slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά στο Σύλλογο Κυνηδαριωτών Νάξου

 Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην αίθουσα του συλλόγου μας. Πολλοί συγχωριανοί, μέλη των Δ.Σ Ναξιακών πολιτιστικών συλλόγων της Αθήνας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γαλατσίου, συναντήθηκαν και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος. Ο πρόεδρος του συλλόγου κάνοντας την έναρξη της εκδήλωσης ανάφερε τα εξής:
"...Πατέρα Λογαρά, Κυρίες, Κύριοι, αγαπητοί συγχωριανοί, φίλες και φίλοι του συλλόγου, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας και συμμετέχετε στην πρώτη εκδήλωση για το καλωσόρισμα του 2017. Οι ευχές που δίνουμε για να καλωσορίσουμε το νέο χρόνο, ας δώσουν ελπίδα και αισιοδοξία και ας διώξουν ότι κακό μας συνέβη τον προηγούμενο χρόνο. Για τη νέα χρονιά ευχόμαστε πάνω απ’ όλα υγεία, οικογενειακή γαλήνη και ευτυχία, για τους διοικούντες των Δήμων και Κοινοτήτων μας, να έχουν δύναμη στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει και για τους πολιτιστικούς μας συλλόγους που δεν μένουν ανεπηρέαστοι από τα οικονομικά προβλήματα της καθημερινότητας και έχουν επίσης δύσκολο έργο μπροστά τους, να έχουν μια καλή πολιτιστική και δημιουργική χρονιά.
Ο πατήρ Λογαράς ευλογεί την πίτα
Βράβευση φοιτητών
Έχει καθιερωθεί στην 1η εκδήλωση του νέου έτους, να βραβεύουμε τους νέους φοιτητές, που εισήχθησαν στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας. Η βράβευση αυτή είναι ένα μικρό δείγμα τιμής από τον σύλλογο προς τους νέους μας, ένα δείγμα τιμής προς την «ελπίδα του τόπου» μας. Επιθυμία και στόχος μας είναι οι νέοι φοιτητές, οι ήδη πτυχιούχοι που στο παρελθόν έχουν βραβευθεί από το σύλλογο αλλά και η νεολαία γενικότερα να είναι κοντά στο σύλλογο. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να συμμετέχουν οι νέοι στα πολιτιστικά δρώμενα και στις εκδηλώσεις του συλλόγου, να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας και τους προτρέπουμε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να τις μεταδώσουν, αναλαμβάνοντας διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις. Στους νέους φοιτητές εκτός του αναμνηστικού δώρου, θα δοθούν δύο βιβλία του συγχωριανού μας ιστοριοδίφη Μανώλη Κατσούρη με τίτλο ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΚΥΝΙΔΑΡΟΥ ΝΑΞΟΥ και ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΝΙΔΑΡΟΥ ΝΑΞΟΥ, εκδόσεις του συλλόγου μας το 1998 και 2007 αντίστοιχα. 
Επιμέλεια δώρου Μαρία Λιώνη, σύζυγος Βαγγέλη Η. Σκουλάξινου
Ημερολόγιο 2017
Έχει κυκλοφορήσει το ημερολόγιο 2017, διανέμεται στα μέλη μας δωρεάν και περιλαμβάνει παραδοσιακές Κυνηδαριώτικες συνταγές μαγειρικής. Παρουσιάζουμε συνταγές που μπορεί σήμερα να είναι συνοδευτικές φαγητών αρκετές από αυτές, αλλά παλαιότερα αποτελούσαν το κυρίως πιάτο για πολλές οικογένειες. Είναι από αφηγήσεις συγχωριανών μας, καταγράφηκαν με προσοχή και είναι βασισμένες στα προϊόντα και τις συνήθειες κάθε εποχής, βασισμένες στα θρησκευτικά μας ήθη και έθιμα, στον τρόπο ζωής των κατοίκων του χωριού μας, στα επαγγέλματα των συγχωριανών μας κλπ. Οι Κυνηδαριώτικες συνταγές μαγειρικής που παρουσιάζουμε στο ημερολόγιο, σκοπό έχουν να μάθουμε παλιές παραδοσιακές συνταγές φαγητών, να μην χαθούν οι μυρωδιές, οι εικόνες και οι γεύσεις φαγητών και γλυκών των παλιών νοικοκυρών, που με λίγα και φτηνά υλικά αλλά με μεράκι, έκαναν τη μαγειρική τέχνη και έμπνευση. Μπορεί να δώσει ιδέες για το τι θα μαγειρέψετε ή θα συνοδεύσετε το βασικό σας πιάτο. Κάθε Τετάρτη στην αίθουσα του συλλόγου, βρισκόμαστε Κυνηδαριώτες και φίλοι και απολαμβάνουμε παραδοσιακούς μεζέδες και φαγητά, όπως βραστή ζούλα, κόκορα κοκκινιστό, κολοκυθοπαστίτσα, κατσόγρια και άλλοι μεζέδες από συγχωριανούς μας μάγειρες, εθελοντές. Ευχαριστούμε τους συγχωριανούς που μας έδωσαν τις συνταγές και το φωτογραφικό υλικό και φυσικά τους χορηγούς μας που συνέδραμαν με την οικονομική προσφορά τους στην έκδοση του ημερολογίου και μας δίνεται η δυνατότητα να διανεμηθεί δωρεάν στα μέλη του συλλόγου μας. Ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουμε τους συγχωριανούς μας Βαγγέλη Ν. Γεροντάκη και Νίκο Δημητρίου Γκούφα, που διαφημίζονται σε όλες τις σελίδες και ενισχύουν οικονομικά το ημερολόγιο. 
Άποψη της αίθουσας
Μελέτη Πολυχώρου Αθλητισμού και Πολιτισμού «Β.Α. Αντωνάκης»
Σχετικά με την μελέτη Πολυχώρου Αθλητισμού και Πολιτισμού «Βασίλειος Αποστόλου Αντωνάκης», είναι σε εξέλιξη, ανυπομονούμε όλοι και η δωρήτρια η κα Αντωνάκη να προχωρήσει η έκδοση αδείας, είμαστε σε καλό δρόμο και αν μας το επιτρέψει η γραφειοκρατία σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό σε συνεργασία και με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της κας Σοφίας Αντωνάκη και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό έργο για το χωριό μας και απαιτούνται χρήματα, κόπος και χρόνος για την υλοποίηση του. 

Άποψη της αίθουσας
Ανακοινώσεις – Ευχαριστίες
1) Συνεχίζονται οι βραδιές της Τετάρτης με παραδοσιακούς μεζέδες και φαγητά, χάρη στη προσπάθεια που καταβάλλουν μέλη του συλλόγου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Σας προσκαλούμε λοιπόν κάθε Τετάρτη στην αίθουσα του συλλόγου, είναι ευκαιρία να βρισκόμαστε και να ανταλλάσσουμε πέντε κουβέντες.
Ευχαριστούμε τους μάγειρες, Χρήστο Ιωάννου Καρποντίνη, Ειρήνη Λιαδάκη που ξεκίνησαν τη νέα περίοδο φέτος το μαγείρεμα και φυσικά τον Δημήτρη Βασιλείου Λεγάκη που συνεχίζει να φτιάχνει εκλεκτούς μεζέδες κάθε Τετάρτη. Επίσης να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας Αποστόλη Γ. Κονιτόπουλο (Μπαφογιώργη) και την κόρη του Σταυρούλα Κονιτοπούλου, που είναι υπεύθυνοι στο σερβίρισμα κάθε Τετάρτη και βοηθούν επίσης σε κάθε εκδήλωση του συλλόγου μας.
2) Τα μαθήματα παραδοσιακών χορών συνεχίζονται κάθε Σαββατοκύριακο απόγευμα με υπεύθυνους τον Γιώργο Παντζαρίδη και τη Μαρία Ν. Κλουβάτου. Να ενημερώσουμε ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν έως τον Μάιο 2017. Επίσης να ευχαριστήσουμε τους μουσικούς Χρήστο Τσελέντη, Κώστα Χουζούρη και Παντελή Ρούσσο που συμμετείχαν σε μάθημα χορού με ζωντανή μουσική.
3) Σύντομα θα αποσταλεί επιστολή στα μέλη για Απολογιστική Γενική Συνέλευση που προγραμματίζεται και φέτος έχουμε επίσης εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο.
4) Συζητάμε επίσης για μία διήμερη εκδρομή πριν τις εκλογές για την οποία και θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.
Για την σημερινή εκδήλωση να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη Στυλιανού Καρποντίνη, την Αντιγόνη Αντωνίου Καρποντίνη, την Ευαγγελία σύζυγο Στέλιου Λιαδάκη, τη Σοφία σύζυγο Δημητρίου Λεγάκη και την Ειρήνη Λιαδάκη, που επιμελήθηκαν και έφτιαξαν τα ξεροτήγανα που θα μοιραστούν στη συνέχεια.
Τέλος να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς του Χριστουγεννιάτικου γλεντιού μας που έγινε στις 18/12/2016 εδώ στην αίθουσα μας που προσέφεραν παραδοσιακά προϊόντα και είναι :
α) Η ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ ΠΙΤΤΑΡΑΣ στις Μέλανες (Τυριά),
β) Η ΈΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΝΑΞΟΥ (Τυριά),
γ) Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ (ΤΣΕΛΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ) (Ρακί και κρασί),
δ) Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ (κρέας),
ε) Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ (κρέας),
στ) Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡ. ΚΑΡΠΟΝΤΙΝΗΣ (κρέας),
ζ) Η ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΥ (γλυκά κουταλιού),
η) Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ (ψάρια).
Τέλος να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τη μεγάλη ευεργέτιδα των πολιτιστικών συλλόγων και του χωριού μας κα Σοφία Αντωνάκη. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας θέλουμε όλους αρωγούς στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε να διατηρήσουμε και να διασώσουμε τον πολιτισμό μας...".
Τα ξεροτήγανα που μοιράστηκαν στους παρευρισκομένους
Την πίτα ευλόγησε για άλλη μια χρονιά ο Πατήρ Χρήστος Λογαράς ξεκινώντας με το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου, πολιούχο του χωριού μας. Ο πρόεδρος παίρνοντας το λόγο μετά τις ευλογίες του πατήρ Λογαρά, ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά και μοίρασε την πίτα σε κομμάτια ως εξής:
α) Στην ακίνητη περιουσία του συλλόγου β) Στα μέλη του Δ.Σ., γ) Στην κα Σοφία Αντωνάκη, δ) Στα επίτιμα μέλη του συλλόγου μας, ε) Στους υπεύθυνους των μαθημάτων χορού, στ) Στον Πολιτιστικό σύλλογο του χωριού "Ο Απίκραντος" ζ) Στα μέλη μας Ειρήνη Λιαδάκη, Δημήτρη Λεγάκη, Χρήστο Καρποντίνη, Αποστόλη Κονιτόπουλο και Σταυρούλα Κονιτοπούλου που εθελοντικά προσφέρουν υπηρεσίες στο σύλλογο, η) Στους εκπροσώπους των Πολιτιστικών συλλόγων της Νάξου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση:
Σύλλογος Κορωνίδας: κος Μανώλης Μουστάκας–πρόεδρος
Σύλλογος Σαγκριωτών: κος Βερνίκος Κων/νος–Πρόεδρος
Σύλλογος Σκαδιωτών-Μεσωτών: κος Ανδρέας Παπαϊωάννου
Σύλλογος Κεραμιωτών: Νίκος Φυρογένης και Κυριάκος Κοντοπίδης
Σύλλογος Απεράθου: η γραμματέας κα Μπακάλου Μαρία και το μέλος του Δ.Σ. κα Κριμητζά Πόπη.
Σύλλογος Σκαδομεσωτών: ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Παπαϊωάννου και η κα Ελένη Παπαϊωάννου
Σύλλογος Εγκαριτών: κα Σοφία Μάρκου
Σύλλογος Ηπειρωτών: κα Ματζάρα Όλγα
Ο.ΝΑ.Σ.: Ο πρόεδρος κος Μάρκος Μαργαρίτης, ο ταμίας Παρτσινέβελος Δημήτριος, το μέλος του Δ.Σ. κα Τσάφου Κατερίνα.
θ) Στους τοπικούς παράγοντες :
Δήμαρχος Γαλατσίου κος Γιώργος Μαρκόπουλος
Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Γαλατσίου κα Δάσκα Μαίρη
Δημοτικούς Σύμβουλους Γαλατσίου: κος Μάνος Ελευθερίου, κος Δερεδίνης, κος Μπάστας Κων/νος.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κος Νίκος Μαϊτός.
Αντιπρόεδρος της ΕΚΥΤ: κος Αντώνης Χωριανόπουλος
Άποψη αίθουσας


Κυνηδαριώτικη παρέα


Τα Μονδελάκια Δημήτρης και Γιάννης
http://syllogos-kinidarou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: