Η Ναξιώτικη κουζίνα ξεχωρίζει για την αυθεντικότητα και τη νοστιμιά της. Είναι μια κουζίνα που ευωδιάζει αρώματα της γης και της θάλασσας.
ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ (ΝΑΞΟΣ)
ΥΛΙΚΑ
15 αυγά
15 κουταλιές ζάχαρη
15 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
2 ποτήρια καρύδι χοντροκομμένο
1/2 φλιτζανάκι κίτρο ποτό
1/2 κουταλάκι σόδα
Ξύσμα λεμονιού
1/2 κουταλάκι κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά κακάο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
6 φλιτζάνια ζάχαρη, 4 1/2 φλιτζάνια νερό
3 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί (εκτός του κίτρου) και τα προσθέτουμε στο μίγμα με τα κροκάδια, εναλλάξ με τη μαρέγκα λίγο – λίγο.
Ρίχνουμε το γλυκό σε βουτυρωμένο ταψί. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε. Το καταβρέχουμε με το κίτρο.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε κατευθείαν.
Ψήσιμο στους 180 για 40 λεπτά
Προσοχή! Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί θα πέσει το γλυκό.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ (ΝΑΞΟΣ)
ΥΛΙΚΑ
1 μπούτι χοιρινού με πέτσα
1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
2 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινο κρασί
4 νεμποταράκια λάδι (200 γρ)
3 κουταλιές ντομάτα πελτέ
Δάφνη
Ζάχαρη προαιρετικά
Μακαρόνια χοντρά № 3
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε το αλάτι με το πιπέρι. Τρυπάμε το κρέας με το μαχαίρι και βάζουμε αλάτι και πιπέρι σε κάθε σχισμή μαζί με ένα δόντι σκόρδο. Αφού το γεμίσουμε, βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές.
Το σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τη ντομάτα αραιωμένη σε ένα ποτήρι κρασί, βάζουμε μέσα και τη δάφνη και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 3 ώρες προσθέτοντας νερό που και που.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό με αλάτι και βράζουμε τα μακαρόνια για 8 λεπτά. Τα σουρώνουμε. Βγάζουμε το κρέας από τη σάλτσα, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε φέτες. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα να πάρουν μία βράση και το σερβίρουμε βάζοντας στα μακαρόνια μπόλικο ασερνικό τυρί ή ξινότυρο.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΑΣΤΙΤΣΑ (ΝΑΞΟΣ)
ΥΛΙΚΑ
1 βαθύ πιάτο γλυκοκολόκυθο κομμένο
1 βαθύ πιάτο κρεμμύδια ξερά
5-6 κουταλιές αλεύρι
2 πιπερίτσες καυτερές (τουρκάκια)
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα κομμάτι γλυκοκολόκυθο, το καθαρίζουμε από τους σπόρους και εξωτερικά. Με ένα μαχαιράκι το κόβουμε φετάκια λίγο ψιλότερα από τις τηγανιτές πατάτες, δηλαδή όπως κόβουμε το κυδώνι γλυκό. Γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο. Το ίδιο κάνουμε και με τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε ένα λεκανάκι, τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αφήνουμε 10 λεπτά για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα τουρκάκια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα το μίγμα μέχρι επάνω. Με μία κουτάλα τρυπητή το πιέζουμε ελαφρά να στρωθεί. Μόλις τηγανιστεί από τη μια μεριά γυρίζουμε με ένα καπάκι το πάνω – κάτω όπως την ομελέτα. Αν χρειαστεί το ξαναγυρίζουμε. Το βγάζουμε με το καπάκι και το σερβίρουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα.
ΣΕΦΟΥΚΛΩΤΗ (ΝΑΞΟΣ)
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό σέφουκλα (σέσκουλα)
4 κρεμμύδια ξερά
8 κρεμμύδια χλωρά
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
Αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι ρύζι
200 γρ. λάδι
1 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα σέφουκλα χοντρά, βάζουμε τα κρεμμύδια ξυσμένα ή χοντροκομμένα και τα χλωρά στο λάδι να τσιγαριστούν λίγο. Ρίχνουμε τα σέφουκλα, τον άνηθο, το μάραθο, αλάτι και πιπέρι και σωτάρουμε για 7 – 8 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε λίγο πάνω στη φωτιά και τα σβήνουμε.
Ανοίγουμε το φύλλο, το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, ρίχνουμε το μίγμα, σκεπάζουμε από πάνω με φύλλο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Μπορούμε αντί να ανοίξουμε φύλλο να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
2 κουταλάκια αλάτι
200 γρ. γιαούρτι
1 φακελάκι μπέικιν (6 γρ), 2 1/2 φλυτζάνια νερό περίπου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Αφήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και ανοίγουμε φύλλο.
http://www.aigaio365.gr/4-yperoches-paradosiakes-syntages-apo-tin-nakso/
Πηγή sifnaiko-fos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου