slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βασίλης Βρούτσης: “Με το χέρι στην καρδιά δεν στηρίζεται η παράταξή μας από κάποιο κόμμα”


: Έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον κ.  Βασίλη Βρούτση, επικεφαλής των πολιτών για τα νησιά μας, Δημοτικό Σύμβουλο και υποψήφιο Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Έχουμε μπει στην τελική ευθεία, η οποία είναι για τους υποψηφίους η κατάρτιση συνδυασμών μέχρι την κατάθεσή τους στο Πρωτοδικείο εκεί στα τέλη Απριλίου φαντάζομαι. Πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία; Ο κόσμος προσπαθεί να γνωρίσει, ρωτάει συνεχώς ποιος θα πάει με ποιον, ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Εσείς, τι άρωμα παίρνετε από τις συναντήσεις και τις συνομιλίες σας;

Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Το αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος θέλει να μάθει σιγά σιγά ποιοι άνθρωποι θα στελεχώσουν  τα ψηφοδέλτια. Αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλά πράγματα από το συνδυασμό μας. Δεν ασχολούμαστε μόνο με το ψηφοδέλτιο και τις υποψηφιότητες.
Η προσπάθειά μας έχει να κάνει με την κοινοποίηση των προγραμματικών μας θέσεων για το επόμενο διάστημα. Μας απασχολεί σοβαρά βέβαια, η κατάθεση των ψηφοδελτίων για κάθε τοπική κοινότητα και δημοτική κοινότητα στα νησιά μας. Και το κεντρικό ψηφοδέλτιο μας απασχολεί. Όμως, επικεντρωνόμαστε παράλληλα σε μια όσο πιο πολύ γίνεται καλύτερη επικοινωνία με την κοινωνία.
Κ: Όντως έχει αλλάξει το αυτοδιοικητικό περιβάλλον. Εσείς, κύριε Βρούτση, έχετε διαμαρτυρηθεί πάρα πολλές φορές για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο δημοτικό συμβούλιο και γενικότερα στις συνεδριάσεις του. Πείτε μας, λοιπόν, ο Κλεισθένης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Τον έχετε διαβάσει, τον έχετε ερμηνεύσει; Φαντάζομαι ότι έχει ακόμα γκρίζες ζώνες μέσα.
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Έχει, γιατί είναι πράγματα που θα τα δούμε στην πράξη. Νομίζω ότι η βάση του είναι η απλή αναλογική. Δηλαδή ότι πλέον ότι οι έδρες θα μοιράζονται από την πρώτη Κυριακή, δε θα υπάρχει μπόνους για τον Δήμαρχο, άρα με βάση τα ποσοστά θα μοιράζονται και οι έδρες από την πρώτη Κυριακή, αυτό για εμάς είναι ένα θετικό βήμα. Θα το δούμε και στην πράξη ξαναλέω, και σε μία κοινωνία η οποία βλέπει μπροστά και βλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχουν στο μέλλον οι απαραίτητες  συναινέσεις και συζητήσεις. Και είναι αυτό ένα θετικό βήμα.
Είχαμε το παράδειγμα στο δημοτικό συμβούλιο με μία πολύ δυνατή πλειοψηφία των 16 έναντι 11 όλης της μειοψηφίας όπου αναπάντεχα μέσα στο κορυφαίο αυτό όργανο του Δήμου μας υπήρχε ένας μονόλογος και ότι κι αν έλεγε η αντιπολίτευση …δεν γινόταν τίποτα. Τώρα, θα υποχρεωθούμε όλοι να έχουμε μεταξύ μας διάλογο. Σε δεύτερη φάση  ένα βασικό ζήτημα είναι ότι πλέον ανεξαρτητοποιούνται οι Δημοτικές από τις Κοινοτικές εκλογές. Θα είναι ξεχωριστές οι κάλπες. Αυτό είναι θετικό, γιατί θα δοθεί πρώτον η δυνατότητα σε ανθρώπους, στα χωριά οι οποίοι δε θέλουν να έχουνε κάποια σχέση απαραίτητα με κάποιον δημοτικό συνδυασμό, να κατεβάσουν ένα τοπικό συνδυασμό. Επίσης το γεγονός ότι ξεχωρίζουν πια αυτές οι εκλογές από τις προηγούμενες είναι ότι απελευθερώνουν και τις τοπικές κοινωνίες να κάνουν πιο ελεύθερα τις επιλογές τους. Δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να ψηφίζεις τον ίδιο συνδυασμό του Δημοτικού ψηφοδελτίου με αυτό που στηρίζει το τοπικό ψηφοδέλτιο.
Κ: Θα μπορούσε δηλαδή στο δημοτικό διαμέρισμα της Χώρας π.χ. να έρθει μία ομάδα 5-10 ατόμων και να κάνουν ένα συνδυασμό;
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Ακριβώς. Και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, γιατί πριν θα έπρεπε κάποιος να πάει να ακουμπήσει σε μια παράταξη που ήδη υπάρχει.
Κ: Άρα, οι Δημοτικοί σύμβουλοι είναι σαν μικροί σύμβουλοι εδώ που τα λέμε… Διότι αυτό ήταν ένα ζητούμενο, θα έλεγα… Προσωπικά παρακολουθώ δημοτικά συμβούλια πάνω από 20 χρόνια και έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν και σύμβουλοι οι οποίοι δεν έχουν μιλήσει ούτε μία φορά μέσα σε μια ολόκληρη αυτοδιοικητική θητεία.
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Αυτό ακριβώς ήταν μια άσχημη εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου 7 χρόνια τώρα. Βλέπαμε να τοποθετούνται 3-4 σύμβουλοι – αντιδήμαρχοι της πλειοψηφίας. Κανένας άλλος από την πλειοψηφία δεν έβγαζε κουβέντα. Δεν εισηγείτο τίποτα, απλά σήκωναν τα χέρια τους να ψηφίσουν όσα εισηγείτο ο πρόεδρος του Συμβουλίου, και από κει και πέρα είχαμε επικεφαλής παρατάξεων να μιλούν. Στην περίπτωση του συνδυασμού μας δε μίλαγε μόνο ο επικεφαλής, δηλαδή εγώ, …εξίσου μίλαγε και ο Αντώνης ο Βασαλάκης, αν μη τι άλλο, γιατί έχει  άποψη. Τώρα δε θα γίνεται αυτό, τώρα αναγκαστικά θα έχουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα πρέπει να έχουν όλοι άποψη. Βλέπω ότι θα είναι και άλλες παρατάξεις και όχι μόνο 4 μέσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Και είναι ακόμη ένα θετικό το γεγονός ότι μπορεί, έχει το δικαίωμα, μια ομάδα ανθρώπων, επίσης μικρή, των 27 ατόμων, να κατεβάσει ένα ψηφοδέλτιο …γιατί βλέπω ότι γίνονται κινήσεις… Είναι θετικό μήνυμα και αυτό…
Κ: Δεν ισχύει αυτό που λένε ότι ο συνδυασμός για να είναι πλήρης θα πρέπει να είναι 180-190 άτομα;
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, αυτό πλέον έχει αλλάξει. Αυτό είναι ακριβώς ο «Κλεισθένης»… Ότι πλέον μπορεί να κατέβει ένας Δημοτικό Συνδυασμός με 27 άτομα και να θεωρείται πλήρης, μάξιμουμ αν αλλάξει ο νόμος 43. Τα τοπικά θα τα έχει κάποιος, αν θέλει. Εμείς, επειδή έχουμε εδώ και κάποια χρόνια έρεισμα σε όλες τις κοινότητες, θα έχουμε κάποια τοπικά τα οποία θα τα στηρίξουμε. Θεωρώ ότι αυτό είναι καλό. Δηλαδή πρέπει να έχουμε συμμετοχή, δεν πρέπει να αναλώνεται η συμμετοχή στα κοινά μεταξύ 100 ανθρώπων. Πρέπει να έχουμε συμμετοχή, επαναλαμβάνω, να έχουμε νέες προτάσεις, και από ‘κει και πέρα, όλοι θα κριθούμε στην κάλπη και μετά την κάλπη με την περπατησιά μας.
Κ: Πριν από λίγες μέρες  είχα καλεσμένο τον κ. Λεονάρδο Χατζηανδρέου, τον οποίο ρώτησα τι γίνεται με τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται μαζί σας ή με άλλους συνδυασμούς και μου είπε ότι συνεχίζονται. Το επιβεβαιώνεται;
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, όχι δεν επιβεβαιώνω και δεν υπήρξαν συζητήσεις εδώ και μήνες, όχι τώρα, δηλαδή από τη στιγμή που υπήρξαν ανακοινώσεις, δεν υπήρξε καμία συζήτηση.
Κ: Μάλιστα, συνεχίζεται λοιπόν μόνος σας. Έχετε κόψει τις συζητήσεις …δεν υπάρχει καμία περίπτωση αν τυχόν υπάρξει κάποια καινούργια πρόταση …να καθίσετε στο τραπέζι… Ή είστε κάθετοι;
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Τι πρόταση;
Κ: Μια πρόταση, υποθετικά το λέω…
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση.
Κ: Συνήθως, αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν θέσεις, περιλαμβάνουν ρόλους, τέτοια πράγματα.
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι ούτε έχουμε σκοπό να διαπραγματευτούμε με βάση αντιδημαρχίες …και Πρόεδρος Συμβουλίου …ούτε να δώσουμε, ούτε να πάρουμε …αυτά είναι αλισβερίσια στα οποία εμείς δε συμμετέχουμε. Εμείς, έχουμε αποφασίσει και εγώ προσωπικά να κατέβω στις εκλογές αλλά και η ομάδα που είναι μαζί μου -και είναι μεγάλη ομάδα με κάποιες συγκεκριμένες αρχές. Σίγουρα αυτά που είπατε πριν δεν είναι μέσα στις αρχές μας, όπως για παράδειγμα αυτού του είδους το αλισβερίσι. Άλλη πολιτική ο ένας, άλλη πολιτική ο άλλος, μπορεί να βρεθούμε είτε με εκείνους είτε με άλλους μετεκλογικά γιατί άλλωστε αυτό επιτάσσει και το νομοθετικό πλαίσιο, αυτό νομίζω ότι επιτάσσει και η βούληση της κοινωνίας. Να βγει ένας δήμαρχος, θα είμαι εγώ; Θα είναι κάποιος άλλος; Από κει και πέρα πρέπει αναγκαστικά να βρεθούνε κάποιες κοινές συνισταμένες. Θα δούμε ποιες θα είναι οι διαφορές, που είναι πολλές με τους άλλους συνδυασμούς, θα δούμε ποια είναι τα κοινά και βλέπουμε μετά, όχι πριν…
Κ: Φαντάζομαι ότι γύρω από τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν όλοι θα πείτε σχεδόν τα ίδια πράγματα, γύρω από το αεροδρόμιο, γύρω από το λιμάνι, γύρω από την ανάπτυξη.
Αν διαβάσουμε το πρόγραμμα του Μανόλη Μαργαρίτη το 2010, το οποίο βέβαια το συνέταξαν άλλοι, αυτοί που δεν είναι πια στο συνδυασμό του, νομίζω ότι θα βρούμε πάρα πολλά κοινά στοιχεία με πράγματα τα οποία λέμε σήμερα ή θα πείτε εσείς σήμερα;
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, δε συμφωνώ. Πρώτα απ’ όλα εμείς, για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα …τώρα, θα κατέβει στις εκλογές ένας νέος συνδυασμός, ευρύς, ο οποίος στηρίζεται από το Δήμο και τα νησιά μας, αλλά θα είναι ένας νέος συνδυασμός. Ωστόσο, επειδή δεν ήρθα ούτε εγώ αλλά ούτε και οι άνθρωποι που θα είναι μαζί χθες στη Νάξο, πάνω – κάτω γνωριζόμαστε, έχουμε ήδη μια περπατησιά 5 χρόνων και κάποιοι άνθρωποι περισσότερων χρόνων στα κοινά της Νάξου με αποτέλεσμα να ξέρουμε και προγραμματικά ποιες είναι οι θέσεις μας. Και τις ξέρει ο κόσμος. Είχαμε την τάση και νομίζω το έχετε διαπιστώσει αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας μας που συνεχίζεται μέχρι τον Σεπτέμβρη ως έχει, να μην κατακρίνουμε μόνο, να μην λέμε όχι μόνο σε πράγματα, σε πολλά έχουμε πει και ναι, αλλά με τα όχι και τις καταγγελίες πάντα δίπλα είχαμε και μια πρόταση. Αυτή η πρόταση στην ουσία ήταν κομμάτι των προγραμματικών μας θέσεων. Ήμασταν πάντα της λογικής ότι δεν θα κάνουμε λαϊκίστικες προτάσεις οι οποίες δεν γίνονται. Πάντα λέγαμε πράγματα τα οποία τα έχουμε κοστολογήσει, τα έχουμε δει να γίνονται και σε άλλους Δήμους αντίστοιχους με τη Νάξο, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου να μπορούμε αυτές τις προτάσεις που έχουμε κάνει να τις υλοποιήσουμε. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Χτες, είχατε πρωτοσέλιδο την αφαλάτωση, και θέλω να ανατρέξετε να δείτε ποιος έχει κάνει πρώτος αυτή την πρόταση, και στην εκδήλωση που κάναμε για τα νερά τον Μάιο του 2018 και στο πρόγραμμά μας και πολύ πριν, όταν φωνάζαμε για αυτό. Άρα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι γενικότερα έχουμε προτάσεις οι οποίες υπάρχουν και τις έχει ακούσει ο κόσμος και θα τις ξανακούσει πάλι τώρα, υπάρχουν είναι κοστολογημένες και βαδίζουμε με αυτό. Δεν συστηνόμαστε τώρα.
Κ: Αν τυχόν δεν υπήρχε το καινούργιο πρόσωπο δηλαδή ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου εσείς θα πηγαίνατε σε κάποιο κόμμα; Πήγατε σε κάποιο κόμμα να ζητήσετε τη στήριξη; Ούτε στο Σύριζα στο πολιτικό σας σπίτι;
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, σε κανένα κατηγορηματικά, ήταν πολιτικό μου σπίτι, τώρα βέβαια δεν είμαι «άστεγος», πάλι έχω σπίτι αλλά όχι πολιτικό, γιατί ένα ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι δεν μπορεί να κατανοήσει κάποιος ότι δεν χρειάζεται να είναι σε κάποιο κόμμα αναγκαστικά για να κατέβει στις εκλογές. Ακόμα και σήμερα με ρωτάνε κάποιοι άνθρωποι με ποιο κόμμα είσαι εσύ; Και τους λέω δεν ανήκω σε κόμμα, ανεξάρτητα κατεβαίνω, με το χέρι στην καρδιά δεν είμαι σε κάποιο κόμμα ούτε στηρίζεται η παράταξή μας από κάποιο κόμμα.
Κ: Τότε από πού προέκυψε εκείνη η μεγάλη συζήτηση που έγινε πριν από καιρό περί διαδικασιών ανοιχτών, κλειστών κτλ. Πώς προέκυψε από τη στιγμή που δεν ανήκετε σε κάποιο κόμμα.
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Θα σας πω αν και δεν είμαι της άποψης να γυρνάμε πάλι πίσω, γιατί σε τρείς μήνες έχουμε εκλογές.
Κ: Μπορεί να έχουμε Δημοτικές εκλογές αλλά θα έχουμε και Ευρωεκλογές, μπορεί να έχουμε και Εθνικές εκλογές…
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Εμείς, δεν έχουμε καμία εξάρτηση και καμία δέσμευση με κανένα κόμμα και με κανένα συμφέρον γενικότερα. Ξέρετε πολύ καλά ότι είχαμε αποφασίσει σαν δύο κομματικές  αυτοδιοικητικές παρατάξεις, η δική μας «Πολίτες για τα νησιά μας» και η «Νησιωτική πολιτεία» με επικεφαλής τον Νίκο Μαϊτό, εδώ και κάποια χρόνια να συνάψουμε μια συνεργασία. Αυτή η συνεργασία έχει αποφασιστεί, και σας το λέω μετά λόγου γνώσης και χωρίς να μπορεί να υπάρχει καμία αμφισβήτηση πάνω σε αυτό, και υπάρχουν πολλοί μάρτυρες σε αυτό, ότι θα είναι πρωτοβουλία των δύο αυτοδιοικητικών παρατάξεων μέσα στην οποία δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση από κομματικούς ή άλλους μηχανισμούς. Είναι προφανές ότι αυτό δεν άρεσε σε κάποιους, δεν άρεσε αφενός απ’ ό,τι έχω δει σε κάποιους λίγους ανθρώπους από την τοπική οργάνωση του Σύριζα, γιατί θεωρούσαν ότι πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία, πρέπει να μην τους αφήσουμε να κάνουν αυτό που θέλουν οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, γιατί δεν μπορεί ένα κόμμα να μην παίξει ρόλο σε αυτό. Προσέξτε εγώ δε λέω ότι δεν συμμετέχουν και δε θα συμμετέχουν κομματικά μέλη σε συνδυασμούς, αν είναι δυνατόν να αποκλείσουμε οποιονδήποτε άνθρωπο επειδή είναι κομματικό μέλος από τους συνδυασμούς. Κάθε άλλο… Είναι δραστήρια μέλη της κοινωνίας αυτής και οφείλουν και έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και στα τοπικά κοινά, αλλά είναι διαφορετικό αυτό, και τελείως διαφορετικό να προσπαθεί ένα κόμμα να πάρει την πρωτοβουλία, λες και έχει αναγκαστικά κάποιο κατοχυρωμένο δικαίωμα ως προς αυτό. Το δικαίωμα όσον αφορά τα τοπικά είναι δικαίωμα πολιτών, είναι δικαίωμα διοικητικό, είναι δικαίωμα της κοινωνίας γενικότερα, όχι των κομμάτων. Τα κόμματα έχουνε το λόγο, έχουν δικαίωμα να ομιλούν, αλλά δεν είναι αναγκαστικό πάντα να παίζουν ρόλο σε κάτι, στα αυτοδιοικητικά. Υπήρχε όμως και απ’ την άλλη μεριά, δεν ήταν μόνο η τοπική του Σύριζα. Στην αρχή επειδή με κάλεσαν στο ΚΙΝ.ΑΛ. …εγώ δεν έχω πάει πουθενά μόνο σε όσα με έχουν καλέσει και δεν έχω ζητήσει στήριξη από κανένα. Η τοπική του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είχε πάρει κάποια απόφαση, αυτό που φαινόταν ήταν κάποιοι παλιοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι οποίοι επίσης θεωρούσαν ότι αναγκαστικά πρέπει να περνάνε κάποια πράγματα από τα χέρια τους λες και είναι κάποιο σκήπτρο το οποίο έχουν και αν δεν δώσουν εκείνοι την έγκριση, δε θα γίνει κάτι.
Κ: Εννοείτε τον κ. Μαράκη;
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δεν θέλω να κατονομάσω, δεν είναι μόνο ο κ. Μαράκης ισχυρός αυτοδιοικητικός παράγοντας, όπως λέτε, υπήρχαν κι άλλοι, τώρα το θέμα της ισχύος ξέρετε αλλάζει από χρόνο σε χρόνο. Ένα βασικό ζήτημα για την αυτοδιοίκηση είναι ότι πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι κάποια περνάνε στην ιστορία και κάποιοι άνθρωποι έρχονται και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, και δε μιλάω μόνο ηλικιακά, στην αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν και να μπορούν να κινηθούν ελεύθεροι, να πάρουν πρωτοβουλίες. Δεν είναι δυνατόν πάντα 5-10 άνθρωποι να νομίζουν ότι  μπορούν να τα κάνουν όλα.
Κ: Με τα δεδομένα της δεκαετίας του ΄90 και του 2000 θα λεγόσασταν «Αντάρτες του Σύριζα».
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, δεν είμαστε αντάρτες του Σύριζα και ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Στις προηγούμενες εκλογές δεχτήκαμε ένα στίγμα ότι αυτή είναι η παράταξη του Σύριζα, πράγματι υπήρχε στήριξη από το Σύριζα, βέβαια δεν υπήρξε ποτέ ανακοίνωση του Σύριζα υπέρ μας, ενώ τώρα που στηρίζει ο Σύριζα τον κ. Χατζηανδρέου υπάρχει ανακοίνωση ένα κατεβατό.
Κ: Ε, ναι αλλά εδώ πέρα όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει, ούτε η Ν.Δ. στήριξε τον κ. Μαργαρίτη αλλά όλοι ξέρουν…
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Οι συμβολισμοί παίζουν το ρόλο τους, δεν είχε βγει ποτέ καμία ανακοίνωση για τη δημοτική κίνηση «Πολίτες για τα νησιά μας» από την τοπική οργάνωση του Σύριζα. Επίσης θα ξέρετε ότι στο ψηφοδέλτιό μας τότε ήταν και άνθρωποι που δεν προέρχονταν από το χώρο του Σύριζα, ήταν και άνθρωποι από άλλους χώρους. Αυτόματα αυτό είναι και κάτι το οποίο με νευριάζει πολλές φορές, επειδή πρέπει να σεβόμαστε όλους όσους συμμετέχουν σε ένα ψηφοδέλτιο ήταν ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο και επειδή το λέω καμιά φορά  και μου λένε τι ανεξάρτητο αφού στηριζόσασταν από το Σύριζα.
Η ανεξαρτησία ενός ψηφοδελτίου δεν έχει να κάνει με το αν έχει μέσα κάποια κομματικά μέλη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι  όταν είσαι μέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν είσαι μέλος της κοινωνίας και εκπροσωπείς αυτοδιοικητικά την κοινωνία είναι το εξής: κάνεις αυτό που σου επιτάσσει ένα κόμμα να κάνεις μέσα στην λογική την πολιτική σου; Ή κάνεις αυτό για το οποίο σε έχει ψηφίσει η κοινωνία;
Όταν λοιπόν στην πράξη επιλέγεις τι θα κάνεις και εκεί αποδεικνύεις αν είσαι ανεξάρτητος ή όχι. Έτσι λοιπόν υπήρχαν  πριν άνθρωποι οι οποίοι ήταν και από άλλους χώρους, οπότε θα πρέπει να λέμε ότι δεν ήταν η αμιγώς παράταξη, ήταν μια παράταξη και ανεξάρτητη από την περπατησιά της.
Προφανώς θα έχουμε και μέλη του Σύριζα μέσα, και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ίσως και της Ν.Δ. και όταν λέω μέλη μπορεί και ένα δύο να είναι και κομματικά μέλη, και όχι επειδή είναι κομματικά μέλη, αλλά επειδή έχουν διαγνώσει ότι μέσα από αυτό το επιχείρημα και μέσα από αυτή την πρόταση που κάναμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μια υγεία. Δε λέω πάνω απ’ όλα ότι είμαι αντισυστημικός, απλά θέλω να κάνω μια νέα πρόταση όπου θα δοθεί πλέον ο λόγος σε πολίτες οι οποίοι ναι μεν έχουν προτάσεις, έρχονται από διαφορετικούς χώρους, έχουν προτάσεις και τόσο καιρό δεν είχαν μιλιά, γιατί δεν τους άφηναν να έχουν μιλιά αυτοί οι οποίοι λέγαμε πριν. Τώρα, θα έχουν μιλιά, θα εκλεγούν και πολλοί από αυτούς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και θα δείτε ότι θα είναι μια νέα πρόταση για τη Νάξο η οποία θα αρχίσει να δημιουργεί επιτέλους γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει, πολιτικά, δημιουργία στη Νάξο, υπάρχει μια διαχείριση και μάλιστα κακή.
Κ: Θα μιλήσουμε για το σήμερα και για το αύριο. Να πάμε όμως πρώτα σε αυτό το οποίο ζητά ο κόσμος: ονόματα…
Β. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Εν καιρώ θα γίνουν όλα. Θα υπάρξει επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού και του προγράμματος και του ονόματος του νέου ψηφοδελτίου και του σήματος, οπότε θα τα δείτε. Ίσως να δείτε και πράγματα πριν από την επίσημη παρουσίαση.
Μερικές από τις σημαντικές παρατηρήσεις του κ. Βρούτση είναι και οι ακόλουθες:
-Εγώ, κύριε Καρανίκα, άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά το 2013. Τότε, μπήκα στα κοινά…
-Για το νερό και την διαχείρισή του: Τι να αναδείξει η παράταξη του κυρίου Μαργαρίτη; Ότι έφερε τα ΜΑΤ; Ή ότι είχαμε λασπόνερο στη Χώρα καις τα χωριά μας; Νομίζω ότι θα πάει να το θάψει το θέμα αυτό. Και όχι να το αναδείξει. Ξέρετε κάτι; Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Και γιατί το λέω αυτό: Από το 2016 μέχρι το 2018, το τελευταίο δηλαδή αυτό διάστημα (φωνάζουμε από πριν, να σας θυμίσω), συνεχίζανε την ίδια λογική παραλείψεων και σχεδιασμού στο γόνατο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Δεν έχουνε, κύριε Καρανίκα, καμία μα καμία δικαιολογία. Είχαμε δυνατότητες και χρηματοδοτικές, όχι τώρα για την αφαλάτωση, χρόνια πριν. Θα θυμάστε ότι είχε υποβληθεί πρόταση η οποία όμως βέβαια απορρίφθηκε γιατί ήρθε πίσω ο φάκελος. Δεν είχε τίποτα μέσα. Άδειος ήτανε. Έλλειψη σχεδιασμού, λοιπόν. Και έρχεται τώρα η αφαλάτωση. Που το καλοκαίρι αν την είχαμε δεν θα αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα που καλοκαιριάτικα αντιμετωπίσαμε. Τώρα, λοιπόν, και πάλι μη κοιτάτε που φέρνουνε την μελέτη αύριο (σ.σ.: χτες), δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, κάθε άλλο. Στο συμβούλιο το προηγούμενο είχαν αναφέρει ότι «θα δούμε αν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε στην αφαλάτωση». Ανατρέξτε στο προηγούμενο συμβούλιο, το είχαμε πει. Εφησυχάζουνε από το γεγονός ότι έβρεξε, λες και κάθε χρόνο θα βρέχει έτσι, και δεν ξέρουμε τι έχουνε σκοπό να κάνουνε. Θα συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο για τον καθορισμό της θέσης της αφαλάτωσης. Όχι αν θα γίνει αφαλάτωση. Υπάρχουνε πολλά βήματα μετά. Εντάξει;
-Το θέμα για το εν λόγω έργο είναι να μη κολλήσει η νυν δημοτική πλειοψηφία και δεν το προχωρήσει. Όπως και να ‘χει την βγάζουμε για φέτος. Από τον Σεπτέμβρη θα το συνεχίσουμε εμείς και θα τελειώσει. Το θέμα είναι αλλού, και αυτό με προβληματίζει: δεν υπάρχει μια γενικότερη διαχείριση, κύριε Καρανίκα, ένας γενικότερος σχεδιασμός.
-Τον περασμένο Μάιο εμείς είχαμε κάνει μια παρουσίαση για την διαχείριση του νερού και αναφερθήκαμε τότε στις θέσεις μας. Έχουμε καταγράψει και προγραμματίσει ενέργειες οι οποίες αφορούν τρία στάδια. Βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, για τη διαχείριση του νερού. Πρέπει να κοιτάζουμε μακριά. Είμαστε σε δύσκολους καιρούς όσον αφορά το νερό και την ανομβρία και πρέπει να δούμε μακριά. Μακριά!
-Πρέπει να δούμε το θέμα της λειψυδρίας, το θέμα του πληθυσμού, το θέμα τουρισμού και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν, πώς θα είναι και πόσες θα είναι οι αγροτικές μας καλλιέργειες κ.λπ. Χρειάζεται δηλαδή να έχουμε μια συνολικότερη εικόνα. Και πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός και ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός, πράγμα το οποίο δεν έχουμε τώρα που μιλάμε. Τι λένε; «θα πάμε να συνδέσουμε δύο γεωτρήσεις». Και ρωτώ: είναι αυτός σχεδιασμός; Αυτό δεν είναι σχεδιασμός. Είναι δουλειές του ποδαριού. Με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι κίνδυνος, να δημιουργείται κίνδυνος για άλλες περιοχές του νησιού. Υπάρχουνε πολλοί που μου λένε: «Εσύ, τι θα ‘κανες, δηλαδή; Δεν θα ένωνες τον Δαμαριώνα με την Χώρα; Εμείς, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, κύριε Καρανίκα. Άρα, κάθε τέτοιου είδους ερώτηση στην ουσία δεν θα ‘πρεπε να γίνεται σε ‘μας. Και αυτό που σας λέω, δεν σας το λέω ούτε λαϊκίστικα ούτε για να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, σας το λέω γιατί τα πράγματα είναι συγκριμένα και μπορώ να το αποδείξω αυτό που λέω.
-Θα μπορούσαμε να είχαμε τις αφαλατώσεις πριν από το καλοκαίρι του 2018 και να μην είχαμε κανένα πρόβλημα όσον αφορά την τουριστική περιοχή, δηλαδή από τη Χώρα μέχρι τις παραλίες του Λιβαδιού (Αγερσανί, Πλάκα, Αγία Άννα και πιο κάτω στον Ορκό).
-Για το αεροδρόμιο: Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά μην περιμένουμε ότι αυτό θα τελειώσει άμεσα. Είναι στην αρχή του. Ελλείψεις υπάρχουν και στις κτηριακές υποδομές. Εν ολίγοις, να πω ότι το έργο που πάει να γίνει δεν θα κάνει τη διαφορά που μας μεταφέρουν οι άνθρωποι της νυν δημοτικής αρχής. Και αυτό αφορά και αριθμούς. Κάποια άλλη στιγμή θα τα πιούμε…
-Για μας ένα βασικό ζήτημα είναι η χωροθέτηση του νέου λιμανιού. Πρέπει να έχουμε ένα νέο και σύγχρονο λιμάνι έξω από τη Χώρα, που να μπορεί να εξυπηρετεί όλο το νησί και τα γύρω νησιά. Το επιβατικό λιμάνι πρέπει να φύγει από τη Χώρα. Δεν το συζητάμε αυτό το πράγμα. Είναι πλέον, νομίζω, όλη η κοινωνία του νησιού μας ώριμη και πως το αντιλαμβάνεται αυτό το πράγμα.
Ένα σύγχρονο νησί, ένα νησί με τις ανάγκες που έχει η Νάξος, που έχει εμπόριο, αγροτική παραγωγή, μάρμαρα, μεγάλη τουριστική κίνηση, πρέπει να έχει και σύγχρονες λιμενικές υποδομές. Δεν μπορεί αυτές οι σύγχρονες λιμενικές υποδομές να βρίσκονται μέσα στην πόλη η οποία πόλη δεν έχει δρόμους, έχει πολύ κόσμο, πολύ αυτοκίνητο και να περνούν μέσα από τους δρόμους της και οι νταλίκες και όλος αυτός ο κόσμος. Αυτά τελειώσανε. Τα ‘χει καταλάβει ο κόσμος …ότι δεν μπορεί να γίνει σωστό, σύγχρονο λιμάνι το οποίο να είναι βιώσιμο μέσα στη Χώρα. Και δεν το λέω εγώ αυτό το πράγμα. Ο ίδιος ο μελετητής ο οποίος έδειξε κάποια στατιστικά από την δεύτερη φάση του master-plan για το λιμάνι, είχε δείξει ότι είναι υπέρ κορεσμένο το λιμάνι, δηλαδή ότι δεν έχει πλέον άλλες προοπτικές, όχι τώρα, εδώ και δέκα δεκατρία χρόνια. Και επειδή βλέπω ότι ήδη υπάρχει μια μεταστροφή του κόσμου σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα, ότι δηλ. κατανοεί πλέον η κοινωνία ότι η ανάγκη για ένα νέο λιμάνι, και για δούμε όλο το νησί …ότι έχει ανάγκη ένα σοβαρό λιμάνι, η αναγκαιότητα είναι να φύγει το λιμάνι από τη Χώρα και να πάει κάπου έξω όπου θα υπάρχει και το κατάλληλο οδικό δίκτυο, όπου θα υπάρχει καλύτερη πρόσβαση, καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης σε μια λιμενική ζώνη που θα δένει το καράβι χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα.


-Για τη  προεκλογική μάχη: Η μάχη θα δοθεί παντού. Και στη Χώρα και στα χωριά.
Στα περισσότερα χωριά ο κόσμος αισθάνεται ότι είναι παραμελημένος πλήρως. Και θέλω να πω ότι ξεκίνησε μια μάχη την οποία ήδη κερδίζουμε. Γιατί έχουνε δει κάποιοι άνθρωποι στα χωριά και όσοι δεν το έχουνε δει θα τους το μεταφέρουνε οι άλλοι, ότι αν κάποιοι έχουνε παλέψει όλα αυτά τα χρόνια για τα χωριά μας και τα πιο απομακρυσμένα αυτοί είμαστε εμείς. Με διάφορες παρεμβάσεις. Ακόμα και στο δρόμο, κύρει Καρανίκα. Και όχι μόνο με τα λόγια. Όσον αφορά τη Χώρα υπάρχει μια καλύτερη επικοινωνία λόγω και της ύπαρξης των μέσω μαζικής επικοινωνίας. Ο κόσμος εδώ βλέπει και μαθαίνει τι συμβαίνει. Και επειδή βλέπουν και ξέρουν τι συμβαίνει, νομίζω ότι κι εδώ στη Χώρα έχουμε το προβάδισμα. Άρα, ξεκινάμε μια μάχη στην οποία είμαστε αρκετά δυνατοί και έτσι θα πάει μέχρι το τέλος.
Μερικοί με λένε ρομαντικό. Και μου λένε: «Δεν γίνονται έτσι οι εκλογές, Βασίλη. Πρέπει να πας πόρτα – πόρτα, να δεσμεύσεις τον κόσμο». Αυτά και άλλα τέτοια μου λένε. Όχι, κύριε Καρανίκα, εμείς θα βγούμε σ’ αυτή τη δόση, θα πάρουμε τη διοίκηση του Δήμου, θα είμαι εγώ ο δήμαρχος, αλλά θα το έχουμε πετύχει αυτό με το δικό μας τρόπο. Όχι με τον τρόπο που μας επιβάλλουνε οι καταστάσεις ή οι παλαιοκομματικές διαδικασίες να κάνουμε. Θα το κάνουμε με το δικό μας τρόπο. Ο δικός μας τρόπος ποιος είναι; Ο δικός μας τρόπος πρώτα είναι οι φάτσες μας. Ο δικός μας τρόπος είναι ο λόγος μας. Ο δικός μας τρόπος είναι ότι δεν έχουμε ποτέ εμπλακεί ποτέ σε οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να μας χρεώσει με ένα έστω ψεγάδι. Είναι οι προτάσεις μας και η διάθεσή μας. Αυτά κάποιοι τα ακούνε άμεσα. Από εμάς τους ίδιους, δηλαδή. Ο κόσμος βλέπει ότι επιτέλους υπάρχει μια άλλη πρόταση. Και αυτό το διαπιστώνω κάθε μέρα στο δρόμο που μιλάω με πολύ κόσμο.
Στην οδό Εμμανουήλ Ζαχαράτου έχουμε ένα χώρο. Σε μερικές μέρες θα ανοίξουνε τα νέα μας γραφεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: