slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η παρέλαση και η τηλεοπτική ντροπή της ΕΡΤ που πληρώνουμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Μανώλη Λυκουρόπουλου Ύστερα από 4 χρόνια παντελούς και ενσυνείδητης αποχής από τη μικρή οθόνη, είχα το θράσος να θελήσω να παρακολουθήσω σήμερα τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης . Η μετάδοση, βέβαια, έγινε από την κρατική (και όχι εθνική) ΕΡΤ. 

Ανοίγοντας τον δέκτη μου στην κρατική – κυβερνητική συχνότητα, άκουσα το σχολιαστή της παρέλασης σε μια ακατάπαυστη αναφορά στον Ρίτσο και στον Ελύτη, καθώς διευκρίνισε ότι είναι οι
αγαπημένοι του λογοτέχνες, διαβάζοντας άσχετους με το πνεύμα της ημέρας στίχους, με φωνή άτονη, άχρωμη και δίχως σθένος, παραπέμποντας σε ανάγνωση της «Χιονάτης με τους επτά νάνους». Εντύπωση, δε, μου έκανε το γεγονός ότι το μοναδικό παρελαύνον τμήμα που σχολίασε, ήταν η εμφάνιση συλλόγου «με αποκριάτικη στολή», όπως ανέφερε (ναι, καλά διαβάσατε). Ήταν ένας Μακεδονικός σύλλογος, που παρήλαυνε με τη παραδοσιακή του στολή. Ο σχολιαστής την εξέλαβε ως «αποκριάτικη», άκουσον άκουσον, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που παρελαύνουν με αποκριάτικη ενδυμασία!!!
Προφανώς ο σχολιαστής, συνηθισμένος στο κυβερνητικό ρεπορτάζ μέσα από την κρατική ΕΡΤ, βλέπει τα πάντα ως πάρτι μεταμφιεσμένων και την παρέλαση ως «φολκλορικό φεστιβάλ» (ας με συγχωρήσετε για την έκφραση, αλλά αποδίδει το πνεύμα που ήθελε να μεταδώσει η ΕΡΤ για την παρέλαση). Φυσικά, καμία αναφορά δεν έγινε για το εθνικό μνημόσυνο της 28ης! Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Πώς να εορτάσουν οι εγκαθιδρυτές του «ναι σε όλα» την ενθουσιώδη επέτειο του «Όχι»; Προφανώς δεν ήταν τυχαία και η απουσία του Έλληνα (;;;) πρωθυπουργού από τον επίσημο εορτασμό της επετείου. Ποιο ΟΧΙ να γιορτάσει;
Ομολογώ ότι λίγα λεπτά ήταν αρκετά να με πείσουν ότι κακώς έπραξα που ενεργοποίησα τον δέκτη μου. Τώρα πλέον βρίσκεται εκεί όπου ανήκει , στον κάδο απορριμμάτων (και όχι της ανακύκλωσης!). Μα δεν αρκεί να πετάξουμε στη χωματερή τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Χρειάζεται να πετάξουμε και όλους όσοι κάνουν τα ζωή μας λιγότερο υπερήφανη και την ιστορία μας λιγότερο ένδοξη.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, συνεπώς αισιοδοξώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: