slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Fwd: Η «αυτοαξιολόγηση»...ως κυρίαρχη μορφή αξιολόγησης;


Η «αυτοαξιολόγηση»...ως κυρίαρχη  μορφή αξιολόγησης;

Αναρωτιέται ο Γλαρός Ιωάννης, Μέλος  του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4142/2013  (ΦΕΚ 83/τ. Α'/ 9-4-2013) η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) αποτελεί Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.

Βάσει της κείμενης Νομοθεσίας, αποστολή της Αρχής, μεταξύ άλλων  είναι «η διασφάλιση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού έργου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της αποστολής της η αρχή: αα) Αξιολογεί την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και ββ) υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στη βελτίωση του σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο την επιτυχή μετάβαση των μαθητών στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη σταδιοδρομία και τη δια βίου μάθηση. β) Η Αρχή εγγυάται τη διαφάνεια όλων των δράσεών της στο πλαίσιο της αξιολόγησης της οργανωτικής διάρθρωσης και της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Σύμφωνα με την Ετήσια 'Έκθεση  της Αρχής  για την Ποιότητα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης (2014-2015),, η  Ανεξάρτητη Αρχή συμπεραίνει ότι θα πρέπει :

«α) Να θεμελιωθούν σε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συνεργασίας αλλά και αμοιβαίας βούλησης για τις αναγκαίες αλλαγές μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας τόσο κάθετα, όσο και οριζόντια, καθώς και να υποστηρίζουν τις σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης. β) Να συνδέονται ισχυρά με τις παιδαγωγικές και διδακτικές πρακτικές που οδηγούν στη βελτίωση της διδακτικο-μαθησιακής διαδικασίας και στη δημιουργία εκπαιδευτικού πλαισίου που θα προωθεί εντός της σχολικής τάξης τον αλληλοσεβασμό, τις δημοκρατικές αρχές, την ισότητα στις ευκαιρίες και στις 32 δυνατότητες μάθησης και ανάπτυξης, τις ομαδικές συνεργασίες, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη χειραφέτηση των μαθητών από τη διδακτική εξάρτηση της παραδοσιακής διδασκαλίας. γ) Να συναρμόζουν, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά χωρίς αλληλοεπικαλύψεις, ασυμβατότητες και ασυνέπειες μεταξύ των στόχων».

Μένει τώρα η Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε «να θεσπίσει και να υποστηρίξει έμπρακτα έγκυρες και αξιόπιστες διαδικασίες αποτίμησης των πολλαπλών πτυχών του εκπαιδευτικού έργου, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πορεία αποτίμησης και βελτίωσής του».


Δεν υπάρχουν σχόλια: