slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βρούτσης : Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή για την απαράδεκτη και άδικη αναστολή λειτουργίας του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Θήρας


Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, κατέθεσε στη Βουλή αναφορά για θέματα εργασιακά στη νήσο Θήρα του Νομού Κυκλάδων.
Ειδικότερα:
Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατατέθηκε ως αναφορά το έγγραφο του Δημάρχου Θήρας, κ. Νικολάου Ζώρζου (α.π. 763/16-11-2017), σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αναστείλει τη λειτουργία του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Θήρας.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ο Δήμαρχος, επισημαίνει ότι η Σαντορίνη αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό, με 1,3 εκατ. αφίξεις και περισσότερες από 5 εκατ. διανυκτερεύσεις. Συνεπώς, καλείται να εξυπηρετήσει μέχρι και 120.000 άτομα ημερησίως, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων στο νησί ξεπερνά τις 3.500. Ως εκ τούτου η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να αναστείλει τη λειτουργία του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Θήρας και να κατευθύνει πλέον τους επιχειρηματίες και τους πολίτες –για να εξυπηρετηθούν- στη Νάξο είναι “εγκληματική” και απαράδεκτη.
Με την απόφαση αυτή, επιβεβαιώνεται η προχειρότητα και η έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύεται και μια πρωτοφανής αναλγησία ως προς τους κατοίκους 4 μικρών νησιών της περιοχής (Ίος, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος), οι οποίοι αναγκάζονται πλέον να ταξιδέψουν στη Νάξο, προκειμένου να διεκπεραιώσουν βασικές συναλλαγές που αφορούν εργασιακά θέματα.
Δυστυχώς, τα 3 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα νησιά μας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις ιδεοληπτικές πολιτικές μιας κυβέρνησης που δείχνει να αγνοεί παντελώς την έννοια της νησιωτικότητας
Μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, την επιβάρυνση όλων των κτηνοτρόφων με ΦΠΑ 24% σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά εφόδια (ζωοτροφές), την κατάργηση του ευνοϊκού ασφαλιστικού καθεστώτος για τα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, την κατάργηση της ενίσχυσης –σε γεωργούς και κτηνοτρόφους - στο πετρέλαιο κίνησης, τον απαράδεκτο φόρο στον οίνο (που έπληξε τις παραδοσιακές και μοναδικές καλλιέργειες στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη), τώρα έρχεται και η κατάργηση του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Θήρας, ενώ το γαϊτανάκι της εξαπάτησης των νησιωτών από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνεται με την κατάργηση –στο φετινό Προϋπολογισμό του 2018- του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και στα υπόλοιπα 32 νησιά του Αιγαίου!
Είναι αδιανόητο, το πιο δημοφιλές και τουριστικό νησί των Κυκλάδων να αντιμετωπίζεται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Και όλα αυτά καθώς η κυβέρνηση “κωφεύει” και δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα, που με δική της ευθύνη προκάλεσε, σε μια χώρα που κάθε μέρα καταρρέει.
Δυστυχώς, με ανερμάτιστες πολιτικές “μεγάλα” ψέματα και “καλές προθέσεις” τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας δεν λύνονται.
Με το έγγραφό του ο Δήμαρχος Θήρας, επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς η συγκεκριμένη απόφαση και παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία και την αγωνία των κατοίκων και των επαγγελματιών, που βλέπουν την απουσία και την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι τους να μεγαλώνει.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος ζητά την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού, καθώς κρίνεται επιτακτική η ανάγκη επαναλειτουργίας του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Θήρας, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα σε εργαζόμενους και εργοδότες, καθώς και να ανακοπεί περαιτέρω άνθιση της ανασφάλιστης εργασίας σε ένα από τα δημοφιλέστερα διεθνώς νησιά της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: