slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


       
Είναι γενικά παραδεκτό ότι η πρόβλεψη  της Ευρωπαϊκής συνθήκης της ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ και η Συνταγματική υποχρέωσή του κράτους για χάραξη και εφαρμογή Πολιτικών για τον Νησιωτικό χώρο   ήταν αποτέλεσμα του μακροχρόνιου σχεδιασμού και της δράσης των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Σε αντίθεση με αυτές τις υποχρεώσεις η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια μια πολιτική που αγνοεί παντελώς την  Νησιωτικότητα και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κοινωνίες των νησιών μας .Ειδικά στα νησιά του Β.Αιγαίου και ιδιαίτερα στο νησί της Λέσβου η ανερμάτιστη αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής τους, εισόδου και παραμονής στα νησιά μεγάλου πλήθους προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, δημιουργεί ήδη εκρηκτικές καταστάσεις. Η κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας και  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα επιδεινωθεί ραγδαία και με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, ναρκοθετώντας την ευημερία τους και την συνοχή του κοινωνικού ιστού, μάλιστα μέσα σε περιβάλλον επικίνδυνων  γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή  του Αρχιπελάγους.
Αυτή είναι και η αιτία που ξεσήκωσε  τους νησιώτες και τους οδήγησε  ύστερα από χρόνια ν απεργήσουν  κλείνοντας και τα καταστήματα για να διαδηλώσουν τόσο μαζικά και δημοκρατικά την αντίθεση στις καταστροφικές Κυβερνητικές πολιτικές σε μια αστυνομοκρατούμενη Μυτιλήνη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού  κ.Α.Τσίπρα με την ευκαιρία ολοκλήρωσης του λεγόμενου Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Η αγανάκτηση για την κυνική αντιμετώπιση της κατάστασης εκ μέρους των Κυβερνώντων και την αδιαφορία για τα εκρηκτικά προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις πολιτικές τους στα νησιά μας, επιτάθηκε και πήρε εκρηκτικές διαστάσεις με την  απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απ τον ΣΥΡΙΖΑ ταύτιση όλων όσων διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση  με ακροδεξιές λογικές ξένες με τις δημοκρατικές παραδόσεις των νησιωτών μας.
Μπορούσε μια ουσιαστική και θετική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού έστω και μέσα απ τον κλοιό των διμοιριών των ΜΑΤ, στην κορύφωση του υποτιθέμενου  Αναπτυξιακού Συνεδρίου,  να δημιουργήσει κάποια ελπίδα για την αναστροφή της κατάστασης.
Η αποδεδειγμένη πια ανικανότητα της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και  των Κυβερνητικών παραγόντων τους στα νησιά δεν τους επιτρέπει να σχεδιάσουν και να δρομολογήσουν  λύσεις με αποτέλεσμα να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά  που πάντα δημιουργείται όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας κάνει την τιμή να επισκεφθεί μια περιοχή.





Μια συρραφή προγραμμάτων  της Περιφέρειας και των  Δήμων και ανεπεξέργαστες και ανακριβείς πολλές φορές αναφορές, χωρίς συγκεκριμένες χειροπιαστές πολιτικές με Στρατηγικές ανάπτυξης και εντάξεις έργων Υποδομών ,ήταν η ομιλία του κ. Α. Τσίπρα χωρίς την παραμικρή νύξη για τα μεγάλα ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ προβλήματα  ,όπως ο μακροχρόνιος  εγκλωβισμός στα νησιά προσφύγων και οικονομικών μεταναστών η αποφασισμένη και επιβεβαιωμένη (απ την απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ κ.Μοσκοβισί) επιλογή του για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ  και η αγνόηση των αυτοδιοικητικών προβλημάτων από το υπό κατάθεση νομοσχέδιο Κλεισθένης.
Η θετική αναφορά του σε μελέτες έργων Υποδομής που έχουν ήδη  ολοκληρωθεί από προηγούμενες Κυβερνήσεις και κάποια αόριστη υπόσχεση για την κατασκευή τους δεν δημιουργεί κάποια σοβαρή προοπτική.
Ούτε η νεφελώδης διακήρυξη για το Μεταφορικό Ισοδύναμο έστω κι αν συνοδεύθηκε με εξαγγελία της στιγμής για να συμπεριληφθούν και τα καύσιμα στα μεταφερόμενα εμπορεύματα!!μπορούν να αντικαταστήσουν το πραγματικά αναπτυξιακό μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  που επιτρέπεται και εφαρμόζεται στην ΕΕ.
Εμείς συνεπείς με   την αταλάντευτη μακροχρόνια πολιτικής μας ως ΠΑΣΟΚ για την στήριξη των νησιωτών και με την δυναμική παρουσία μας σήμερα με τις πρωτοβουλίες  της Προέδρου μας και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφης Γεννηματά συνεχίζουμε να είμαστε και τώρα  στη πρωτοπορία για την σωτηρία των νησιών μας.
Εκφράζουμε και πάλι την αγωνία μας γι αυτήν την εγκατάλειψη  των νησιών μας και προσθέτουμε  την φωνή μας στην  ύστατη  προσπάθεια των νησιωτών που  αγωνίζονται για την  μη εφαρμογή της κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Ειδικά για τα νησιά του ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ που ήδη έχουν υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες της ανεύθυνης Κυβερνητικής πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων» και   έχουν όλο το δικαίωμα να το διεκδικούν ακόμη και ως ανταποδοτικό μέτρο της ορατής πλέον οικονομικής υποβάθμισης τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: