slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σεβασμό απαιτεί από την Τουρκία ο Μακρόν



Σαφής και ξεκάθαρος ήταν για ακόμη μία φορά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απέναντι στην επίδειξη πυγμής της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Σε ομιλία του δήλωσε ότι σέβεται την Τουρκία και είναι έτοιμος για διάλογο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης καθώς και το διεθνές δίκαιο.

"Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea ("Ειρήνη στη Μεσόγειο") αλλά όχι με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ισχυρότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ των συμμάχων. Αυτές οι αρχές είναι μη διαπραγματεύσιμες".

Δημοσίευμα της τουρκικής Hurryet, αναφέρει ότι ο Μακρόν είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπετα από την απαίτηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Το τηλεφώνημα αυτό, επιβεβαιώνει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, μετά το τηλεφώνημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: