slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2020



Έναν ακόμα προϋπολογισμό που ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές πολιτικές για να κερδοφορούν οι λίγοι και να πληρώνει τις καταστροφικές συνέπειες ο λαός και οι νησιώτες, καταψήφισαν, όπως επισημαίνεται, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στη Ρόδο 
Εισήγηση της ΛΣ στη συζήτηση του προϋπολογισμού


Στο βασικό κορμό του προϋπολογισμού και των τεχνικών προγραμμάτων βρίσκονται οι στόχοι της ΕΕ - κεντρικού κράτους και κεφαλαίου. Δηλαδή: περικοπή κρατικών πόρων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, εμπορευματοποίηση κοινωνικών αναγκών, παιδείας, υγείας, πρόνοιας, παράδοση νερού-ενέργειας- απορριμμάτων σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα είναι τρανταχτές οι τραγικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση και το σχεδιασμό για την υλοποίηση έργων και δράσεων που καλύπτουν τις ανάγκες σε βασικά αγαθά για το λαό, όπως και έργων για την προστασία και την ασφάλεια της ζωής του.

Ο επικεφαλής και στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου σε σημεία που η τελευταία κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφές








Όλα όσα βιώνουμε τις τελευταίες μέρες στη Ρόδο και σ’ άλλα νησιά ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα συμβούν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που είναι αποτυπωμένη σ’ αυτό, όπως και στα προηγούμενα τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμούς.Το ίδιο συμβαίνει στην αντιπυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση. Η ευθυγράμμιση αυτή είναι διαχρονικά άσχετη με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή ποιανού η παράταξη κυριαρχεί στους δήμους και στις περιφέρειες, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού τα αστικά κόμματα και οι παρατάξεις που υποστηρίζουν, είναι στρατευμένα στους ευρωενωσιακούς κανόνες και πολιτικές.

Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό του 2020, τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 52% σε σχέση με το 2019 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Επίσης τα επόμενα χρόνια 2021 και 22 προβλέπεται μηδαμινή αύξηση, εσόδων – εξόδων. Δεν μπορούσε όμως να είναι τα πράγματα διαφορετικά, αφού η κρατική χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ το 2019 ήταν 712 εκ. και για τις 13 Περιφέρειες και εκεί θα κινείται τα επόμενα χρόνια.

Στο τεχνικό πρόγραμμα, εντοπίζουμε ότι:
• με το 6,34% του προϋπολογισμού για τα Δωδεκάνησα και 6,94% για τις Κυκλάδες, αντιπλημμυρική προστασία δεν υπάρχει.
• καμιά κουβέντα δεν γίνεται για την αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση
• αντίθετα για τα μεγάλα τουριστικά συμφέροντα δίδονται σε εκθέσεις, διαφημίσεις, εκδηλώσεις εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μόνο τα υδατοδρόμια που θα τεθούν ολοκληρωτικά στην εκμετάλλευση από το τουριστικό κεφάλαιο, καλύπτουν το 1% για τα Δωδεκάνησα και το 6% του τεχνικού προγράμματος των Κυκλάδων.

Διαχρονικά, όπως και στον προϋπολογισμό για το 2020, τα αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται, είναι αποσπασματικά, χωρίς συνοχή, και επομένως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς απέδειξε η ίδια η ζωή αυτές τις μέρες και όχι μόνο.

(Καταστροφικές συνέπειες και κατάρρευση γέφυρας το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στη Ρόδο)

Θα έπρεπε να υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, μελετών και έργων με συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης.

Τελικά, γεγονός είναι ένα: οι καταστροφές και οι τεράστιες ελλείψεις στην κάλυψη λαϊκών κοινωνικών αναγκών προλαβαίνουν τα προγράμματα και τα κονδύλια της ΠΝΑι και συνολικά της κρατικής διοίκησης. Αυτοί που προκόβουν, με την φροντίδα της διοίκησης, είναι οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες κατασκευών κ.α. στηριγμένοι στο χρήμα, στα προνόμια και στους νόμους εξασφαλίζοντάς τους και φθηνά εργατικά χέρια, με περιορισμένα δικαιώματα.

Έτσι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το προτεινόμενο προϋπολογισμό και ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ: ΚΑΤΑ.

Βέβαια η αρνητική ψήφος δεν προσμετράται, ως έγκυρη παρά μόνο αν κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση, που να έχει τη σύμφωνη γνώμη της τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας και βεβαίως να συμμορφώνεται «προς τας υποδείξεις» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με διατάξεις σαν αυτή η ΝΔ προσπαθεί να περιορίσει κάθε εμπόδιο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, αποκρύπτοντας από το λαό το πραγματικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με το να παρουσιάζει τελικά μια πλαστή «ομοφωνία». Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική αυτή πολιτική και δηλώνουμε, ότι δεν θα πειθαρχήσουμε.

Η απόρριψη του προϋπολογισμού είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των ανθρώπων του λαού, γιατί και οι «τοπικές» λεγόμενες κοινωνίες είναι ταξικά διαρθρωμένες και με αστούς άλλα και με εργάτες, μικρομεσαίους, φτωχούς αγρότες, που προφανώς δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα. Αυτούς τους ανθρώπους του λαού καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί και να διεκδικήσουμε:
• χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και των κοινοτικών κονδυλίων κατά προτεραιότητα για:
• σύγχρονες κτιριακές, άλλες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που να καλύπτουν όλες τις κοινωνικές ανάγκες του λαού των νησιών, για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
• αξιόπιστα έργα αντιπλημμυρικής αντισεισμικής αντιπυρικής προστασίας
• στήριξη του πρωτογενούς τομέα της μικρής και μεσαίας αγροτικής, κτηνοτροφικής παραγωγής και αλιείας.
• Μείωση 50% του ΦΠΑ για όλα τα νησιά. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης για όλο το λαό της χώρας, όχι μόνο στα νησιά.
• προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών των υπηρεσιών. μονιμοποίηση συμβασιούχων καμιά απόλυση.
• κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ .

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:
• Διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα με φθηνό εισιτήριο, με δρομολόγια τακτικά και σταθερά που να καλύπτουν τις ανάγκες και των απόμερων και των μικρών νησιών και όχι μόνο για δυο τρεις μήνες. Δεν μπορεί από την μια να συζητάμε ότι αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και από την άλλη, τα νησιά του να μένουν ξεκομμένα.
• Λιμάνια σωστά, για να δένουν ασφαλώς τα πλοία, με ασφαλή πρόσβαση από το εσωτερικό των νησιών και με ανθρώπινες εγκαταστάσεις για την αναμονή των επιβατών!

Βέβαια οι όποιες διεκδικήσεις, για να γίνουν κατακτήσεις με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, προϋπόθεση είναι να πάρουν την εξουσία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο απλός λαός και να δημιουργήσουν μια άλλη ριζικά διαφορετική κοινωνία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: