slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Πλακιωτάκη : Εθνική ολοκληρωμένη πολιτική για ναυτιλία και νησιά


Τις κατευθύνσεις και τις βασικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέπτυξε ο πρώην Πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης και αρμόδιος Τομεάρχης, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στη Σύρο, με αφορμή τη διήμερη παραμονή του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.Διήμερη επίσκεψη του πρώην Προέδρου της ΝΔ, Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτή Λασιθίου, Γ. Πλακιωτάκη στη Σύρο

Γεμάτη η ατζέντα των συναντήσεών του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2018/12/03/ethniki-olokliromeni-politiki-gia-naytilia-kai-nisia.html?fbclid=IwAR2nGSL7yDKDMqjU3E0GnDXVdAIX77UBBK5XCDxAn1WlRgZIePlbXrdaVcs
Ο νυν βουλευτής Λασιθίου πραγματοποίησε επαφές στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ν. Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος, στην ΑΕΝ Σύρου, στο Λιμεναρχείο Σύρου, είχε συζήτηση με εκπροσώπους του ΕΠΑΛ Σύρου του Ναυτιλιακού τομέα στα γραφεία της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποίησε ομιλία στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αφού πρωτίστως, συμμετείχε και στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του, συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Χρήστο Καφτηράνη, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Σύρου, Στάθη Μπαρμπούνη, όπως επίσης και από τον υπεύθυνο ακτοπλοΐας στον τομέα της Ναυτιλίας για τον νομό Κυκλάδων, Γιώργο Βακόνδιο, αλλά και από την πολιτεύτρια, Κατερίνα Μονογυιού.

Έμφαση σε ναυτική εκπαίδευση και λιμενική πολιτική

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας για τη Σύρο ανέφερε πως, “Είναι ένα νησί με μακρόχρονη ναυτική παράδοση και είναι συνυφασμένο με τη ναυτιλία και τη θάλασσα, αλλά και τη ναυπηγοεπισκευή” ενώ διευκρινίζοντας τον λόγο της επίσκεψής του, δήλωσε: “Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταγράψουμε θέσεις, απόψεις και προβλήματα σε όλες τις περιοχές της χώρας, έτσι ώστε στο αυριανό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία να μπορούν αυτές οι συγκεκριμένες λύσεις - προτάσεις που θα μας προτείνουν οι φορείς και βέβαια μετά από επεξεργασία που θα κάνουν οι ίδιοι, να υλοποιηθούν την επόμενη μέρα”.

Ειδικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης, τονίζοντας πως, μέλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι “να στηρίξει τη ναυτική εκπαίδευση”. Ερμηνεύοντας τί σημαίνει αυτό για την γαλάζια παράταξη, μίλησε για “αναβάθμιση των σχολών της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και σε εξοπλισμό και σε μέσα, αλλά βεβαίως και σε ανθρώπινο δυναμικό”.

“Δεν μπορούμε να μιλάμε για αυριανούς καπετάνιους, τη στιγμή που δεν έχουμε για παράδειγμα σύγχρονα εγχειρίδια” σχολίασε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ακόμη και τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για “αναβάθμιση των ΕΠΑΛ στο πρόγραμμα σπουδών” με κατεύθυνση τη Ναυτιλία.

“Τα παιδιά που φοιτούν σε ΕΠΑΛ και σε ΑΕΝ χρειάζονται στήριξη” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, για όσους νέους κατευθύνονται στη θάλασσα, “πρέπει να μπορούμε να τους παρέχουμε τα εφόδια για να μπορούν να σταδιοδρομήσουν”. Σε συνέχεια των παραπάνω, ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη ρύθμισης θεμάτων διαβίωσης σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα κάλυψης αυτών των οικονομικών αναγκών και ακολουθούν ναυτική εκπαίδευση, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις ελλείψεις σε επίπεδο καθηγητών στις ΑΕΝ.

Ο κ. Πλακιωτάκης συνόψισε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης, στην πρόταση πως, “Εμείς ως Πολιτεία είμαστε υποχρεωμένοι να βελτιώσουμε στον μέγιστο βαθμό και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των συγκεκριμένων σπουδαστών και βεβαίως τα προβλήματα διαβίωσής τους έτσι ώστε και να μπορούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους και να διαβιώνουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους”.

Αφού έδωσε έμφαση στην αξία της Ναυτιλίας για τη χώρα, προχώρησε σε ιδιαίτερη ενημέρωση για το Λιμενικό Σώμα με αφορμή την επίσκεψή του στη Σύρο, αναγνωρίζοντας εξ αρχής τη “διαχρονική προσφορά του στη χώρα”. Όπως πρόσθεσε, πρώτιστο ζήτημα για την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου πρέπει να είναι η μέριμνα για στελέχωση. “Είναι ένα αίτημα συγκεκριμένο που θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση” σχολίασε, λέγοντας παρακάτω πως, “τουλάχιστον εμείς (σσ. η ΝΔ) δεσμευόμαστε για αύξηση των οργανικών θέσεων, διότι και οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η προκλητικότητα από πλευράς γειτόνων έχει ενταθεί”. Ο ίδιος θέλησε να προσθέσει και το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Έκλεισε την αναφορά του στη συγκεκριμένη ατζέντα δίνοντας έμφαση και στα θέματα εισαγωγής στις Ακαδημίες, ενώ τέλος έκανε λόγο και για τη δημιουργία ιδιωτικών Σχολών.

Νησιωτικότητα και ΦΠΑ

Δεδομένης της ευθύνης του και στη νησιωτική πολιτική, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου από τη σημερινή κυβέρνηση. “Εμείς είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας με το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Έτσι όπως εφαρμόζεται είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, ένα μέτρο, το οποίο ρίχνει στάχτη στα μάτια των νησιωτών” υποστήριξε, τονίζοντας παράλληλα, πως, “Από τη μία καταργούμε τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στο Αιγαίο και από την άλλη δίνουμε ένα επίδομα, το οποίο δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης νησιωτικής παρέμβασης”.

Για τη Νέα Δημοκρατία – όπως υποστήριξε – έχει προτεραιότητα “μία ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση σε θέματα νησιωτικής πολιτικής”. Εξηγώντας πρακτικά τί σημαίνει η ανωτέρω θέση, δήλωσε πως “απαιτείται συνέργεια με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία”.

Με δεδομένη την κριτική του προς τη σημερινή κυβέρνηση, ο ίδιος ρωτήθηκε για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

“Η γενικότερη κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών” δήλωσε πρωτίστως, εξηγώντας όμως πως, “Αυτή την ώρα εγώ, δεν μπορώ να δεσμεύσω την επόμενη κυβέρνηση, ούτε μου αρέσει να λαϊκίζω, ούτε και να χαϊδεύω αυτιά”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Εάν κι εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, η κατεύθυνσή μας είναι συγκεκριμένη, δηλαδή προς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών”. Άλλωστε, όπως σημείωσε, η δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης στα νησιά, κρατά τους πολίτες σε αυτά.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων κλήθηκε να τοποθετηθεί και για ζητήματα ακτοπλοΐας και κυρίως διασύνδεσης των νησιών, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων τα προβλήματα και στις Κυκλάδες.

Θετικές εξελίξεις στο Νεώριο

Με φόντο την επίσκεψή του στο Νεώριο και την προγραμματισμένη συνάντησή του με το ΔΣ του Εργοστασιακού Σωματείου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης ρωτήθηκε για τη θέση της ναυπηγοεπισκευής στην ελληνική οικονομία.

“Το ό, τι θετικό μπορεί να γίνει όσον αφορά τα ναυπηγεία της πατρίδας μας, όπως στο ναυπηγείο της Σύρου είναι ουσιαστικό” δήλωσε πρωτίστως, τονίζοντας παράλληλα, πως, θετικές εξελίξεις μπορεί να σημάνει η έλευση ιδιωτών που θα χαρίσουν προοπτική στη ναυπηγοεπισκευή.

“Χρειάζονται οι ιδιώτες, όπως ήρθε και στο ναυπηγείο της Σύρου ώστε να μπορούν να εκσυγχρονίσουν υποδομές, να εκσυγχρονίσουν εγκαταστάσεις, να μπορούν να φέρνουν νέα πλοία και άρα, να υπάρχει δραστηριότητα” υποστήριξε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, “Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα ναυπηγεία”. Αν και όπως σχολίασε “υπάρχουν κάποια σύνθετα προβλήματα” που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, ωστόσο, επανέλαβε πως, “η μοναδική λύση και σε αυτά είναι η έλευση ιδιωτών επενδυτών. Είναι σαφές και ξεκάθαρο και σε αυτόν τον τομέα”.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης προτού κλείσει την απάντησή του, θέλησε να επαναλάβει πως, “Υπάρχει μέλλον στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών”, κάνοντας παρακάτω ξεχωριστή αναφορά και στον τομέα ναυπήγησης σκαφών αναψυχής, που όπως υπογράμμισε “είναι ένας τομέας με προοπτική”.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο ίδιος μίλησε επίσης και για τις υποθέσεις της πορείας των Λιμενικών Ταμείων, αλλά και γενικότερα για την οπτική της Νέας Δημοκρατίας σε μία σειρά ζητημάτων που συνδέονται με τη Ναυτιλία.

Ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τα τοπικά στελέχη του κόμματος, κάνοντας λόγο για άριστη συνεργασία με τον ίδιο και ειδικότερα με τον κ. Βακόνδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: