slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Συριζα καταργεί το ειδικό καθεστώς ασφάλισης των σμυριδεργατών Νάξου - Ανυποχώρητος ο Πετρόπουλος

Οριστική είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ασφάλισης των σμυριδεργατών της ορεινής Νάξου από 1 Ιανουαρίου 2017, όπως επισημάνθηκε από τον υφυπουργό εργασίας Α. Πετρόπουλο σε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα Νάξου κατά και τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης, παρουσία και του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού. Ανυποχώρητος ήταν ο κ. Πετρόπουλος στο αίτημα του προέδρου του σωματείου, Μιχάλη Πάσουλα, να παραταθεί η ισχύς του ειδικού καθεστώτος ασφάλισης τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας εκμετάλλευσης της σμύριδας...


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα, Μιχάλης Πάσουλας (Φωτογραφία: Cyclades Voice)




Όπως δήλωσε στο Cyclades Voice ο κ. Μ. Πάσουλας, ο υφυπουργός δεν αποδέχθηκε το αίτημα του σωματείου να δοθεί μια παράταση μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας που εκπονείται για την εκμετάλλευση της σμύριδας (δείτε εδώ την προκήρυξη), ώστε να γνωρίζουν και τι θα προτείνει.

Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ασφάλισης θα φέρει σε δυσχερή θέση πολλούς σμυριδεργάτες που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται για να ζήσουν, αφού από το σμυρίγλι δεν αμείβονται, παρά μόνο ασφαλίζονται, επισημαίνει ακόμη ο κ. Μ. Πάσουλας και προσθέτει, ότι από τους 60 που είχε δεσμευθεί το υπουργείο ότι θα εγγραφούν στους καταλόγους της σμύριδας, ακόμη δεν έχουν εγγραφεί οι δεκαέξι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του σωματείου κ. Δρακόπουλος.

Ο υφυπουργός, κατά τη συνάντηση, που έγινε την Τετάρτη το πρωί, ενημέρωσε ότι δεν θα υπάρξουν πλέον εξαιρέσεις και όλοι θα πρέπει να πληρώνουν ασφαλιστικό φορέα σύμφωνα με το αντικείμενο εργασίας τους.

Ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Μανιός, έθεσε στον κ. Πετρόπουλο την επανεξέταση του θέματος ειδικά για τους σμυριδεργάτες, όμως δεν υπήρξε και σε αυτήν την έκκληση ανταπόκριση από τον υφυπουργό.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Ιούλιο σχετική ερώτηση (δείτε εδώ την ερώτηση) προς τον υπουργό Εργασίας είχε καταθέσει ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.
Το βασικό ερώτημα ήταν, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, βάσει της οποίας θα επανέλθει το ειδικό καθεστώς για τους Σμυριδεργάτες.
Στην απάντηση (δείτε εδώ την απάντηση) που είχε δώσει στις 17 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Εργασίας. Α. Πετρόπουλος και την οποία είχε καυτηριάσει έντονα ο Γιάννης Βρούτσης (δείτε εδώ), αναφερόταν, ότι ότι από 1-1-2017 καταργείται το ειδικόκαθεστώς ασφάλισης για σμυριδεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες και μικροϊδιοκτήτες πευκώνων.

Εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με τον κ. Μ. Πάσουλα, θα συγκληθεί γενική συνέλευση των σμυριδεργατών προκειμένου να ενημερωθούν και να αποφασίσουν σχετικά.

Δανάη Μάρου

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ
SMYRIDA_προκηρυξη-ΙΓΜΕ_18-10-16.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: