slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έφυγε από τη ζωή ο Κ. Στεφανόπουλος

Άλλη μια απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο του 2016. Πριν από λίγο έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε ηλικία 90 ετών. Εδώ και τρεις ημέρες νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού. Σήμερα η κατάσταση του επιδεινώθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα ο π. πρόεδρος να υποκύψει αργά το βράδυ.

Ο Κ. Στεφανόπουλος γεννήθηκε το 1926 στην Πάτρα. Ήταν νομικός στο επάγγελμα και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1964 με την ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. Μετά την πτώση της Χούντας, εξελέγη ξανά το 1974 βουλευτής Αχαΐας με τη Νέα Δημοκρατία. Διεκδίκησε την προεδρία της παράταξης το 1982, χάνοντας από τον Ευ. Αβέρωφ και το 1985, επίσης ηττημένος από τον Κων. Μητσοτάκη. Στη συνέχεια αποχώρησε από τη ΝΔ και ίδρυσε τη
Δημοκρατική Αναγέννηση, της οποίας βουλευτής παρέμεινε μέχρι το 1989. Έπειτα αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική, ώσπου το 1995 εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Κ. Καραμανλή. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2005. Μετά την αποχώρηση του, σταμάτησε τις δημόσιες εμφανίσεις και αφοσιώθηκε στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Από τους πιο δημοφιλείς προέδρους, ο Κωστής Στεφανόπουλος έφερε την προεδρία της δημοκρατίας κοντά στο λαό. Πραγματοποίησε 256 ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, επισκεπτόμενος τις ελληνικές κοινότητες σε κάθε άκρη της γης, από την Β. Ήπειρο μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Τα ποσοστά αποδοχής του άγγιξαν το 98%. Όσοι τον γνώριζαν, μιλούν για έναν άνθρωπο μετρημένο, βαθιά μορφωμένο και ταπεινό που αποτελεί υπόδειγμα αξιοπρέπειας.

Ευχόμαστε να αναπαυθεί εν ειρήνη και συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καλό ταξί κ. Πρόεδρε! Θα μας λείψεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: