slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αγρότες έκλεισαν κεντρικό δρόμο εμποδίζοντας έργο για μεταφορά νερού από γεώτρηση στο Μπαούζι στο δίκτυο της Χώρας

diamartyria nero mpaouzi 1
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Νάξου έκλεισαν σήμερα το πρωί τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο στη διασταύρωση προς Αγιασό εμποδίζοντας τα έργα της δημοτικής αρχής για τη μεταφορά νερού από γεώτρηση στην περιοχή Μπαούζι, προς το κεντρικό δίκτυο που υδροδοτεί τη Χώρα Νάξου και τα δυτικά παράλια.
Την κατάσταση στα χέρια τους πήραν αγρότες και κτηνοτρόφοι της ορεινής Νάξου οι οποίοι στις 6:00 σήμερα το πρωί, αυθόρμητα, κατέβηκαν με τα αγροτικά και τα τρακτέρ τους και έκλεισαν το
δρόμο στη διασταύρωση που οδηγεί στην Αγιασό (λίγο πριν τον πύργο Μπαζαίου).
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής (κυρίως από το Φιλώτι, το Δαμαριώνα και το Σαγκρί), αποφάσισαν κλείνοντας το δρόμο να εμποδίσουν τα έργα μεταφοράς του νερού από τη νέα γεώτρηση του δήμου, στην περιοχή του Άη Λια, προς το κεντρικό δίκτυο υδροδότησης της Χώρας Νάξου, αφού όπως είπαν θα γίνει υπεράντληση του νερού με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να στερέψουν όλες οι γεωτρήσεις της περιοχής, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους.
«Αν ξεκινήσει η άντληση, θα στερέψει η ορεινή Νάξος από νερό. Τι θα γίνουν τα ζώα μας; Τι θα γίνουν οι καλλιέργειες;» σημείωσαν οι αγρότες οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μεταφορά του νερού φοβούμενοι για τα χειρότερα. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από τις πλουσιότερες του νησιού σε παραγωγή και σε περίπτωση που «ξεραθούν» οι γεωτρήσεις οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες θα καταστραφούν ολοκληρωτικά όπως τόνισαν.
diamartyria nero mpaouzi 3
Στην περιοχή ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης με τον υπεύθυνο για την ύδρευση αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη οι οποίοι συνομίλησαν με τους αγρότες προσπαθώντας να τους πείσουν ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα νερού στην περιοχή τους. Μάλιστα ο κ. Μαργαρίτης επανέλαβε ότι η Νάξος είναι ενιαία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς να υπάρχουν διαχωρισμοί. Ωστόσο, ο δήμαρχος τους κάλεσε να πάνε στο δήμο να συζητήσουν το θέμα, κάτι που αρνήθηκαν λέγοντας «να έρθετε εσείς εδώ».
diamartyria nero mpaouzi 4
Όπως συμφωνήθηκε, σήμερα το βράδυ στις 9:00 θα συνεδριάσει το τοπικό συμβούλιο Δαμαριώνα και θα προγραμματιστεί (άμεσα) λαϊκή συνέλευση στο χωριό, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο, το έργο θα σταματήσει.
Στην περιοχή, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος των «Πολιτών» Αντώνης Βασαλάκης ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της παράταξης του σχετικά με το θέμα του νερού. Όπως είπε, για ακόμα μια φορά η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει με προχειρότητα το τόσο σημαντικό θέμα του νερού για το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει γενικότερος προγραμματισμός.
«Θα πρέπει αύριο το πρωί να κηρύξετε το δήμο σε έκτακτη ανάγκη προκειμένου να «ξεκλειδώσουν κονδύλια» για να γίνουν ουσιαστικά έργα που θα λύσουν μια για πάντα το πρόβλημα του νερού, όπως είναι η εγκατάσταση δυο αφαλατώσεων στον Αμίτη (κοντά στη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών) και η τριτογενή επεξεργασία του νερού του ΒΙΟΚΑ».
Να σημειωθεί ότι επιτροπή των διαμαρτυρόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής θα βρεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα προκειμένου να τεθεί το θέμα ως εκτός ημερήσιας διάταξης και να συζητηθεί.
http://www.naxostimes.gr/naxos/17063-naksos-agrotes-ekleisan-kentriko-dromo-empodizontas-ergo-gia-metafora-neroy-apo-geotrisi-sto-baoyzi-sto-diktyo-tis-xoras

Δεν υπάρχουν σχόλια: