Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (πάνω από 480.000 συμπολίτες μας) τον Δεκέμβριο θα λάβουν το διπλάσιο ποσό.

«Στο SURE θα ενταχθούν μέτρα που αφορούν στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που ελήφθησαν από την αρχή της πανδημίας», διευκρίνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Και αποκάλυψε πως ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» που είχε εξαγγείλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατεθεί στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

«Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν το διπλάσιο ποσό τον Δεκέμβριο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Το επίδομα θα ξεκινά από 200 ευρώ κατ’ έλάχιστον και θα αυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Συνολικά θα ωφεληθούν με τον τρόπο αυτόν 482.335 μέλη νοικοκυριών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Και συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν σε δηλώσεις τους την Πέμπτη το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό – μεμονωμένο άτομο θα λάβει 200 ευρώ

Κάθε επιπλέον ενήλικας στο ίδιο νοικοκυριό θα λάβει 100 ευρώ

Κάθε ανήλικο παιδί θα λάβει επιπλέον 50 ευρώ.

Για παράδειγμα:

- ζευγάρι ενηλίκων που λαμβάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα λάβει 300 ευρώ

- νοικοκυριό με 2 ενήλικες και 2 παιδιά θα λάβει βοήθημα 400 ευρώ

- πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά θα λάβει βοήθημα 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, δύναται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το κράτος θα καλύψει, αναλογικά, τις ασφαλιστικές εισφορές, από το κράτος. Το μέτρο ήδη υλοποιείται.

Για τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής ΦΠΑ και αναστολής πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

Για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής  πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%, κάτι που ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που έχουν μπει σε αναστολή. Για την τελευταία κατηγορία υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση στο ενοίκιο της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων τους.

Αναστολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών. Ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή πλήττονται. Όσες πλήττονται θα πρέπει να εμφανίσουν μειωμένο κύκλο εσόδων κατά 50% σε σχέση με το 2019.

Διευρύνεται η λίστα για την συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με ποσό αναφοράς τα 300 ευρώ.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύεται και φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αθροιστικά με τον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό φτάνει τα 5 δισ. Ευρώ. Υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση και το 2021.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθούν 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί βάσει το πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού, θα καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και θα πληρωθεί απευθείας από τους εργοδότες. Στη συνέχεια το τμήμα που αφορά την περίοδο αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πληρωθεί στον εργοδότη από το κράτος πιθανόν εντός Δεκεμβρίου.

 https://newpost.gr/oikonomia/5fb615fa7f0a1b195fd9936a/staikoyras-vroytsis-ton-dekemvrio-oi-dikaioyhoi-elahistoy-eggyimenoy-eisodimatos-tha-lavoyn-to-diplasio-poso-ola-ta-metra