slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Καταβολή εφάπαξ με διαπιστευτήρια το "νέο πολιτικό ήθος" των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Την ώρα που 55.000 συμπολίτες μας, "εγκλωβισμένοι” του νόμου "Κατρούγκαλου”, περιμένουν δυο ή και τρία ακόμη χρόνια να τους χορηγηθεί το εφάπαξ, η πρόσφατη αποκάλυψη της κατ' εξαίρεση χορήγησης εφάπαξ σε 243 περιπτώσεις δικαιούχων αφήνει έκθετη για ακόμη μια φορά πολιτικά και ηθικά την κυβέρνηση, προκαλώντας δικαιολογημένη οργή και
θυμό.
Το βαθιά διαβρωμένο πελατειακό κράτος που –εδώ και 2 χρόνια – χτίζει μεθοδικά ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτοσκοπό την παραμονή του στην εξουσία, φανερώνει ποιο πραγματικά είναι το ήθος και οι επιδιώξεις της σημερινής κυβέρνησης. Με τις πολιτικές πρακτικές τους, γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω!
Τελικά, το νέο πολιτικό ήθος της κυβέρνησης είναι ακόμη και για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους οι δικαιούχοι εφάπαξ να χρειάζονται "κομματικό διαβατήριο”!
Η κυβέρνηση οφείλει και είναι υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις στους 55.000 δικαιούχους εφάπαξ για την απόφαση της διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (13/12/2016) να δώσει –εκτός επετηρίδας- τα εφάπαξ σε 243 φίλους και ημετέρους - δικαιούχους. 
Δυστυχώς, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, η κυβέρνηση σιωπά προκλητικά και ύποπτα. Οι γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις, που με non paper έδωσε, φανερώνουν αμηχανία και πανικό. Όπως, θα έλεγε κάποιος μιλούν "περί ανέμων και υδάτων”, χωρίς να λένε τίποτα για την "ταμπακιέρα”!
Επισημαίνεται, ότι με την παράγραφο 10 του αρ. 35 του ν.4387/2016 προβλέφθηκε ότι την εφάπαξ παροχή του δημοσίου λαμβάνουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα δικαιούχοι που είναι άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ή γονείς αυτών ή άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάση ειδικές διατάξεις περί αναπηρίας. Όμως, με την αόριστη, ατελή και ασαφή διάταξη του ανωτέρω άρθρου, η κυβέρνηση "έσπασε” τον κανόνα της χρονικής προτεραιότητας στην καταβολή των εφάπαξ παροχών, ανοίγοντας το δρόμο σε αδιαφανείς διαδικασίες και ρουσφετολογικές πρακτικές, καταστρατηγώντας έτσι το πνεύμα του νόμου και προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 
Στην πράξη, η συγκεκριμένη διάταξη άνοιξε την κερκόπορτα για ρουσφετολογικές πρακτικές. Ήδη, με ερώτηση που κατέθεσα στη βουλή, μαζί με άλλους 30 βουλευτές της Ν.Δ., ζητώ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προσκομίσουν όλα τα σχετικά έγγραφα και δικαιολογητικά, βάση των οποίων χορηγήθηκαν και δόθηκαν τα εφάπαξ κατά προτεραιότητα. Ακόμη και στις περιπτώσεις που η καταβολή του εφάπαξ έγινε με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος (αναπηρίας, χρόνιας πάθησης), αυτά  ούτε αξιολογήθηκαν, ούτε συγκρίθηκαν με αντίστοιχες  περιπτώσεις που προηγούνταν χρονολογικά. 
Συστήνω στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην επιχειρήσει να ακολουθήσει τη γνωστή της πεπατημένη, δηλαδή του μη σεβασμού στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να κρυφτεί πίσω από τη σιωπή της.
Υπενθυμίζεται, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., με συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες πέτυχε να μειώσει στο ελάχιστο τις εκκρεμότητες στα ταμεία των εφάπαξ παροχών. Μάλιστα, την περίοδο 2011-2014 -όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την κατήγγειλε με δριμύτητα ως αντιπολίτευση- και παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον, προχώρησε στη χορήγηση εφάπαξ σε 96.760 συνταξιούχους, ύψους 3,1 δις ευρώ, με απόλυτα διαφανείς και συγκεκριμένες διαδικασίες. Δεν υπήρξε η παραμικρή ένσταση ή διαμαρτυρία όσον αφορά τη σειρά καταβολής στους δικαιούχους!
Από τη μια έργο, νοικοκύρεμα, σεβασμός στον πολίτη και από την άλλη λαϊκισμός, ψέματα και "ρουσφέτια”.
Αυτή είναι η διαφορά μας από το "νέο πολιτικό ήθος” του ΣΥΡΙΖΑ!
* Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: