slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Ενημέρωση και θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση του λιμανιού της Σύρου και του Νεωρίου για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ»



Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Αιγαίου
Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με Θέμα: «Ενημέρωση και θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση του λιμανιού της Σύρου και του Νεωρίου για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ»

Με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης,  υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια  τα σχέδια αναβάθμισης του ρόλου των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα πλαίσια των ανταγωνισμών  -βασικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία- για το ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής, για τον έλεγχο πηγών και δρόμων ενέργειας και εμπορευμάτων.
Μέσα σ’ αυτά τα σχέδια εντάσσεται και η αξιοποίηση στρατηγικού χαρακτήρα υποδομών της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες είναι το Νεώριο και το λιμάνι της Σύρου. Στην εξέλιξη αυτή ενεργό ρόλο έπαιξε και η Τοπική Διοίκηση.
Συγκεκριμένα:
Ήταν σε γνώση της Περιφερειακής Αρχής εξ αρχής το γεγονός της διασύνδεσης με τις ανάγκες του ΝΑΤΟικού στόλου, η αξιοποίηση του Νεωρίου. Το είχε ήδη εκφράσει ο Αμερικανός Πρέσβης σε δημόσιες δηλώσεις του ζητώντας  το ναυπηγείο της Σύρου να περάσει σε αμερικανική εταιρεία, χαρακτηρίζοντάς το στρατηγική υποδομή που πρέπει να μείνει οπωσδήποτε σε ΝΑΤΟικά χέρια. Επίσης ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΟΝΕΧ» σε συνέντευξή του παραδέχθηκε, ότι προκειμένου να επενδύσει στο Ναυπηγείο ήθελε να διερευνήσει «κατά πόσον οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη χώρα μπορούν να δημιουργήσουν έναν επιπλέον πόλο, ο οποίος θα μπορούσε να στηρίξει ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, βασισμένο πλέον όχι μόνο σε επιχειρηματικά κριτήρια αλλά και σε γεωστρατηγικά, υπερεθνικά κριτήρια επιβίωσης». Πρόκειται δηλαδή για επένδυση άμεσα συνδεδεμένη με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και βέβαια με την υποστήριξη της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατ. Μεσόγειο.
Επίσης οι επαφές του Αμερικανού Πρέσβη και μετέπειτα της Ακολούθου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο νησί με τους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, είχαν αποτέλεσμα εκτός του Νεωρίου να τεθεί και το λιμάνι της Σύρου στη διάθεση του ΝΑΤΟικού στόλου.
Οι εξελίξεις αυτές χαρακτηρίζονται από την Περιφερειακή Αρχή ως «ανάπτυξη» και «ενίσχυση των διεθνών μας σχέσεων», ενώ στην ουσία η Σύρος θα μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με μεγάλο μερίδιο ευθύνης να φέρει τοπική και περιφερειακή διοίκηση για τους κινδύνους που απειλούν, όχι μόνο τους κατοίκους της Σύρου, αλλά όλο το λαό.
Οφείλει η Περιφερειακή Αρχή να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, για όλα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οφείλει κάθε περιφερειακός σύμβουλος να πάρει θέση, μπροστά σ’ αυτήν την επικίνδυνη για την ασφάλεια της περιοχής μας συστοίχιση της Περιφέρειας με τις οικονομικές και στρατιωτικές επιδιώξεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.
Ρόδος 26/03/2018



Δεν υπάρχουν σχόλια: