεκέμβριο διπλασιάσαμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα αναδρομικά τους και η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα δώδεκα δισεκατομμύρια...Και όλα αυτά έγιναν χωρίς κανένα νέο φόρο. Σε ισχύ παραμένει η αλυσίδα των ελαφρύνσεων που κάνει πράξη η κυβέρνηση. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του για τα μικρά νησιά. Μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, μεγαλύτερο αφορολόγητο, μείωση του ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα. Και βέβαια η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι αποφύγαμε την έκρηξη της ανεργίας, έστω με μερικές απώλειες στο εισόδημα. Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας απέναντι στην πανδημία ήταν πάνω από όλα να θωρακιστεί η απασχόληση...


- Η απάντηση στις νέες εφεδρείες που έχει η πατρίδα μας βρίσκεται στην αξιοπιστία που έχει...Η εθνική ήττα της χώρας ήταν προϊόν των δικών σας καταστροφικών επιλογών το πρώτο εξάμηνο του 2015...Αυτή η κυβέρνηση δανείστηκε 16 δισεκατομμύρια με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Για να δείτε τι σημαίνει αξιοπιστία...

- Για άλλη μία φορά σε αυτήν εδώ την αίθουσα ακούστηκαν ισχυρισμοί που δεν ξέρω αν οφείλονται σε κομματική αναξιοπιστία ή σε συνειδητή δημαγωγία...Ακόμα και σε συνθήκες κρίσης φαίνεται ποιος είναι πιο κοντά στους αδύναμους...Είμαστε ένα από τα ελάχιστα κράτη με ανεργία το Σεπτέμβριο του 2020 μικρότερη από το Σεπτέμβριο του 2019. Και αυτά τα στοιχεία προφανώς δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποδεικνύουν ένα πράγμα. Ότι ήταν αποτελεσματική η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης...Θα το ξαναπώ ότι για εμάς η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε συνεχώς και σε όλα τα μέτωπα...

-Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην έκδοση νέων συντάξεων. Έχουμε σημαντικές εκκρεμότητες στην απονομή παλαιών συντάξεων και αυτό αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε, για να αποδώσουμε παλιές συντάξεις που ταλαιπωρούν πολλούς συμπολίτες μας.
Επίθεση σε Τσίπρα για τα εθνικά. "Εμείς διευρύνουμε τις συμμαχίες μας"

Ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στραμμένο στα εθνικά ζητήματα, εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα.

"Ο κ. Τσίπρας βρήκε πάλι την ευκαιρία να ρίξει στην κομματική αρένα ακόμα και τα εθνικά μας ζητήματα. Για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ενημερώνω κατ' ιδίαν και τους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί θεωρώ ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, για να έχετε μία πλήρη εικόνα των κινήσεων της κυβέρνησης... Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στα Συμπεράσματα είναι σαφέστερες από πότε υπέρ το δίκαιου της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Διευρύνεται η λίστα των κυρώσεων προς τα άτομα και οντότητες όταν αυτές παρανομούν. Καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει συνολικά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και να προτείνει το αργότερο μέχρι το Μάρτιο μέτρα, μέσα στα οποία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και τομεακές κυρώσεις, αλλά και η επαναξιολόγηση της τελωνειακής ένωσης εάν εκτιμηθεί ότι θίγονται συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πετύχαμε να αυξάνεται η πίεση προς την Τουρκία. Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση και είμαι σίγουρος ότι δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι σήμερα ολοένα και πιο απομονωμένη στο Διεθνές περιβάλλον", επεσήμανε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

- Σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις. Αυτή είναι η δική μας θέση. Έχω πει πολλές φορές ότι ο κεντρικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. Να πέσουν οι τόνοι και ότι οι κυρώσεις ή ακόμα καλύτερα η απειλή κυρώσεων είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς και επιμένω ακριβώς σε αυτή τη θέση. Είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να αποδώσει ουσιαστικούς καρπούς για την πατρίδα μας...

- Εάν προσέξατε τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου επιμένουν στην άμεση και ομαλή επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο...Παρέχεται η ευκαιρία στη γειτονική χώρα να αποδείξει πραγματικά εάν εννοεί την αποκλιμάκωση... Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένες κυρώσεις και με την απειλή τομεακών κυρώσεων και αυτό δεν συνέβαινε τον Οκτώβριο... Εμείς δεν έχουμε αλλάξει στάση αλλά η Τουρκία είναι αυτή που αντιλαμβάνεται ότι η πίεση σταδιακά αυξάνει. Και εύχομαι αυτή η πίεση να είναι που θα οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς.

- Στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε η τεράστια χρηματοδότηση που θα έχει η Ελλάδα από το ταμείο ανάπτυξης. Είμαστε αξιόπιστη κυβέρνηση και για αυτό εξασφαλίσαμε αυτό το πακέτο. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

- Εμείς είμαστε αυτοί που διευρύναμε τις συμμαχίες μας. Διαμορφώσαμε ένα τόξο χωρών, που έχουν ευθυγραμμισμένα συμφέροντα και βλέπουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το ίδιο οπτικό πρίσμα...

- Τον Σεπτέμβριο περιέγραψα με σαφήνεια μία εθνική ασπίδα για την Ελλάδα με νέο εξοπλισμό, νέο προσωπικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε λίγες ημέρες υπογράφεται εδώ στην Αθήνα η συμφωνία για 18 αεροσκάφη τύπου Rafale που θα αποκτήσουμε εντός του 2021 από τη Γαλλία...Η χώρα μας θα αποκτήσει νέες φρεγάτες... Θα προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και θα ανανεωθεί ο οπλισμός...Σε βάθος πενταετίας, το έμψυχο δυναμικό όλων των κλάδων θα ενισχυθεί με 15.000 επαγγελματίες, όλων των ειδικοτήτων όπως και με νέους αξιωματικούς...Για την άμυνα της πατρίδας εμείς προωθούμε 105 προγράμματα αξίας 11,5. δισεκατομμυρίων...

- Λυπάμαι πραγματικά κ. Τσίπρα που το κόμμα σας και εσείς προσωπικά σε αυτές τις στιγμές όταν έρχεστε και μας εγκαλείται να είμαστε αυστηρότεροι με την Τουρκία δεν τολμάτε και δεν έχετε το θάρρος να ψηφίσετε αυτά τα κονδύλια. Η αξιωματική αντιπολίτευση, πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση σε αυτή την αίθουσα, δεν υποστηρίζει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία...Δηλώνετε υποκριτικά "παρών", όταν είστε απών από το εθνικό μέτωπο. Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα λέγεται αυτό...Εμείς θεωρούμε τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις συμπαραστάτες στη διπλωματία της χώρας. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτό...

Μητσοτάκης: Αύριο ανακοινώνεται νέα μεγάλη επένδυση στο χώρο της ηλεκτροκίνησης

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ακόμη μία πολύ σημαντική επένδυση, όπως αυτή της Microsoft και της Pfizer θα ανακοινωθεί αύριο από τον ίδιο και τους αρμόδιους υπουργούς και αφορά μία εταιρεία στο χώρο της ηλεκτροκίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: