slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Διαψεύδεται ο Τσίπρας από την Κομισιόν: Από την καθαρή έξοδο στο νέο Μνημόνιο

Σε άλλη μία διάψευση περί πρόωρων εκλογών αναγκάστηκε να προχωρήσει χθες επισήμως η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ελέγξει τη νέα ενίσχυση των σεναρίων περί εκλογών το φθινόπωρο, μετά την κίνηση της Κομισιόν να δημοσιοποιήσει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση.
Τη δήλωση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο
τέλος της τετραετίας έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει νέο Μνημόνιο, προφανώς για να καλύψει και το θόρυβο που προκάλεσε η επιβεβαίωση των πληροφοριών από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Δραγασάκη, προχθές στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές προληπτική γραμμή στήριξης «ως βάση και όχι ως ταβάνι».
Η αποκάλυψη του τι ακριβώς συζητούσαν τους τελευταίους μήνες με τους δανειστές και τι τελικώς υπόγραψαν, σε αντίθεση με το τι λένε δημοσίως στο ελληνικό λαό, αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. Το γεγονός δε ότι αυτό το «χτύπημα» έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και μάλιστα ξημερώματα Πέμπτης- αποκτά πρόσθετη σημασία.
Κάποιοι, λίγοι, υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν έκανε «σέρβις» στον κ. Τσίπρα, δημοσιοποιώντας το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τους σκληρούς όρους της μεταμνημονιακής εποπτείας μετά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, όπου ο κ. Τσίπρας περιέγραφε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό.
Οι περισσότεροι όμως λένε το αντίθετο. Οτι η κίνηση της Κομισιόν έχει σαφέστατα χαρακτήρα πίεσης προς τον κ. Τσίπρα να «μαζευτεί» να σταματήσει να παραπλανά τους Ελληνες πολίτες σε σχέση με τη μεταμνημονιακή περίοδο αλλά και να κάνει υποχωρήσεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία – πακέτο.

Για το Σκοπιανό

Εν τω μεταξύ, εν μέσω διαφωνιών για το αν ο πρωθυπουργός απέρριψε οριστικά ή όχι τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» από το πεδίο διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κατά την ομιλία του στη Βουλή, το Reuters φιλοξενεί δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να λύσει το ονοματολογικό των Σκοπίων σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να λύσει το Σκοπιανό», δηλώνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, που φιλοξενεί επίσης δήλωση αξιωματούχου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτιμά:
«Αν υπάρξει μια συμφωνία θα είναι μπόνους. Ο Τσίπρας θα πει «σας έβγαλα από το Μνημόνιο, έλυσα το ζήτημα των Σκοπίων». Με αυτό τον τρόπο ίσως να μπορέσει να καλύψει άλλες απώλειες».
Οπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, εάν υπάρξει λύση στο γρίφο με τη «Μακεδονία» αυτό θα εξασφαλίσει στον Τσίπρα τους επαίνους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ «που είναι ανυπόμονες με αυτό που αντιλαμβάνονται ως ισχυρογνωμοσύνη των Ελλήνων για την ονομασία (της ΠΓΔΜ), για την οποία πιστεύουν ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν ανοίξει ο δρόμος για την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων».
Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Σκοπιανό αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο για τον Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει τη λαϊκή υποστήριξη να υποχωρεί εν μέσω σκληρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ανεργίας και περικοπής των συντάξεων που έχουν αφήσει σε καθεστώς φτώχειας το 1/3 των Ελλήνων.
«Υπάρχει ακόμα μια λογική μηδενικού αποτελέσματος ανάμεσα στους Ελληνες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων», παρατηρεί στο ρεποετάζ του Reuters ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κώστας Υφαντής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινήσεις του Τσίπρα «είναι ένα στοίχημα που το πήρε όχι με στόχο να κλείσει ένα ανοιχτό διπλωματικό θέμα αλλά ως εργαλείο για να διχάσει, αρχικά, την αντιπολίτευση».
Γιάννης Καμπουράκης
jkampourakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: