slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: «Αξιοποίηση των λιμένων μέσω επιμέρους παραχωρήσεων, αλλά με δημόσιο έλεγχο» (video)




Τη διάσταση απόψεων και θέσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ αναφορικά με την αξιοποίηση των λιμένων, αναδεικνύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. - Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Συρμαλένιος εξέφρασε την άποψη ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επαγγέλεται την πλήρη ιδιωτικοποίηση και τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών των λιμένων στους ιδιώτες, ενώ η σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζει τις υποπαραχωρήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για επιμέρους επενδύσεις, διατηρώντας όμως τον δημόσιο έλεγχο.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πουλάμε αδιακρίτως. Αξιοποιούμε τους λιμένες μας μέσω επιμέρους παραχωρήσεων κρατώντας τον δημόσιο έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων και ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την ισότιμη και επωφελώς αμοιβαία σχέση των λιμένων με τις δημοτικές αρχές και τους δήμους των πόλεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρμαλένιος, ο οποίος - στο πλαίσιο της ομιλίας του - εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να δώσει τέλος στην υποχρέωση της Πολιτείας να ναυλώνει, μέσω ιδιωτών επιχειρηματιών, υδροφόρα πλοία που μεταφέρουν στα νησιά νερό με αυξημένο κόστος.

Τέλος, με αφορμή τις διατάξεις για τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, ο βουλευτής αναφέρθηκε στον μοναδικό μόνιμο καθηγητή της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στη Σύρο (ο οποίος επί 6 χρόνια εκτελεί χρέη διευθυντή, χωρίς ωστόσο να έχει τα ίδια οικονομικά δικαιώματα με τους διευθυντές στις υπόλοιπες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού που λειτουργούν σε άλλα μέρη της Ελλάδας), προτείνοντας «αυτός ο μοναδικός καθηγητής, έως ότου βρεθεί καθηγητής της αντίστοιχης απαιτούμενης ειδικότητας να μπορεί να απολαμβάνει αυτά τα “προνόμια” τα οποία έχουν και οι υπόλοιποι διευθυντές των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: