slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Καταργούν τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο

Μόνο τυχαία, αν και αιφνίδια, δεν ήταν η απόφαση που έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου 2017, η παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, για την διαγραφή των μελών της κ.κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, Άγγελου Ανανία και Ηλία Ζωγραφίδη.
Η απόφαση ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συνήλθε διαδοχικά με δύο ημερήσιες διατάξεις και προκάλεσε θόρυβο κι εντάσεις, που κατέληξαν στην αποχώρηση των....
διαγραφέντων και των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Αν και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο καθώς ήταν γνωστό τοις πάσι ότι οι διαγραφέντες αντιμετωπίζοντο ως «ξένο σώμα» κι ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος για την ανακοίνωση της απόφασης, νεότερες πληροφορίες, αναφέρουν ότι πέραν του «τυπικού» της συγκεκριμένης απόφασης, προκαλούνται μετά την λήψη της, αλυσιδωτές αντιδράσεις, που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να οδηγήσουν τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Λίγοι ήταν εξάλλου εκείνοι, που αντιλήφθησαν ότι στο δελτίο τύπου της παρατάξεως αναφέρεται σαφώς ότι η απόφαση που ελήφθη για την διαγραφή των τριών μελών της « εδράζεται και υπακούει στις προβλέψεις της παραγράφου 9, του άρθρου 168, του ν.3852/2010 για την «Λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου – Περιφερειακές Παρατάξεις».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», το γεγονός έγινε αντιληπτό από μέλη της μειοψηφίας ως και τον κ. Κόκκινο, στο διάλειμμα που μεσολάβησε των δύο διαδοχικών συνεδριάσεων του σώματος και ως εκ τούτου, δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό και η στάση των παρατάξεων της μειοψηφίας, μέλη των οποίων διαπίστωσαν ότι κινδυνεύει να χάσει την θέση του στην ιεραρχία της περιφερειακής αρχής.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 168 του «Καλλικράτη»:
«Εάν η περιφερειακή παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να διαγραφεί σύμβουλος, ο οποίος είναι μέλος της. Το μέλος του περιφερειακού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου, της οικονομικής επιτροπής ή των επιτροπών του περιφερειακού συμβουλίου, όπου έχει εκλεγεί ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να ορισθεί ή να παραμείνει αντιπεριφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξη στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη».
Στην συνεδρίαση της παρατάξεως “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” ψήφισαν υπέρ της διαγραφής των τριών μελών της 21 μέλη της και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης και επικεφαλής κ. Γ. Χατζημάρκος και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης.
Η παράταξη ξεκίνησε με 31 συμβούλους και στην πορεία παραιτήθηκε ο κ. Π. Κουνάκης.
Αν θεωρηθεί ότι από την πλειοψηφία των 2/3 της εξαιρείται ο κ. Χατζημάρκος και ο κ. Λεονταρίτης τότε αυτή εξασφαλίζεται με 20 ψήφους, ενώ αν συμπεριληφθούν με 23. Σε κάθε περίπτωση έτσι έχει εξασφαλιστεί το μέτρο και ως εκ τούτου μετά την κοινοποίηση της εντός 20ημέρου στα μέλη της, θα ακολουθήσει έγγραφη ενημέρωση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Ν. Θεοδωρίδη για τις δικές του ενέργειες.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το θέμα απασχόλησε συναντήσεις που είχε ο κ. Χατζημάρκος με επιτελείς του Υπουργείου Εσωτερικών (είχε ανακοινώσει εξάλλου σε συνέντευξη τύπου τις προθέσεις του) και θεωρείται ότι ο κ. Κόκκινος δύσκολα θα ανατρέψει την απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις τρέχουν και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει έως το τέλος του μήνα.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: