slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Μπορεί να χτυπηθεί ο Γ. Μαραγκός;

Καθώς πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση κινείται σε ρυθμούς προ-προεκλογικής περιόδου υπό τη σκιά του επικείμενου νομοσχεδίου της κυβέρνησης που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον χώρο, η κινητικότητα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Οι νυν δήμαρχοι επιχειρούν έναν πρόωρο απολογισμό του έργου τους και προσπαθούν να μετρήσουν την απήχηση τους στις τοπικές κοινωνίες πριν λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους ενώ οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι ζυγίζουν δυνάμεις και συνομιλούν με πιθανούς συμμάχους.
Το σκηνικό δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό και στον δήμο της πρωτεύουσας Σύρου, όπου ο δήμαρχος Γ. Μαραγκός έχοντας παγιώσει την κυριαρχία του σε επίπεδο δημοτικό συμβουλίου με βασικό όπλο την πληθωρική του παρουσία, έχει καταφέρει να συσπειρώσει τον
συνδυασμό του. Παρατηρώντας τις συνεδριάσεις του ΔΣ, μπορεί κανείς να διακρίνει μια πρωτοφανή συνοχή που δεν συναντά σε άλλες παρατάξεις πλειοψηφίας, όπου οι εσωτερικές έριδες δίνουν και παίρνουν. Επάνω σε αυτή τη στερεή βάση, οι φήμες τον θέλουν να προσπαθεί να διανθίσει την παράταξη του με μεταγραφές από το πάνω ράφι. Σε αυτές σύμφωνα με τις πληροφορίες περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα με μεγάλη εμπειρία στα κοινά που είτε επέλεξαν να παραμείνουν ανενεργοί τα τελευταία χρόνια είτε μεταπήδησαν στο β' βαθμό.
Μολονότι ο ίδιος φαίνεται να επικεντρώνεται στην τρέχουσα θητεία του και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, η υποψηφιότητα του πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, καθώς οι συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές για εκείνον. Προς το παρόν, προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή του δείχνουν να αποτελούν τα έργα υποδομών και οι πρωτοβουλίες που προωθούν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, με τουλάχιστον πέντε μεγάλα έργα να θεωρούνται έτοιμα προς δημοπράτηση μέχρι το καλοκαίρι.

Στον αντίποδα, η μείζονα μειοψηφία φαίνεται να τελεί υπό αποσύνθεση, αδυνατώντας να συνέλθει ακόμη από την συντριπτική ήττα-σοκ που υπέστη στις εκλογές του '14. Δεδομένου ότι ο  επικεφαλής Α. Γιαλόγλου  δείχνει προς το παρόν απρόθυμος να ηγηθεί και πάλι, δύσκολα θα τηρηθεί ενιαία γραμμή το 2019, με τους συμβούλους να ακολουθούν κατά πάσα πιθανότητα έκαστος αυτόνομη πορεία .
Παρόμοιο είναι και το κλίμα στην παράταξη του Π. Χρυσαφίδη, η οποία μετά τη διάρρηξη των σχέσεων της με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση του πρώτου από το κυβερνών κόμμα,  βρέθηκε χωρίς πολιτικό ζωτικό χώρο. Συνεπώς το σενάριο της εκ νέου καθόδου φαντάζει μάλλον απίθανο.
Η μεγάλη έκπληξη ωστόσο είναι η πτωτική πορεία της πρώην προέδρου του ΔΣ και νυν ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, Μ. Καζαντζάκη. Με την όποια δυναμική της να εξατμίζεται ταχύτατα έπειτα από την διαγραφή της από την παράταξη της πλειοψηφίας, η πρώτη σε σταυρούς του 2014 μοιάζει πολιτικά απομονωμένη, χωρίς ισχυρούς συμμάχους που θα της επέτρεπαν να χτίσει αξιόμαχο ψηφοδέλτιο. Παρ' όλα αυτά, αποτελεί σίγουρα ένα από τα άτομα που αξίζει να παρακολουθούμε στενά, ιδίως εφόσον προτιμά μέχρι ώρας να κρατά επίσης κλειστά χαρτιά.

Επιπλέον, ένα όνομα που ακούγεται έντονα τον τελευταίο καιρό είναι εκείνο του συνταξιούχου αναισθησιολόγου, Ν. Λειβαδάρα. Προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και με θητεία στα αυτοδιοικητικά έδρανα δίπλα στους Γ. Δεκαβάλλα, Δ. Μπάιλα και Π. Ρήγα, πρόκειται για μια πιθανή υποψηφιότητα που φιλοδοξεί να κοιτάξει στα ίσα τον νυν δήμαρχο. Το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό δε μένει παρά να φανεί στη συνέχεια. Σε περίπτωση που επιλέξει όντως να λάβει μέρος στην κούρσα για το κλειδί του δήμου της Αρχόντισσας, το σίγουρο είναι πως η αναμέτρηση αναμένεται να λάβει άλλο ενδιαφέρον.
Τέλος, ακόμη ένα πρόσωπο από το παρελθόν φαίνεται έτοιμο να επανέλθει στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Ν. Αλμπανόπουλο. Με αναφορές στον ευρύτερο αριστερό χώρο, ο κ. Αλμπανόπουλος φέρεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να ετοιμάζεται να ηγηθεί σχήματος που θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο τον επόμενο χρόνο.

Κλείνοντας, οφείλουμε να τονίσουμε πως παρότι όσο ο χρόνος κυλά οι φήμες θα εντείνονται ολοένα και περισσότερο, απέχουμε ακόμη 1,5 χρόνο από την πιθανή ημερομηνία των εκλογών ενώ άγνωστος Χ της εξίσωσης, όπως αναφέραμε, παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τελευταίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των πιθανών διεκδικητών και κυρίως στη μορφή και τη σύνθεση των συνδυασμών που εν τέλει θα πάρουν την δύσκολη απόφαση να θέσουν εαυτούς στην κρίση των δημοτών.
Για ο, τι νεότερο, ο Naxios θα σας ενημερώνει διαρκώς. Μείνετε συντονισμένοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι γνωρίζουν στη Σύρο ότι ο Μαραγκός είναι καμμένο χαρτί και ότι δεν πρόκειται να ξαναεκλεγεί.Είναι αμφίβολο δε αν θα κατέβει στις εκλογές .Οι δε αντίπαλοί του είναι υπολογίσιμοι,ιδίως ο Λειβαδάρας και ο Αμπανόπουλος χαίρουν γενικής εκτιμήσεως.