slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κείμενο-«βόμβα» για Τσίπρα και Μαξίμου ετοιμάζουν οι 53+

Η παρέμβαση του τέως υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ενάντια στους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού, για την οικονομία, αφενός πέτυχε το στόχο της καθώς το θέμα συζητήθηκε και πήρε προεκτάσεις, αφετέρου έχει προκαλέσει μεγαλύτερο θόρυβο εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου όταν ρωτήθηκε on camera για τις δηλώσεις Φίλη ήταν εμφανής, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στο Μαξίμου, καθώς επιτελείς του πρωθυπουργού θεωρούν ότι τέτοιες παρεμβάσεις σε αυτή τη φάση κάνουν ζημιά και δεν κινούνται εντός των ορίων του εσωκομματικού διαλόγου, κυρίως όταν βρίσκουν υποστηρικτές βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενέργεια της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου Γιάννη Κυρανάκη, να αξιοποιήσει τα όσα είπε ο κ. Φίλης κατά του Αλέξη Τσίπρα οδήγησε τον τέως υπουργό σε μία δήλωση υψηλών τόνων ενάντια στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ουσία όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι η δημόσια εμφάνιση του κ. Φίλη αποτελεί βασική έκφανση της συντονισμένης παρέμβασης των 53 +, της τάσης με την οποία ο κ. Φίλης αλλά και οι κ.κ. Σκουρλέτης, Ξυδάκης κ.ά. συμβαδίζουν εδώ και αρκετούς μήνες.

Τα όσα είπε ο κ. Φίλης ενάντια στους πανηγυρισμούς του Μαξίμου και του ιδίου του πρωθυπουργού για την οικονομία, για τους δύσκολους όρους της επικείμενης συμφωνίας για το τυπικό τέλος του προγράμματος, την ανάγκη μεγαλύτερης αυτονομίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής μετά τις 20 Αυγούστου, την απόκλιση από την Ευρώπη αν εφαρμοστούν τα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. θα περιλαμβάνονται -πιο αναλυτικά- σε κείμενο που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα των 53+ commonality.gr .

Θα είναι το δεύτερο κείμενο που θα αναρτάται μετά τη σύσκεψη του περασμένου Σαββατοκύριακου που θα αναφέρεται στους όρους της εξόδου από το Μνημόνιο, στην οικονομία, στην κυβέρνηση, τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. κ.ά. Στην commonality.gr έχει ήδη ανέβει το πρώτο κείμενο που τάσσεται ενάντια στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγικού κόμματος.

Στο ερώτημα αν η δημόσια παρέμβαση του κ. Φίλη αποτελεί ή όχι εσωκομματικό χτύπημα εναντίον του κ. Τσίπρα, αρκεί να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει άριστα τους κανόνες της επικοινωνίας, στηλίτευσε το πανηγυρικό ύφος του πρωθυπουργού στο Καστελλόριζο και όχι γενικά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Δεν έμεινε όμως εκεί. Αναφέρθηκε, όχι τυχαία -καθώς η νέα μείωση των συντάξεων που έρχεται είναι μεγάλη πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε στοιχεία του εργατολόγου Σάββα Ρομπόλη που αφορούν μειώσεις στις συντάξεις έως και 45% από το 2019 και προειδοποίησε για οικονομική απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη, θέμα που επίσης αποτελεί σημείο έντονης κριτικής ενάντια στην κυβέρνηση.

«Το μέσο επίπεδο των συντάξεων από 750 ευρώ θα πέσει στα 450 ευρώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελλόριζο κι αλλού; Ρωτώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, ενώ ειδικά για την αναφορά Τσίπρα ότι «η έξοδος θα είναι τόσο καθαρή όσο ο ουρανός του Καστελλόριζου» δεν έκρυψε τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Δεν θέλω να δημιουργούνται προσδοκίες που δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, θέλω να θέσουμε στη δημόσια συζήτηση ζητήματα ξεχασμένα». Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε αποκλίσεις από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο κ. Φίλης, οι 53+ ή οποιοσδήποτε εκδηλώνει τη διαφωνία του με τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές της κυβέρνησης πρόκειται να απειλήσουν ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του Μαξίμου. Κατά την ανάγνωση έμπειρου κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, «όπως ο Ακης (σ.σ.: Τσοχατζόπουλος) έκανε εσωκομματική αντιπολίτευση στον Σημίτη όχι για να τον ρίξει αλλά για να απορροφά τους κραδασμούς στην κοινωνία και να βελτιώνει τη θέση του εντός του κόμματος», έτσι κάνουν και ο Φίλης, οι 53+ κ.ά.

Γιάννης Καμπουράκης
jkampourakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: