slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι Δήμαρχοι απέρριψαν τον "Κλεισθένη Ι" του Σκουρλέτη


Η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ υπερψήφισε ότι το νομοσχέδιο του "Κλεισθένη" δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης με το υπουργείο Εσωτερικών.
Με ψήφους 48 υπέρ, 7 κατά και 10 παρών, υπερψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ η πρόταση ότι «το ν/σ του ‘Κλεισθένη’ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης με το υπουργείο Εσωτερικών».

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι (παρόντες) 48 σύνεδροι της παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» (ΝΔ) και «Αυτοδιοικητικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), κατά οι 7 από την «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παρών 10 από τις παρατάξεις «Νέα Αυτοδιοίκηση» (Ανεξάρτητοι, ΔΗΜΑΡ) και «Συντονισμός Αιρετών» (ΛΑΕ).

Παράλληλα η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αποφάσισε την Τρίτη 15/5 (δηλαδή, μία ημέρα μετά την τυπική λήξη της διαβούλευσης για τον «Κλεισθένη 1») στις 10.30 το πρωί να επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου οι αιρετοί να καταθέσουν σχετικό ψήφισμα αλλά και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των ΔΣ των ΠΕΔ για τον Κλεισθένη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην πρωτομιλία του είχε υποστηρίξει ότι «121 από τα 129 Δημοτικά Συμβούλια καταψήφισαν τον ‘Κλεισθένη 1’», ενώ στην καταληκτική του ομιλία είχε συμπληρώσει ότι «ακόμη 50 Δημοτικά Συμβούλια έλαβαν σχετικές αποφάσεις με το 90% να ζητά την απόσυρση του ν/σ».

To ψήφισμα

Στο ψήφισμά της η Έκτακτή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών, την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αποκέντρωση της εξουσίας και την ενδυνάμωση των θεσμών της Τοπικής Δημοκρατίας.

Επίσης δεσμεύεται εντός τριμήνου να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση των θέσεων που έχουν διαμορφωθεί στα συνέδριά της.

Καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους.

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με το Υπ. Εσωτερικών και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για θεσμικές αλλαγές ουσίας και μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην αποκέντρωση και την ενίσχυση της Τοπικής Διακυβέρνησης. Υπό την προϋπόθεση όμως, όπως ξεκαθάρισε, ο Υπουργός Εσωτερικών να λάβει σοβαρά υπόψιν του τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και να μην επιμείνει μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Μια τέτοια επιλογή, όπως ανέφερε, διαμορφώνει σκηνικό ρήξης για το οποίο θα φέρει ο ίδιος ο Υπουργός την ευθύνη.

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα καταψήφισε η Παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής το Δ. Μπίρμπα ο οποίος κατέθεσε δικό του ψήφισμα.

Η Παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής το Γ. Ιωακειμίδη, το μέλος του Δ.Σ. και Εκπρόσωπος του Συντονισμού Αιρετών Τ. Κανταράς καθώς και η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελ. Παντελάκη ψήφισαν παρόν και κατέθεσαν ο καθένας τη δική του πρόταση ψηφίσματος.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφασίζει:

Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά

-το σκέλος των αρμοδιοτήτων,

-των πόρων,

-της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων,

– την πάταξη της γραφειοκρατίας,

-των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων,

-καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ζητάει από τον Υπουργό Εσωτερικών, την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αποκέντρωση της εξουσίας και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.
Η ΚΕΔΕ δεσμεύεται εντός τριμήνου να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση των θέσεων που έχουν διαμορφωθεί με τις αποφάσεις των Συνεδρίων των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.
Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και την τοπική δημοκρατία.
Εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να καθορίσει τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Πηγή;aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: