slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΟΜΙΛΙΑ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ THΣ KOINOTHTAΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ Γ. ΜΠΑΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ

Σεβασμιότατε, σεβαστοί κι αγαπητοί Πατέρες,Κύριε Δήμαρχε Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Απεραθίτη Δήμαρχε, κύριοι Αντιδήμαρχοι, κύριοι Πρόεδροι Κοινοτήτων μέλη και εκπρόσωποι του Ελβετικού συλλόγου Association Hagia Kyriaki Naxos, εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κυρίες και κύριοι καθηγητές Πανεπιστημίων, Γυμνασίων – Λυκείων της νήσου Νάξου, αξιότιμοι κύριοι εκπαιδευτικοί, κύριοι και κυρίες συνεργάτες του ιστορικού ομίλου ΑΡΣο΄Σ….. αγαπητοί Πρόεδροι και μέλη Πολιτιστικών μας Συλλόγων, εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, αδέλφια μου Απεραθίτισσες κι Απεραθίτες …….!!!!!!
Συγκινημένος, αλλά συνάμα συγκλονισμένος και ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ, ανέρχομαι σ ετούτο το εξειδιασμένο Βήμα για να μιλήσω ενώπιον σας.
Ύστερα απ όσα έχουν προηγηθεί πριν από λίγες ώρες..στον ιερό χώρο της Αγίας Κυριακής Απειράνθου !!! Σ ένα ιδιαίτερο και σημαντικό μνημείο για τον τόπο μας, που αποτελεί κόσμημα!! με μοναδικές τοιχογραφίες !! και πρόσφατα αναστηλωμένο ….!!!!
Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα, σήμερα να σας καλωσορίζω ΟΛΟΥΣ στο χωριό της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ! Που ξέρει ως ΦΑΡΟΣ να φωτίζει και να προσφέρει απλόχερα πολιτισμό !!!
Εγκαταλείποντας το πρόγραμμά σας και να συμμετέχετε μαζί μας στη χαρά μας σε μια πολύ σημαντική και κορυφαία ημέρα για τους απανταχού Απεραθίτες!









εβασμιότατε, σεβαστοί κι αγαπητοί Πατέρες,

Σήμερα 8 Οκτωβρίου 2016 είχαμε το προνόμιο , την ευλογία και τη χαρά να είμαστε παρόντες στην πρώτη ΟΡΘΟΔΟΞΗ θεία λειτουργία και Αγιασμού στη Β. εκκλησία της Αγίας Κυριακής, που επαναλειτούργησε ύστερα από πολλούς αιώνες, αλλά και να θαυμάσουμε τα αποτελέσματα των εργασιών συντήρησης- ειδικά τις ξεχωριστές τοιχογραφίες της εικονομαχικής περιόδου, να τιμήσουμε την ίδια την Αγία Κυριακή, αλλά και να αναπολήσουμε νοερά την ιστορική διαδρομή και την πορεία αυτού του ιερού χώρου, καθώς και τις ημέρες λειτουργίας του στο βάθος των αιώνων .

Εμφανίστηκαν πολλές δυσκολίες !! Χρειάστηκαν πολλές προσπά¬θει¬ες, πολλοί κόποι, πολλές αγωνίες, πολλοί άνθρωποι….. Πολλές φορές απογοητεύσεις για να φθάσου¬με μετά από πολλά χρόνια να πλησιάζουμε προς στο αίσιο τέλος αυτής της μακράς διαδρομής . Του επίπονου έργου της αποκαταστάσεως και αναστύλωσης του Βυζαντινού ναού της Αγίας Κυριακής .

Δοξάζουμε το Θεό που μας αξίωσε να δούμε το όραμα μας να γίνεται πραγμα¬τι¬κό-τητα. Υμνούμε και ευλογούμε την ίδια την Αγία Κυριακή, γιατί μας αξίωσε να δού¬με έναν διακαή μας πόθο να εκπληρώνεται .

ΕΠΙΤΡΕΨΑΤΕ μου από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω ΟΛΟΥΣ τους συντελεστές για την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης φάσης των εργασιών αποκατάστασης του ιερού και σημαντικού Βυζαντινού Μνημείου τούτου, που έχουμε το πλεονέκτημα να ευρίσκεται στην περιοχή μας.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ , που είναι αποτέλεσμα άοκνων προσπαθειών πολλών ετών, με αμείωτο ενδιαφέρον, ανθρώπων που μάλιστα ΔΕΝ κατάγονται καν από την Απείρανθο ή τη Νάξο, αλλά ζουν και δραστηριοποιούνται στη μακρινή μας Ελβετία . Πρόκειται για τα μέλη του συλλόγου Association Hagia Kyriaki Naxos, με ψυχή αυτού τον ΜΑΤΤΕΟ CAMPAGNOLO (σύζυγο της συντοπίτισσάς μας Μ. Α. Ποθητού). Έχοντας να αντιμετωπίσουν ως ΑΝΤΙΠΑΛΟ - τη ΔΑΜΟΚΛΕΙΟ ΣΠΑΘΗ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, όπως χαρακτηριστικά είχα γράψει σε άρθρο μου κατά το παρελθόν. Να ευχαριστήσω εκ βαθέων καρδίας τους χορηγούς κο Θ. Μαρτίνο, τον εκπρόσωπο του ιδρύματος Α.Γ.Λεβέντη . Αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ιδιαίτερα την κα Κωνσταντακοπούλου Βαρβάρα, για την ΑΨΟΓΗ συνεργασία μας στο διάστημα της 2ης φάσης, για την οποία αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι η συνεισφορά της, μαζί και της εταιρείας που είναι συνεργάτης , ήταν σημαντική και πολύτιμη. Άλλωστε σε έναν χώρο που της ήταν γνώριμος.

Όμως ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν είχαμε και την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ των αρμοδίων του Υπουργείου πολιτισμού και συγκεκριμένα της Αρχαιολογικής Εφορείας Κυκλάδων , στη δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται ἡ αποκατάσταση του ση¬μαντικού αυτού βυζαντινού μνη¬μείου.!!!! Διακρίνω σαν να έχει αλλάξει κάτι !!! Σε χαλεπούς καιρούς, Επιτρέπει ο Θεός πραγματικά, μια πρωτόγνωρη αλλιώτικη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ – ΦΟΡΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΛΑΟΥ και ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!!! Και πράγματι ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιξοότητες , κυρίως οικονομικές !!!!! Αυτό δίνει ΕΛΠΙΔΑ !!!! ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ και κυρίως για την πατρίδα μας !!!! Για τον Ελληνισμό!!!! Ενωμένοι , μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα !!!!

Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του ίδιου του Διευθυντή της Αρχαιολογικής Εφορείας Κυκλάδων, αλλά και του επικεφαλής της ομάδας συντήρησης που υπάγεται στην ανωτέρω Υπηρεσία, κου Ν. Βίττη, που είχαν εκλάβει και διαχειρίστηκαν ως ΠΡΟ-ΣΩ-ΠΙ-ΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΘΕΣΗ τη διαδικασία συντήρησης του ναού. Η ομάδα Βίττη (που είχα το προνόμιο να συνεργαστώ) ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΝΩ εργάστηκε με υποδειγματικό επαγγελματισμό, σε αντίξοες συνθήκες, πέραν ΤΟΥ εννοούμενου ωραρίου – ως αργά τη νύχτα. Με πολύ ενδιαφέρον και ζήλο υλοποίησε το σπουδαίο αυτό έργο της δεύτερης φάσης – της αποκάλυψης και στερέωσης των σημαντικών κρυμμένων τοιχογραφιών! Ενώ η επαγγελματική τους εμπειρία, ήταν καθοδηγητική και απαραίτητη. Ο σωστός σχεδιασμός στάθηκε καθοριστικός για την αποτελεσματικότητα και τη σωστή σειρά των εργασιών στο ναό, ώστε να υλοποιηθεί το δύσκολο και απαιτητικό έργο της συντήρησης και ανάδειξης των σπάνιων τοιχογραφιών.
Κύριε Διευθυντά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων- Κύριε Αθανασούλη!! Σας παρακαλούμε να δεχθείτε τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους όλου του Απεραθίτικου λαού και σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για άλλη μια φορά, υπενθυμίζοντας τη συνεισφορά σας στην πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών του ιερού ναού του Αγ. Κυρκού, από τον συγχωριανό μας Ι.Δ.Μαργαρίτη - Ατζεμογιάννη και την εταιρεία του ΣΜΙΛΗ. Αλλά επίσης και την καθοριστική συμβολής σας στις αδειοδοτήσεις για την αναστύλωση του ιστορικού ναού ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΣΗ ΡΑΧΗΣ ! Πρωτοβουλία -άξια συγχαρητηρίων στο διοικητικό συμβούλιο του Απεραθίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ΕΠΙΣΗΜΩΣ την πληροφορία, ότι με φιλότιμες ενέργειες και προσπάθειες του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του δυναμικού Συλλόγου μας, ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΝΑΟΥ, οι αδελφοί Ιωάννης και Γεώργιος Νανούρης (Νικολάιδοι) .

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ – ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ !!!!!!!!

Xαίρω σήμερα , γιατί έχω τη μεγάλη τιμή, αλλά και την πολύτιμη ευκαιρία να απευθύνομαι σε όλους εσάς και θεωρώ χρέος μου να τονίσω την ΤΑΠΕΙΝΗ ΣΥΜΒΟΛΗ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ τόσο του απλού Απεραθίτικου Λαού, του σεβαστού μας- του δικού μας παπά ! Του παπά Μιχάλη, όσο και εμένα προσωπικά σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα – παραμερίζοντας τις οικογενειακές και οικονομικές μου υποχρεώσεις !!! Πέραν των βασικών χρηματοδοτών (που τους είμαστε βα θύ τα τα ευγνώμονες) , θεωρώ πως η Λαϊκή αρωγή , καθώς και η Συμμετοχή απλών συγχωριανών μας – ανθρώπων της καθημερινότητας, μαζί με μένα τον ίδιο ως μπροστάρη , ήταν ΑΝΑΓΚΑΙΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν ΟΛΕΣ οι εμφανιζόμενες αντιξοότητες, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το κόστος και ο χρόνος των επισκευών !!!

Αλήθεια κάποιοι – κάποιοι μερικοί, έχουν αναρωτηθεί κατά πόσο ήταν εύκολο ή εφικτό, να εξασφαλιστούν τα προαπαιτούμενα που αφορούσαν τη Διοικητική και εφοδιαστική υποστήριξη και φιλοξενία, των μελών της ομάδας συντηρητών της Αρχαιολογικής Εφορείας Κυκλάδων , προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση συντήρησης ;;;;;;;;; Και μάλιστα με εκτιμώμενο κόστος 70 με 90.000 ευρώ και ενώ η διαθέσιμη πίστωση ανερχόταν ….. μονάχα στις 10 με 12.000 ευρώ ;;;;;; Θέτω λοιπόν σε ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ένα προσωπικό ερώτημα !!! Θα ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ Η 2η Φάση Συντήρησης και στερέωσης των ανεκτίμητων τοιχογραφιών εάν ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Η διακριτική και ταπεινή μου συμμετοχή, ήταν ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ για μένα !! Ισχυρό μου βίωμα είναι,… όταν ανακαλώ στη μνήμη μου, τα έργα αναστύλωσης και διάσωσης των ιερών ναών Αγίων Χαραλάμπους και Αγίου Μάμαντα …… από τον δικό μου πάππο. Το Λογοθέτη Γλέζο!
Είναι συγκινητικό και ελπιδοφόρο να διαπιστώνεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζουν τον σεβασμό και την αγάπη τους για τους ιερούς Ναούς, τους οίκους Λατρείας του Αληθινού Θεού και μάλιστα με ….δαπανηρό τρόπο, από το υστέρημά τους !!!!! Εκ πεποιθήσεως θεωρώ ότι και ο λαός μας, βγαίνει κερδισμένος από τη συμμετοχή του. Αντιστέκεται με αυτόν τον τρόπο στις πιέσεις, τις επιρροές της μετανεοτερίστικης εποχής, που κινείται στον άξονα απεξάρτησης του ανθρώπου από τις ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ του, τους ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ του ΔΕΣΜΟΥΣ, με τρόπους ανορθόδοξους και με ΟΞΥΤΑΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ των ΙΔΕΩΝ. Σε μια προσπάθεια σταδιακής απαξίωσης των ΙΔΑΝΙΚΩΝ μας, των ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ μας, ώστε να επιδιώκουν με την επικράτηση της ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των πολιτών . Η Λαϊκή Ψυχή χρειάζεται ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΑ ! Θεωρώ Περισσότερο με τις πολιτιστικές του ρίζες, τον πολιτισμό που έχει μέσα του, τον τρόπο της σκέψης του, τις βαθύτερες εσωτερικές ανάγκες του. ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ : ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ! Με απαραίτητη προϋπόθεση την ΕΝΟΤΗΤΑ του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ.

"Η δύναμη της κοινής προσπάθειας΄΄ , δηλαδή η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ όλων των πολιτών – όλων των πιστών στα προβλήματα ενός χώρου, όπως είναι εκείνος της Δημογεροντίας δηλ της Κοινότητας, ή της εκκλησίας, παραμερίζοντας το ΕΓΩ και προσδοκώντας το ΕΜΕΙΣ, είναι ατράνταχτα θεμέλια του ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ. Της ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΕΟΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ. Υποχρέωση που μας καλεί πρωτίστως να υπερασπιστούμε και να ενισχύσουμε τα ταυτοτικά μας στοιχεία, που ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ από την Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας.

Θεωρώ χρέος μου να τονίσω, τη διπλή ΑΞΙΑ των Βυζαντινών Εκκλησιαστικών Μνημείων που αναστυλώνονται . Η πρώτη είναι η ιστορική-μνημειακή! Και η άλλη είναι η Λατρευτική - θρησκευτική !! Επιβάλλεται να γίνονται, ως συνέχεια από τη μακραίωνη χρήση τους, όλα τα θεία μυστήρια! Αν τα δούμε μοναχά ως μνημεία ….. τότε το μόνο που θα επιτύχουμε , είναι να καλύπτουμε την ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ, όπως συνηθίζω να λέω !!

TA ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ «Χώροι λατρείας, τόποι μνήμης, γαλήνης, αναστοχασμού και έμπνευσης . Είναι τόποι με μακρά ιστορία, που φωτίζουν ακόμη …… και την ψυχή μας...»

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ
Σε αυτό το σημείο ΑΠΑΙΤΩ την ΠΡΟΣΟΧΗ σας !!!

Θεωρώ ΑΝΑΓΚΑΙΑ την ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ των πολιτών – ΟΛΩΝ ΕΜΑΣ !!! Ώστε να καταλάβουμε τη σημασία της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ !!! Να ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ και να ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ τον συνδετικό κρίκο, που συνδέει το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον μας !!
Πιστεύω πως η επαφή μας με τα ΑΓΑΘΑ της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μας οδηγούν σε μονοπάτια εσωτερικής αναζήτησης.
Δημιουργείται ψυχική ευφορία και τονώνεται η εθνική μας συνείδηση !!!!

Η ευρύτερη Απεραθίτικη περιοχή, είναι ένα ΑΝΕΚΤΙΜΙΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!! Φέρει βαριά κληρονομιά !!!! Την κληρονομιά του Κυκλαδικού πολιτισμού, αλλά και του Βυζαντινού, Μεσαιωνικού Ελληνισμού, καθώς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής και ποιητικής έκφρασης του Απεραθίτη!!! Η Αγία Κυριακή με τις ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ τοιχογραφίες της, κάνουν αυτόν τον θησαυρό, ακόμη πιο πολύτιμο…..!!!!!!

Στην παρούσα ΚΡΙΣΗ, που πρωτίστως είναι αξιακή, ηθική, κοινωνική, πολιτιστική, η καλλιέργεια του πολιτισμού, θα συμβάλλει στις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΕΞΟΔΟ από την ΚΡΙΣΗ !!!
Σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό, είναι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς !!! Δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για τουριστική ανάπτυξη και κατά συνέπεια οικονομική ευρωστία σε μεγάλο φάσμα υπηρεσιών, αλλά και φιλοξενίας επισκεπτών.

ΣΥΝΕΠΩΣ :
Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ μαζί με την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ – την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και την ΠΡΟΒΟΛΗ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ΟΠΩΣ :
Παρεμβάσεις σε προορισμούς σε Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία, που διαθέτουμε πάμπολλα και με ξεχωριστό ενδιαφέρον – σε συνδυασμό με τον θρησκευτικό και περιπατητικό τουρισμό, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Κλειδού – Πανέρμου, του Βιομηχανικού μνημείου του εναέριου σιδηροδρόμου με τις εγκαταστάσεις της σμύριδας στις περιοχές Κακόρυακα και Μουτσούνας, που ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ : ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ !!! (και φυσικά απ ότι καταλαβαίνετε, αναφέρομαι για το δρόμο Απειράνθου – Μουτσούνας)
Η ανάδειξη των ΜΟΥΣΕΙΩΝ μας, όμως με υψηλές παρεχόμενες υπηρεσίες !!
ΟΛΑ αυτά επιβάλλονται, διότι ο τόπος μας θα αναδειχθεί ως πόλος έλξης ποιοτικού, επιστημονικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και θα είναι το ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ !!!!

Κυρίες και Κύριοι – Αξιότιμοι καλεσμένοι
Θα ήθελα να ολοκληρώσω την σημερινή μου ομιλία, με πνεύμα βαθιάς θρησκευτικής πίστης, και ταυτόχρονα επιδεικνύοντας μεγάλη ευαισθησία σε θέματα προστασίας και σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σας ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ
Να ορθώσουμε ως ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ το ανάστημά μας – ως ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΤΑ΄ΛΟΙ και να περιφρουρήσουμε την Πολιτιστική μας κληρονομιά και τις Παραδόσεις μας. Ακόμα Ακόμα και από επιτήδειους καιροσκόπους – κερδοσκόπους, που καιροφυλακτούν και επιδιώκουν να λυμαίνονται την Πολιτιστική μας κληρονομιά, με απώτερο στόχο το οικονομικό τους όφελος !!! Είναι καθήκον μας !!!
Οι Έλληνες, οι Ναξιώτες και ειδικά οι Απεραθίτες, αγαπούν τον τόπο τους ! Είναι ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ και ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ !
Με τη χάρη των Αγίων μας που φέρουν το όνομά τους τα Βυζαντινά μας μνημεία, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ , με αγάπη, όρεξη, ελπίδα, πίστη, συλλογική προσπάθεια και να διασώσουμε ότι απέμεινε!!!
Είναι ΧΡΕΟΣ κι ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ μας ! Είναι θέμα ΤΙΜΗΣ !!! Είναι ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ !!!!

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ – ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ !!!! Σε όσους προβληματιστούν και αποφασίσουν να συνταξιδέψουμε σε αυτό το δύσκολο ταξίδι

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!
Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια: