slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Ο αλυτρωτισμός και ο μεγαλοιδεατισμός της Αλβανίας θα την κλείσουν την πόρτα της Ευρώπης», ερώτηση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή



«Ο αλυτρωτισμός και ο μεγαλοιδεατισμός της Αλβανίας θα την κλείσουν την πόρτα της Ευρώπης», ερώτηση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηλιτεύει τα σχέδια ενοποίησης Αλβανίας-Κοσόβου που υποδαυλίζουν τον αλβανικό αλυτρωτισμό και μεγαλοιδεατισμό.


Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σχέδιο ενοποίησης Αλβανίας και Κοσόβου ανακοίνωσαν στα Τίρανα οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών. Κατά τους Αλβανούς ηγέτες, η «ενοποιητική πλατφόρμα» προβλέπει τη μεταξύ των δύο κρατών κατάργηση των συνόρων, ενοποίηση των αγορών, τελωνειακή ένωση κ.α..
Η υλοποίηση των παραπάνω θα σημάνει τη δημιουργία de facto μιας μεγαλύτερης Αλβανίας ως πρώτο βήμα για τη «Μεγάλη», με την ενοποίηση, όπως την ονειρεύεται ο αλβανικός αλυτρωτισμός, τμημάτων της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Ελλάδας.
Ο Ράμα ανέφερε ότι η κατάργηση των συνόρων θα έλθει οπωσδήποτε με την ένταξη Αλβανίας και Κοσόβου στην Ε.Ε. Είναι γνωστό ότι και οι δύο χώρες απέχουν πολύ από το να γίνουν μέλη της Ε.Ε. Θεωρούν έτσι ότι θα εκβιάσουν την ένταξή των χωρών τους στην Ε.Ε. όταν η Αλβανία δεν πληροί παρά ελάχιστα κριτήρια ενώ το Κόσοβο (το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί ως κρατική οντότητα από ένα μεγάλο αριθμό κρατών) κανένα.
Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτού του είδους οι «αθώες ενοποιήσεις» μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μία ευαίσθητη περιοχή.
Και αυτό που εμπνέει όλους τους Ευρωπαίους αλλά πρέπει και όλους εκείνους που έχουν φιλοδοξίες να ενταχθούν στην Ένωση είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.



Ερωτάται η Επιτροπή:
-Ποιες είναι οι θέσεις της Επιτροπής στις παραπάνω ενέργειες  και ιδιαίτερα για μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ;» 


Δεν υπάρχουν σχόλια: