slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παρέμβαση Αντιπεριφερειάρχη στις εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου


Στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Παρέμβαση του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη

"Η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα συνεχίζει να είναι παραγκωνισμένη τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά".

Άριστη η συνεργασία  με την πλειοψηφία των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου, τα τελευταία δύο χρόνια"

"Βασική αρχή και φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής να συνδράμει στο μέγιστο βαθμό την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού στο δύσκολο έργο της".



Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρακολούθησε ανελλιπώς τις εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 12 και 13 Νοεμβρίου στη Ρόδο με θέμα "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων και στην αφετηρία της νέας εποχής".

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που αφορούν στο δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στις πολιτικές που εφάρμοσε η Περιφερειακή Αρχή, από την έναρξη της θητείας της μέχρι σήμερα, για την ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου καθώς και στα θέματα που αφορούν στη συνεργασία της με τον πρώτο βαθμό απέναντι στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, στην υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και στην αναζήτηση από κοινού λύσεων στη βάση των δύο συμπληρωματικών θεσμικών οντοτήτων του πολιτικού μας συστήματος που τελούν υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θεσμικής τελμάτωσης.

Την πολλάκις δημοσιοποιηθείσα θέση του ότι 'Η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης - επανέλαβε στην τοποθέτησή του ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης επισημαίνοντας πως  "πολλά από τα προβλήματα και τις παθογένειες του κυριάρχου θεσμικού οργάνου της αυτοδιοίκησης οφείλονται και στο γεγονός  ότι πολλές φορές στο παρελθόν, αρκετοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες συμβιβάστηκαν με την ιδέα της απλής ανάδειξης και περιγραφής των προβλημάτων χωρίς να προβούν αντιστοίχως σε δυναμικές διεκδικήσεις".

Όπως πρόσθεσε "η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα συνεχίζει να είναι παραγκωνισμένη τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά".

Χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις του πρώτου και δεύτερου βαθμού  αυτοδιοίκησης στην Περιφέρειά μας  τα τελευταία δύο χρόνια  ως "άριστες", τόνισε μεταξύ άλλων : " Η μεταξύ μας συνεργασία  με την πλειοψηφία των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου, από την έναρξη της θητείας μας ήταν άριστη. Θεωρώ ότι συνδράμαμε αποφασιστικά στο δύσκολο έργο τους, ιδιαίτερα δε τους μικρούς Δήμους οι οποίοι στερούνται υπηρεσιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου τους και της εύρυθμης λειτουργίας τους με την αποφυγή μεγαλύτερων προβλημάτων για τους πολίτες.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συνέχισης της συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σήμερα στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με την Αυτοδιοίκηση να επωμίζεται ένα τεράστιο βάρος στην στήριξη της κοινωνίας και των πολιτών, επαναλαμβάνοντας τη βασική αρχή και φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής να συνδράμει στο μέγιστο βαθμό την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού στο δύσκολο έργο της.



Δεν υπάρχουν σχόλια: