slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μπροστά για την Ελλάδα, Ενώνουμε, Αλλάζουμε, Προχωράμε

Σε λίγες μέρες στις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου αρχίζει το προγραμματικό-οργανωτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαλόγου που ξεκινήσαμε όλοι μαζί οι εταίροι και τα μέλη της ΔΗΣΥ και η οποία έχει δύο κύριους στόχους: 
α) Να συμφωνήσουμε στους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα και το λαό από τη μιζέρια, θα φέρει την ανάπτυξη και θα δώσει πάλι ευκαιρίες δουλειάς για όλους, και κυρίως για τους νέους που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, και
β) να χαράξουμε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει την παράταξη ενωμένη στην επόμενη μέρα. 

Γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλο τα ψέματα κατά συρροήν, ούτε θα πάει μπροστά με τις ιδεολογικές πλάνες της κυβέρνησης. Σήμερα το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση είναι η διαιώνιση της χρεωκοπίας και της μιζέριας.  
Οι κυβερνητικοί παράγοντες αγοράζουν απλώς πολιτικό χρόνο, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στην εξουσία. Γι' αυτό αλλάζουν συνεχώς αφήγημα και κάνουν τη μία ''κωλοτούμπα'' μετά την άλλη. Ο πρωθυπουργός από τη μία κάνει το καλό παιδί, έτοιμο να ψηφίσει ό,τι του ζητήσουν, ενώ από την άλλη συνεχίζει το γκρέμισμα των θεσμών. 
Ούτε καν τους δικούς τους νόμους δεν εφαρμόζουν. Παριστάνουν δήθεν τους συνομιλητές των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, αλλά οι πράξεις τους δείχνουν καθημερινά πως ο απώτερος στόχος τους είναι η εγκαθίδρυση ενός εθνικολαϊκιστικού καθεστώτος τύπου Βενεζουέλας. Με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του λαού, και τη χώρα να οδηγείται όλο και πιο πολύ στο περιθώριο της Ευρώπης. 
Το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κι αν εφαρμόστηκε στον κόσμο, έχει χρεοκοπήσει.
Μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κόσμος βλέπει ότι ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του δεν ήταν η λύση: Ήταν το πρόβλημα. Και η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από την ήττα τους. Πρέπει να αποδομήσουμε το αφήγημα του κ.Τσίπρα, αρχίζοντας από την ίδια την κρίση. Τι σημαίνει «κρίση»; Κρίση διαρκείας δεν υπάρχει! Αντίθετα, υπάρχει ανικανότητα διαρκείας! Το έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού είναι διαρκές και όχι στιγμιαίο! Και θα πρέπει να τους το υπενθυμίζουμε διαρκώς. 
Θέλουμε την πολιτική και στρατηγική ήττα του δογματισμού και των ιδεοληψιών της ψευδεπίγραφης αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι του λαού που έπεσε θύμα της απάτης που ξεδιάντροπα ο κ.Τσίπρας ονόμασε αυταπάτη. Αυτού του λαού που σήμερα αποστρέφεται τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τον έχουμε ακόμα κερδίσει εμείς και δηλώνει αναποφάσιστος. 
Με σύμμαχο τον λαό θα σταματήσουμε και την επιστροφή της Δεξιάς με την οποία η αντίθεσή μας παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εκτόξευση του χρέους, ούτε επιβραβεύουμε τα Ζάππεια του Σαμαρά που πρώτος δηλητηρίασε τον πολιτικό λόγο με την αντιμνημονιακή ρητορική, ούτε μπορούμε να συμβαδίσουμε με τον Μητσοτάκη που το μόνο στοιχείο στο πολιτικό βιογραφικό του για το οποίο επαίρεται είναι ότι έκανε πογκρόμ με ομαδικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο περίγυρός μας βράζει. Μεταναστευτικό και προσφυγικό, Κυπριακό, Τουρκία, Δυτικά Βαλκάνια. Η αποσταθεροποίηση στο Κατάρ και στο Ιράν θα φέρει νέες εξελίξεις στις γεωστρατηγικές ισορροπίες, και αναστάτωση στον τομέα της ενέργειας. 
Σε όλον τον κόσμο οι εξελίξεις τρέχουν και δεν μας περιμένουν. Οι γαλλικές εκλογές με την επικράτηση κατά κράτος του Μακρόν ανοίγουν μία νέα εποχή για την Ευρώπη. Θα πρέπει βέβαια να δούμε τι θα γίνει και στις γερμανικές τον Σεπτέμβρη, στις ιταλικές που έπονται... Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι διαφορετική μετά το Brexit. Ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει σε νέα φάση. Στις 25/3 ανακοινώθηκε η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής και ετοιμάζονται λύσεις διαφορετικών ταχυτήτων. Πριν από δέκα μέρες δημοσιοποιήθηκε το Έγγραφο Προβληματισμού για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Και εμάς ανεπαισθήτως μας έκλεισαν από τον κόσμον έξω, που θα έλεγε και ο ποιητής.
Από την επόμενη κιόλας μέρα του Συνεδρίου, θα πρέπει να τρέξουμε θα πρέπει γρήγορα να βγούμε στην κοινωνία. Για να ξαναπροσεγγίσουμε τις κοινωνικές ομάδες και τα κινήματα αναφοράς μας και να φέρουμε πάλι τους νέους κοντά μας. Να εξηγήσουμε, να επικοινωνήσουμε - όχι τις ιδέες γενικά, αλλά τις προτάσεις, πάνω στις οποίες θα έχουμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Αυτό θα είναι ένα πρόγραμμα για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα χαράζει τους όρους με τους οποίους θα επανεκτιμηθούν οι δυνατότητες που παρέχει το σφιχτό οικονομικό πλαίσιο, θα κινητοποιεί όλα τα ταλέντα και τις δεξιότητες, και θα δίνει διέξοδο σε όλες δημιουργικές δυνάμεις του Έθνους. Είναι το πρόγραμμα που θα πάει την Ελλάδα μπροστά και θα ξανακάνει τους Έλληνες περήφανους. 
Για εμάς, το κέντρο της πολιτικής μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη. Από τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα πρέπει να βγουν προτάσεις συγκεκριμένες. Αντί λοιπόν για λεπτομερείς αναλύσεις, όσο κι αν είναι καίριες και σημαντικές, θα πρέπει να προβάλουμε πρακτικές λύσεις, χειροπιαστές, κατανοητές και προσιτές στους πολίτες. Οχι επί παντός του επιστητού! 
Για κάθε θέμα, να περιοριστούμε σε μερικές μόνο προτάσεις. Σαν να επρόκειτο αύριο κιόλας να κληθούμε να κυβερνήσουμε. Να έχουμε έτοιμο το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών. Το οποίο, για να αλλάξει το κλίμα, θα πρέπει να είναι άμεσα υλοποιήσιμο. Με χρονοδιάγραμμα, πηγές χρηματοδότησης, αξιολόγηση, πολιτική ευθύνη και λογοδοσία. Με αλλαγές στις δομές του κράτους και στις νοοτροπίες. 
Γιατί θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Δεν μας αρκεί και δεν μας αξίζει το περιθώριο στο οποίο μας κατατάσσουν τα μονοψήφια δημοκοπικό ευρήματα. 
Ως εκ τούτου η ανασυγκρότηση σε ενιαία έκφραση του χώρου μας είναι επιτακτική για πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς λόγους.
Επίσης, βασικός στόχος μας είναι να εκφραστεί μια μεγάλη εθνική, κοινωνική συμφωνία και να τεθούν σταθερές βάσεις για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης
Το Συνέδριό μας είναι το αποφασιστικό σκαλοπάτι για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία προς τον τελικό στόχο που από την πρώτη στιγμή ήταν ο ενιαίος φορέας.
Ήρθε η ώρα στο Συνέδριο να συζητήσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για την μετεξέλιξή μας.
Προτείνουμε να αποφασίσει το Συνέδριο μας  διαδικασίες  και τα βήματα για την ολοκλήρωση του στόχου, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Παράταξης.
Ειδικότερα:
Ζητούμε από τα Πολιτικά Κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από τους άλλους φορείς του κεντροαριστερού χώρου που έχουν τον ίδιο στόχο, να πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες την απόφασή τους για την μορφή του νέου φορέα.
Να αποφασίσουν για το ποια είναι η επιλογή μεταξύ:
I.          Άμεσης δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου Φορέα, με εκλεγμένα όργανα, χωρίς κόμματα-συνιστώσες, με ταυτόχρονη παύση λειτουργίας των κομμάτων.
II.         Δημιουργίας ενός νέου πολυκομματικού φορέα με εκλεγμένα όργανα, και συνέχιση της λειτουργίας των κομμάτων και κινήσεων για το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα.
Επισημαίνουμε ότι μια τέτοια απόφαση που αφορά την ίδια την ύπαρξη των πολιτικών κομμάτων που θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορεί να ληφθεί μόνο μέσα από τις δικές τους δημοκρατικές διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση και αμέσως μετά την απόφαση των κομμάτων και φορέων (και με βάση πλέον μια συλλογική απόφαση),  προχωρούμε σε ένα ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ για τον νέο φορέα που περιλαμβάνει τα εξής βήματα .
Πρώτον:  Το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά (με Ποτάμι και Δίκτυο), καθώς  και οι προγραμματικές και πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσφέρουν την ισχυρή προγραμματική βάση συνεννόησης και συναντίληψης για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα.
Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την Κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες..
Θα προηγηθούν θεσμικές διαδικασίες με παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων επικεφαλής.
Τρίτον: Δημιουργία οργανωτικής Επιτροπής για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου Φορέα, με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων /φορέων.
Τέταρτον:  Δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους το επιθυμούν.
Πέμπτον: Εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.
Έκτον: Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της.
Σύσσωμοι οι εταίροι της ΔΗΣΥ καλούμε όλες τις δυνάμεις, φορείς, προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου να συμμετέχουν στις διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, οι οριστικές ρυθμίσεις του οδικού χάρτη και η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων θα καθορισθούν με την συνεργασία όλων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.
Σε κάθε περίπτωση –και με την επιφύλαξη των πολιτικών εξελίξεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Είναι σαφές πως η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές, οικολόγοι.
Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που θέλουν να συμβάλλον στην κοινή υπόθεση.
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ.
Ήρθε η ώρα για απλές και καθαρές λύσεις.
Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες για την στάση μας.
Περιθώρια για διαστρέβλωση, παιγνίδια με τις λέξεις και πλαστά διλλήματα δεν υπάρχουν πια.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: