slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ενισχύεται η ανεξαρτησία των ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ

Στην αποκομματικοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αποσκοπούν οι κινήσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες καταργούνται οι δύο γραμματείες, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος. Με βάση το Π.Δ. 84/2019, καταργείται η ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στη Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής. Αυτό που τονίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η κίνηση αυτή αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή με στόχο τη μείωση του κράτους και τη μείωση κατά το 1/3 των γενικών γραμματειών.https://www.kathimerini.gr/1034560/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/enisxyetai-h-ane3arthsia-twn-sdoe-kai-sepe

Διευκρινίζουν πάντως ότι θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του ΣΔΟΕ, που μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής. «Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αν χρειαστεί, εάν διαπιστωθούν δυσλειτουργίες, κανείς δεν απαγορεύει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, «η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - επιθεωρητές υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.

2. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις γενικών διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.

3. Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει δε σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: