slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Kορωνοϊού: Κρίσιμος ο Απρίλιος - Μεγάλη αγωνία για τα νησιά


Κρίσιμες είναι οι δύο με τρεις επόμενες εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μέσα σε δύο ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 129, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, από 18 έφτασαν τους 34. Στις ΜΕΘ, τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων νοσηλεύονται περίπου 60 ασθενείς.
Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό την προετοιμασία τους για τη μάχη, «γιατί πρόκειται για μία πραγματική μάχη, όχι για μια άσκηση ετοιμότητας, όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν», όπως επισήμανε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ζητούμενο των αρμοδίων, τόσο των επιστημόνων που εισηγούνται τα μέτρα όσο και της κυβέρνησης που τα θέτει σε ισχύ, είναι στις αρχές Απριλίου η εξάπλωση του κορωνοϊού να έχει περιοριστεί, όπως αυτό θα αποτυπώνεται στα διαθέσιμα εκείνο το διάστημα στοιχεία για τα κρούσματα.

Κρίσιμος ο Απρίλιος

Η υπεύθυνη συμπεριφορά και η πειθαρχία που θα επιδείξουν τις επόμενες δέκα ημέρες οι πολίτες θα καθορίσουν και τα κρούσματα που θα καταγραφούν μέσα στον Απρίλιο, αναφέρουν οι ειδικοί
Θα καθορίσουν, δηλαδή, στη γλώσσα των αριθμών πόσοι ηλικιωμένοι και πόσοι χρονίως πάσχοντες -χωρίς να μπορούν φυσικά να αποκλειστούν οι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας- θα εκτεθούν στον κορωνοϊό και θα νοσήσουν, πόσοι θα νοσηλευτούν με επιπλοκές ή μη, πόσοι θα καταλήξουν όπως επίσης θα καθορίσουν και το φορτίο που θα σηκώσουν οι επαγγελματίες υγείας μέσα στα νοσοκομεία.
Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να νοσήσει σοβαρά μεγάλος αριθμός ανθρώπων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στον ρόλο του το ΕΣΥ.
Το «ιδανικό» σενάριο που θέλουν να εκτυλιχθεί είναι να απλωθούν τα κρούσματα μέσα στον χρόνο, μέχρι και τον Μάιο.

Η αγωνία για τα κρούσματα στη νησιωτική χώρα

Φοβούνται επίσης τη διασπορά του Sars-CoV-2 σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, όπου οι δομές υγείας δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την έκβαση της υγείας των ασθενών.
Σε μια προσπάθεια να μην δημιουργηθούν κενά στην υγειονομική κάλυψη στη βόρεια Ελλάδα δρομολογείται η λειτουργία του Στρατιωτικού νοσοκομείου Ξάνθης το οποίο είναι κλειστό, με προσωπικό που θα αποσπασθεί από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.
Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού Covid – 19, η αεροδιακομιδή του ασθενούς είναι μονόδρομος. Δεν είναι όμως τόσο απλό ζήτημα. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει διαθέσιμος μόνον ένας φορητός θάλαμος αρνητικής πίεσης (λέγεται «κάψουλα»), όπου θα μπορούσε να νοσηλευτεί ασθενής με Covid – 19. Και είναι προφανές πως δεν θα μπορεί να καλύψει τη νησιωτική χώρα, ενώ την ίδια στιγμή είναι σαφές από όλους όσοι βρίσκονται σε αυτό το πεδίο πως οι ημερήσιες αεροδιακομιδές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις δύο ημερησίως.
Ήταν χαρακτηριστική και δραματική η αποστροφή του λόγου του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής: «Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση σε νησί του Αιγαίου, στα αγαπημένα μου Δωδεκάνησα, και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα», τόνισε, δείχνοντας πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός και να προκαλέσει μη αναστρέψιμα προβλήματα στους πολίτες και στο σύστημα υγείας.
Μια εξάπλωση, μικρή ενδεχομένως ακόμη, στην επικράτεια προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπου μέσα σε δύο ημέρες προστέθηκαν τουλάχιστον 7 περιοχές στον χάρτη με τα κρούσματα. Πρόκειται για την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τα Δωδεκάνησα, τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα και το Λασίθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: