slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στα άκρα κράτος και Εκκλησία στις Κυκλάδες με αφορμή το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου



Στόχος επετεύχθη για τους τοπικούς βουλευτές του νομού. Έντονη αντίδραση Δωρόθεου και Ιερώνυμου
Ένα ακόμη ρήγμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία ενεργοποιήθηκε μετά την ψήφιση της τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που ρυθμίζει θέματα της σύνθεσης της Διοικούσας Επιτροπής για το Πανελλήνιο Ίδρυμα της Παναγίας Τήνου.

Όπως σας ενημέρωσε με χθεσινό δημοσίευμα το cyclades24, με την ψήφιση της τροπολογίας την οποία είχαν υπογράψει οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, ο επίσης κυκλαδίτης Βουλευτής Νίκος Ξυδάπης, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ) και ο Σπύρος Δανέλλης (Το Ποτάμι), το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου επανέρχεται στο κράτος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ουσιαστικά φεύγει από τον έλεγχο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.https://cyclades24.gr/2018/02/sta-akra-kratos-ekklhsia-aformh-idrymma-eyaggelistrias/
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια επικράτηση της κρατικής έναντι της εκκλησιαστικής εξουσίας σε τοπικό επίπεδο, αφού μπροστάρηδες αυτής της ενέργειας ήταν οι κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων, οι οποίοι θεωρούν ότι το συγκεκριμένο Ίδρυμα είναι ένα όργανο που δε θα πρέπει να ελέγχεται από την Εκκλησία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη άποψη έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, κάτι που ανοιχτά έχει υποστηρίξει ο Δήμος Τήνου.

Στις 30 Ιουνίου τελειώνει η τωρινή διοίκηση

Με βάση το περιεχόμενο της τροπολογίας αναιρείται η ενισχυμένη θέση του επιχώριου Μητροπολίτη (Δωρόθεου Β’) στη Διοικούσα Επιτροπή, ώστε να μην περιορίζεται η κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση του Ιδρύματος. Έτσι, επαναφέρεται σε ισχύ η ρητή εξαίρεση του Ιδρύματος από τις ρυθμίσεις για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και ιερά προσκυνήματα.

Παράλληλα, καθορίζεται ότι στις 30 Ιουνίου θα τερματιστεί η θητεία της σημερινής Διοικούσας Επιτροπής, ώστε να οριστούν νέες τακτές προθεσμίες για την ανάδειξη έως τότε νέας Διοικούσας.

Καζάνι που βράζει η Εκκλησία. Έντονη δυσαρέσκεια Δωρόθεου και Ιερώνυμου

Το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση, όχι μόνο του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου ο οποίος ανοιχτά έχει τοποθετηθεί για το θέμα, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, όπως και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Τις επόμενες ώρες αναμένονται και επίσημες αντιδράσεις, καθώς το συγκεκριμένο θέμα ήδη έχει πάρει πανελλήνια έκταση.

Μάλιστα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα της την σχετική τροπολογία και απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Παιδείας, ζητώντας του να μη κάνει δεκτή την βουλευτική τροπολογία.

«Δυστυχώς ελάχιστοι τοπικοί παράγοντες της Τήνου συνεχίζουν να παραπληροφορούν, δεν εννοούν να καταλάβουν ότι αφ’ ενός το Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου είναι ‘Πανελλήνιο’ και ‘Ιερό Ίδρυμα’, επειδή διοικεί Ιερό Ναό με την περιουσία του, και όχι ‘δημοτική επιχείρηση’, και ότι αφ’ ετέρου η περιουσία του συγκεντρώθηκε από την ευλάβεια του Ελληνικού Λαού στην Παναγία Θεοτόκο και τον Ιερό Ναό της» γράφει χαρακτηριστικά η ΔΙΣ προς τον υπουργό.

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί ιεράρχες απορούν «πώς είναι δυνατόν βουλευτές, και μάλιστα από πολιτικούς χώρους, που τάσσονται υπέρ των ‘διακριτών ρόλων’ ή υπέρ του ‘χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας’ και της απόλυτης ‘θρησκευτικής ουδετερότητας’ του Κράτους, να εισηγούνται μεταβολές στην Καταστατική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποκαθιστώντας την Ιερά Σύνοδο Αυτής η να εισηγούνται τροπολογίες για τη διοίκηση και διαχείριση Ιερών Ιδρυμάτων Ναών χωρίς γνώση της Εκκλησίας;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: